TECHRSS PaginaDeMedia

Roverul Perseverance de la NASA a reușit să genereze oxigen pe Marte

NASA este un nume care denotă… Perseverență, iar roverul trimis pe Marte nu numai că are un tovarăș care să-i țină de urât, dar a reușit incredibila performanță de a genera oxigen direct pe Planeta Roșie. Pe 20 aprilie, Perseverance a făcut această demonstrație, și anume convertirea dioxidului de carbon în oxigen, iar rezultatele, la fel ca posibilitățile oferite, sunt fascinante.

NASA, Perseverance și bateria de Dacie

„Minunea”, sub numele de cod MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment), s-a produs în interiorul unui recipient de mărimea unei baterii de mașină, instalat în partea dreaptă a lui Perseverance. Oamenii de știință se referă în glumă la această cutie ca la „un copac mecanic”, întrucât dispozitivul folosește procese chimice și electrice pentru a separa moleculele de dioxid de carbon, acesta fiind alcătuit dintr-un atom de carbon și doi atomi de oxigen. În timpul acestui proces, Roverul creează și monoxid de carbon ca produs secundar.

NASA Rover Perseverance

La primul test al lui Perseverance, MOXIE a generat 5 grame de oxigen, echivalentul a 10 minute de oxigen respirabil de către un astronaut care nu întreține activități fizice solicitante. Scopul acestui experiment este de a reuși generarea a 10 grame de oxigen pe oră. MOXIE a fost creat de către cei de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), fiind alcătuit din materiale cu o rezistență extremă în fața căldurii și a radiațiilor.

În cadrul MIT, inginerul Michael Hecht menționează că o versiune de o tonă a lui  MOXIE ar fi capabilă să producă 25 de tone de oxigen, iar acest lucru îi încântă pe cercetători. Astfel, oxigenul rezultat va putea facilita crearea de combustibil necesar decolării de pe Marte, dar va oferi și astronauților posibilitatea de a-și desfășura misiunile mai ușor, prin ceea ce aș putea numi un fel de terraformare în variantă alpha, kudos to NASA. Totodată, oamenii de știință consideră că acest proces al convertirii dioxidului de carbon în oxigen este mult mai rapid față de încercarea de a găsi gheață în adâncul lui Marte și de a genera oxigen prin electroliză.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Back to top button