GamingPC&ConsolesTech&IT

Peste 2500 de jocuri de pe Steam merg acum pe Linux

La nici măcar trei luni de când a fost lansat Proton, Steam deja se poate lăuda cu peste 2500 de jocuri de Windows care funcționează pe Linux.

ProtonDB, baza de date la care centralizează rapoartele publicului despre cât de bine funcționează aceste jocuri, listează în acest moment 2688 de titluri pentru Windows care funcționează pe Linux prin intermediul stratului de compatibilitate Proton.

Nu înseamnă că funcționează perfect fiecare dintre ele, serviciul clasificându-le pe mai multe categorii, de la platină la bronz. Clasificarea în aceste categorii este bazată pe rapoartele scrise de utilizatori, iar până acum aceștia au scris aproape 18500 la aproximativ 5190 de jocuri.  Totuși, cam jumătate din acele jocuri funcționează acum pe Linux, fără nevoia de a sta într-un picior la răsărit de soare în ziua solstițiului în timp ce un cerb alb sare prin pădure.

Progresul efectuat doar în aceste luni este foarte impresionant, considerând cât de puțin era vizibil pe parcursul ultimilor ani, chiar și când Valve încerca să promoveze SteamOS ca fiind viitorul pentru gaming. Nu că Valve s-a culcat pe o ureche, din moment ce Proton există pentru că Valve a finanțat și colaborat la dezvoltarea sa, ca o variație a lui Wine.

Nu toate jocurile de pe Steam vor putea funcționa pe Linux, din păcate, deoarece unele se folosesc de DRM și sisteme anti-trișare care vor refuza să funcționeze pe altceva decât Windows. Dar, peste un an, peste doi, cine știe unde vom fi.

[Hexus]

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button