Tech&ITRSS PaginaDeMedia

Ce specificații are roverul Perseverance cu care NASA speră să găsească forme de viață pe Marte?

Am vorbit și ieri despre cum Perseverance este pe Marte și a făcut ceva mizerie pe acolo. Dar astăzi vreau să aruncăm o privire la componentele care fac posibilă funcționarea roverului în condițiile mai mult decât extreme de pe planeta roșie.

Până acum nu aveam foarte multe informații, deși știam că Perseverance are o sursă de energie nucleară și este dotat cu tot felul de unelte speciale cu care oamenii de știință din cadrul NASA speră să găsească semne de viață pe Marte. Un nou articol de la NewScientist vorbește însă despre specificațiile tehnice ale mașinăriei, care se pare că folosește un procesor de iMac din vremea PowerPC.

Faptul că NASA folosește tehnologie foarte veche nu ar trebui să fie o noutate. În timp, s-a dovedit că aceste componente vechi sunt foarte bine securizate. În acest fel, performanța cade pe locul doi, fiind mai importantă siguranța datelor. Aceeași situație o avem și cu Perseverance, unde inginerii au ales un procesor PowerPC 750 modificat.

NASA-Perseverance ROVER

Perseverance folosește un procesor vechi de câteva decenii

Procesorul din interiorul lui Perseverance este numit RAD750 și este o versiune modificată a vechiului chip de Mac. Și poate că în punctul ăsta vă întrebați ce caută un procesor atât de vechi în interiorul unui rover de câteva miliarde de dolari, dar explicația este simplă. Perseverance nu funcționează pe Pământ, astfel RAD750 este incredibil de rezistent în fața radiațiilor. Iar pe Marte, acestea reprezintă o problemă mare.

Pe scurt, RAD750 din Perseverance suportă până la 1.000.000 Rads. Ca să punem lucrurile în perspectivă, în timpul accidentului de la Chernobyl, oamenii care au suferit arsuri și reacții severe de  la radiații au fost expuși unui nivel de 16.000 mSv, adică echivalentul a 1.600 Rads. Deci roverul trimis pe suprafața planetei roșii trebuie să fie extrem de rezistent pentru a putea conduce misiunea de cercetare și să trimită și date înapoi acasă.

Iar procesorul RAD750, deși are câteva decenii în spate, a fost o alegere bună deoarece și-a dovedit rezistența în timp. Și nu vă imaginați că a fost ieftin. Îmbunătățirile aduse chip-ului nu sunt deloc rudimentare, astfel acesta costă peste 200.000$. Și chiar dacă nu poate rula Fortnite, acesta a rezistat eroic unei călătorii pe altă planetă.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button