TECH

Acest articol ne va pune rău cu Facebook, dar vă va ajuta pe voi!

Facebook – această unealtă de promovare senzațională cu care nu poți face bani, dar în care investești sume grețoase pentru a avea expunere, a reușit nu doar să se împuște în picior cu o pușcă de omorât elefanți, ci pur și simplu, să demonstreze că multe dintre fricile utilizatorilor sunt reale.

De la un individ care a dat o formă concretă a ceea ce se poate face cu aceste date colectate de pe profilul fiecăruia, până la PR-ul deficitar, aproape infantil al celor de la Facebook, cu scuze publice în publicații de tiraj mare, întregul scandal a avut un punct focal interesant: este Facebook vinovat? 

Întrebăm asta, pentru că mulți dintre noi punem pe profil fotografii personale. Care, analizate de un expert, pot spune foarte multe despre noi, despre obiceiurile noastre, predispoziții sociale și vederi politice. Facebook a început recent să „îngrădească” drepturile și ceea ce spui sau postezi pe platformă dar, până la urmă, nu te oprește să îți postezi fotografiile din vacanță, în care îți taguiești bunica și întreg familionul. Aceste date le împărtășești cu tot globul, că vrei sau nu.

Problema, în acest caz, ține de analfabetismul de care unele categorii de useri dau dovadă față de aplicațiile de mobile. Faptul că ai o idee generală despre cum funcționează un sistem de operare, precum Android, asta nu înseamnă că trebuie să dai permisiunea fiecărei app în parte să îți folosească dispozitivul pe post de sistem de supraveghere. Pentru că, în esență, aplicația Messenger Facebook de pe android, cam asta este, pentru că cere voie sa îți folosească locația, microfonul, camera, mesajele și tot asa. Practic, tu îi permiți aplicației să îți stocheze mesaje sterse de acum câțiva ani, să îți categorisească meticulos fiecare relație pe care ai avut-o cu cineva și să îți indexeze fiecare eveniment; nici măcar contactele din telefon, inclusiv cele sensibile, nu scapă de patima celor de la Facebook pentru informații cu caracter personal. Pe de altă parte, atunci când o platformă este gratuită, TU ești PRODUSUL. NU?!

Tu ești ceea ce Facebook consideră un potențial client. Nu al lor, ci al firmelor de publicitate care se afișează pe platformă. Nu știm cât de alarmant poate să sune ideea că s-ar putea să existe o listă luuuungă de advertiseri cu datele tale de contact sau că medicul tău de familie ori farmacia preferată este identificată de aplicație.

Dar pentru noi… este un semnal de alarmă major. Iar faptul că o companie care a avut un contract direct cu Facebook și a „farmat” 50 de milioane de conturi de Facebook pentru informație este, probabil, cea mai mare încălcare a drepturilor la intimitate pe care utilizatorii le-au simțit până acum.

Întregul scandal are la bază nepăsarea celor de la Facebook și incompetența crasă de care au dat dovadă când vine vorba de managementul datelor utilizatorilor. Le-au cerut celor de la Cambridge Analytica să șteargă datele, dar n-au investigat dacă întregul proces a avut loc sau nu, crezând pe cuvânt compania care avea să le aducă în fața ușii, cel mai mare scandal din istoria platformei de social media. Și pe bună dreptate. Nu au anunțat pe nimeni de faptul că aceste date au fost folosite într-un mod nu tocmai etic de către terțe companii și nici nu s-au obosit să impună reguli stricte.

Pe de altă parte, aceasta este o problemă pe care mulți utilizatori au ridicat-o la fileu, încă de la înființarea platformei – faptul că, de la început, Facebook împărțea cu partenerii aceste informații benevol; abia după ce FTC și EU au sărit în cârca gigantului, Facebook a mișcat ceva în această direcție. Întreg scandalul este, până la urmă, un simptom al păcatelor din trecut, Zucc fiind perceput acum drept un fel de securist torționar, care te poate arde pentru o glumă mai nesărată. Dar, după cum spune zicala strămoșească, „cine s-a fript cu ciorbă, suflă și-n iaurt”. Așa și Zucc… suflă să nu rămână în juma’ de avere până la finalul anului, arătând în interviul CNN ca un copil lovit de prea multe ori cu ușa în cap. Cert este că, situația a scăpat de sub control, iar Facebook este răspunzător, în mare parte, de ceea ce se întâmplă acum pe bursă și în mediul social. Totuși, o parte din vină o au și utilizatorii, care nu știu cum să intre mai repede pe live, să posteze de la soare, de la mare, de la mamaia din Germania și să își împărtășească cele mai adânci trăiri emoționale, cautând gratificare de la niște imagini virtuale.

Poate că acest semnal de alarmă ne va învăța să fim mai cumpătați cu ceea ce împărtășim pe social media și vom înțelege că pe Facebook avem drept deplin asupra datelor noaste, dar dreptul de a vinde aceste date, aparține exclusiv lui Zukk.

Challenge: credeți că cei de la Facebook chiar au fost incompetenți sau ignoranți? Sau au închis ochii în mod voit, pentru bani?

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

2 comentarii

  1. Andrei, atat timp cat este nevoie sa dau tot timpul date de identificare ca fiti voi siguri de anumite chestii, de ce crezi ca va face diferiti fata de altii?!
    Bineinteles ca nu am incredere in nici-un site, pentru ca TOATE vor sa aiba pe tava orice fel de informatie, din sete avida de bani, fara sa informeze cinstit si corect scopul si fara sa plateasca ceva.

  2. Facebook poate fi vinovat pentru ca a pus la dispozitie datele, nu pentru cum le-a folosit CA…
    Intr-o analogie simpla, daca Ionel il omoara pe Gigel cu un cutit nu acuzam fabricantul cutitului de crima, desi prin fabricarea cutitului a facilitat crima lui Ionel. Daca Ionel calca doi pietoni pe trotuar cu masina lui, Ford, nu acuzam Ford ca ia vandut masina….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button