
Decizia de ultim moment pentru amânarea lansării Pixel 9a în magazine vine într-un moment cum nu se poate mai prost pentru Google, compania americană văzându-și strategia de marketing dinamitată de o lansare iPhone 16e perfect sincronizată pentru atragerea fanilor Pixel lăsați să aștepte nepermis de mult pentru livrarea telefoanelor rezervate la precomandă.
Ajuns în posesia unui YouTuber din Dubai care l-a trecut prin suita completă de benchmark-uri, Pixel 9a a părut că are unele dificultăți la parcurgerea suitei 3DMark Wild Life Extreme Stress Test, scorul de stabilitate de numai 59,1% relevând o cădere abruptă a performanțelor. Cu toate acestea, temperatura maximă de 46 °C se înscrie în limite rezonabile, semn că tendința de supraîncălzire, dacă există, se manifestă în moduri pe care indicatorul de temperatură nu îl reflectă foarte bine.
Nevoit să ofere totuși o explicație, Google confirmă că întârzierea precomenzilor Pixel 9a este motivată de o „problemă de calitate a unei componente”, afectând ”un mic număr de dispozitive”. În cea din urmă distincție sugerează că este într-adevăr vorba de o problemă hardware și nu o chestiune de optimizare firmware care să poată fi rezolvată prin actualizarea dispozitivelor ajunse la cumpărături.
Potrivit detaliilor oferite de un insider, Tech Auntyji, exemplarele Pixel 9a afectate devin fierbinți ”mai ales în jurul camerei”, sugerând că problema ar putea fi una de aplicare incorectă a soluției de răcire în timpul procesului de asamblare a telefonului.
Cert este că procesorul Tensor G4 pe 4 nm a mai fost reclamat pentru probleme cu supraîncălzirea și în configurația telefoanelor Pixel 9 Pro XL, utilizatorii reclamând aceleași simptome manifestate prin scăderea cu până la 50% a performanțelor în aplicații intensive.
Din păcate, a devenit aproape o normă ca telefoanele nou lansate să aibă probleme de un fel sau altul. Majoritatea sunt rezolvate pe calea actualizărilor de software, dar de obicei utilizatorii le descoperă doar după ce au intrat deja în posesia telefonului pe care s-au grăbit să-l comande. Într-un fel, e de apreciat că Google și-a asumat acest eșec oprind livrările Pixel 9a până la găsirea unui remediu care să garanteze viitorilor utilizatori o experiență fără cusur. Însă vestea a picat într-un moment cum nu se poate mai prost, cumpărătorii care au acum îndoieli despre calitatea telefoanelor Pixel 9a putând foarte ușor să ia în considerare alte opțiuni, cum ar fi iPhone 16e.