PC&ConsolesGamingTECH

Cu banii dați pe un RTX 4080 îți poți cumpăra un calculator performant de gaming!

Nu mai este o surpriză faptul că noile plăci video de la NVIDIA costă o avere. În România, poți să găsești un RTX 4090 în jurul sumei de 13.000 de lei (2.600 de euro) și un RTX 4080 pe la 8.500 de lei (1.700 de euro), ceea ce este mult peste posibilitățile majorității oamenilor care caută să-și facă un PC de gaming.

Dar uite că lucrurile nu stau chiar așa. Bine, dacă vrei să ai cel mai bun și cel mai nou hardware, trebuie să bagi mâna adânc în buzunar, dar poți să te joci ultimele jocuri la detalii mari cu un PC care este mai ieftin decât un singur RTX 4080.

Creatorul de conținut Bitwit a vrut să demonstreze asta, și a construit un calculator de joacă de-a dreptul respectabil pentru mai puțin bani decât un RTX 4080, iar rezultatele sunt surprinzătoare. Las și un tabel cu specificațiile sistemului mai jos:

Procesor Ryzen 5 5600X
Placă video AMD Radeon RX 6800XT
Placa de bază MSI B550-A Pro
RAM 32GB G-Skill DDR4-3200MHz
Stocare 1TB SSD M.2 TeamGroup MS30
Sursă EVGA 600BQ
Carcasă Phanteks Eclipse P300A

 

Pentru că e american, Bitwit s-a raportat la MSRP-ul (prețul recomandat de producător) RTX 4080, care este 1.200 de dolari. În final, tot sistemul a costat 1.198 de dolari, cu doi dolari mai puțin decât o singură placă de la NVIDIA.

Și ce ar fi un PC de gaming dacă nu poate să ducă cele mai noi jocuri, nu? Ei bine, Bitwit a făcut și câteva teste de performanță iar în Forza Horizon 5, cu detaliile date la maxim și la rezoluție 1440p, calculatorul a reușit să scoată nu mai puțin de 110 cadre pe secundă în medie. Desigur, un RTX 4080 este o placă mult mai puternică decât un RX 6800XT din generația trecută, așa că pentru a vedea cât de puternică este, Bitwit a făcut același test și pe placa de NVIDIA iar rezultatul a fost, previzibil, 0 fps.

bitwit rezultate

Rezultatul este 0 din cauza faptului că Bitwit a considerat că, fiind la aceiași bani, produsele trebuie testate așa cum sunt ele. Asta înseamnă că, pentru testele cu PC-ul, acesta l-a băgat în priză, l-a conectat la internet și a conectat și un monitor iar pentru RTX 4080, acesta a pus placa video pe birou și atât.

Am făcut și eu un test similar pe un magazin online din România. Un PC cu specificații similare cu cele ale lui Bitwit costă 7.600 de lei, cu 900 de lei mai puțin decât prețul unui RTX 4080 pe același site. De diferență, fie poți să ieși la bere cu băieții, fie poți să te duci pe un Ryzen 7 5800X în loc de Ryzen 5 5600X, fie pe un RX 6900XT în loc de RX 6800XT.

În spirit de glumă, creatorul de conținut a prezentat și un „starter pack” pentru RTX 4080, care conține un extinctor (pentru atunci când se topește conectorul), un spray pentru arsuri, supă la plic (pentru că dacă ți-ai luat un RTX 4080 de atât mai ai bani) și un cablu de alimentare în plus, pentru atunci când ți se topește primul.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button