BusinessȘtiriTECHTech&IT

Piața roboților industriali a scăzut cu o treime în 2023. Ce urmează?

Este cel mai slab an de până acum, de pe piața din SUA

În 2023, piața roboților industriali din Statele Unite ale Americii a întâmpinat o încetinire neașteptată, marcând un moment de reflecție în expansiunea rapidă a automatizării, scrie Reuters. După ani de creștere constantă, impulsionată de inovații tehnologice și nevoia acută de eficientizare a producției, cererea de roboți a scăzut cu aproximativ o treime față de anul precedent. Această evoluție reflectă prudență sporită din partea companiilor în fața unei economii fluctuante și a ratelor dobânzilor în creștere.

Piața roboților industriali în cifre

Potrivit Association for Advancing Automation (A3), în 2023 s-au înregistrat 31.159 de comenzi de roboți, în scădere cu 30% față de anul anterior. Aceasta reprezintă cea mai semnificativă scădere procentuală de la criza financiară din 2006 și cea mai mare scădere numerică înregistrată vreodată. Industria auto, care a fost în mod tradițional un bastion al automatizării, a fost în mod particular afectată, la fel ca și sectoare precum producția de alimente și fabricarea metalelor.

Unul dintre factorii care au contribuit la scăderea pieței roboților industriali a fost reticența companiilor de a investi în noi tehnologii într-un climat economic nesigur. „Când economia nu este pe un trend ascendent, este mai ușor să amâni achizițiile”, explică Jeff Burnstein, președintele A3. Această prudență este amplificată de creșterea costurilor de finanțare, determinată de majorarea ratelor dobânzilor, ceea ce face achiziționarea de tehnologie avansată să fie mai puțin atrăgătoare din punct de vedere financiar.

Cu toate acestea, interesul pentru inovațiile tehnologice nu s-a diminuat complet. Companii precum startup-ul de robotică Figure și producătorul de vehicule electrice Tesla continuă să dezvolte versiuni avansate de roboți, inclusiv roboți umanoizi capabili să preia sarcini fizice în fabrici. Aceste inițiative sugerează că, în ciuda provocărilor actuale, viitorul pieței roboților industriali rămâne promițător.

Scăderea vânzărilor de roboți este, de asemenea, atribuită excesului de inventar acumulat în timpul pandemiei COVID-19, când companiile au intensificat automatizarea pentru a face față penuriei de forță de muncă. Această acumulare de stocuri a fost accentuată de întreruperile lanțului de aprovizionare și de întârzierile în producție, determinând companiile să comande în avans, în speranța de a evita întârzierile viitoare.

Piata robotilor industriali
captură Business Insider / YouTube

În timpul pandemiei, multe companii au făcut comenzi suplimentare pentru roboți, deoarece își făceau griji să primească comenzi pe fondul întârzierilor în producție și a unei defecțiuni a lanțurilor globale de aprovizionare. „Există încă acest sentiment, companiile cumpărau înainte de nevoile lor (în 2022)”, a mai spus Burnstein.

În ciuda acestor dificultăți, perspectivele pe termen lung pentru piața roboților industriali rămân pozitive. Penuria de forță de muncă, în special în sectoarele de producție, continuă să reprezinte o provocare majoră pentru multe companii, ceea ce indică o nevoie constantă de soluții de automatizare. Într-o recentă vizită într-o fabrică, Joe Gemma, Chief Revenue Officer la Wauseon Machine, a observat că deși uzina ”are în mod normal 600 de oameni care lucrează în producție sunt încă 140 de posturi neocupate”.

Primii 5 cei mai mari producători de pe piața roboților industriali din Statele Unite ale Americii, în 2023, în funcție de venituri, sunt companiile: ABB, Fanuc, Yaskawa, Kuka și Nachi. Trei dintre cele cinci sunt companii japoneze.

 

 

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button