Tech&IT

Un nou feature al Windows 11 te ajută să îți păstrezi parola în siguranță

Parola de la calculatorul tău nu este un lucru pe care îl împărtășești foarte ușor și cu oricine. Sunt cheile regatului tău: acolo lucrezi, acolo socializezi, acolo te joci. Sunt mari șanse ca întreaga ta lume să fie accesată de pe un calculator cu Windows. De aceea Microsoft ne roagă să nu fim niște idioți care ar da parola oricui. Dar știe că unii dintre noi o vom face și tocmai de aceea au lansat câteva instrumente pentru a ne ajuta să ne protejăm de noi înșine.

Problema principală vine de la phishing sau de la păcălirea cuiva în a-ți da informații personale din lumea digitală, precum parola de la calculator. Escrocii devin din ce în ce mai buni în obținerea informațiilor de care au nevoie. Dacă în trecut ar fi apelat la scheme precum „sunt un prinț nigerian capturat în Zimbabwe, am o sumă imensă pe care vreau să ți-o las moștenire”, acum și-au adaptat metodele tocmai pentru a nu mai fi atât de evidenți.

O strategie pe care o adoptă este să creeze site-uri care arată la fel ca cele pe care te-ai loga în mod obișnuit. Ele în realitate sunt site-uri false care abia așteaptă să îți tastezi numele de utilizator și parola. Chiar dacă îți dai seama la timp că e un website fals și nu te loghezi, hackerii n-au nevoie de mai mult pentru a-ți fura datele. Nu este bine niciodată să ai un cont furat, însă este și mai rău când parola pe care o folosești pe Instagram e aceeași pe care o ai la calculator.

O altă problemă este locul în care îți păstrezi parolele. Dacă le păstrezi pe toate într-un fișier Word sau Excel, devii vulnerabil la furtul de date. Recomandarea este să îți păstrezi parolele în aplicații protejate de parole sau în cele cu criptare. Nu ar trebui să folosești un document la care ar avea acces oricine.

Chiar dacă riscul individual este mare, la fel este și riscul companiilor sau ale rețelelor. Am văzut cu toții cum hackerii au reușit să intre în sistemele unor instituții mari doar pentru că erau folosite parole ușoare. Uneori accesul la un singur calculator este destul pentru a intra într-un sistem întreg.

Cum încearcă Microsoft să îți protejeze parola de la Windows?

Odată cu marele update de săptămâna trecută de la Windows 11, Microsoft a lansat noi „arme” pentru a te apăra de furtul parolei de la calculator. Prima este o alertă pe care o primești atunci când îți folosești parola de la Windows pe un site diferit. Ei speră că te vor descuraja în a-ți folosi parola pe oricare alt serviciu. A doua opțiune se referă la o avertizare de fiecare dată când îți scrii parola într-o aplicație care nu este sigură pentru așa ceva. Microsoft încearcă să te convingă astfel să nu îți mai scrii parola în aplicații precum Word sau Notepad. Asta pentru că nu îți oferă aceeași protecție ca un manager de parole precum LastPass.

Cum să activezi noua protecție de la Microsoft?

Pentru un motiv anume, aceste opțiuni nu sunt activate implicit și sunt cam ascunse în meniul de setări. Pentru ca ele să funcționeze, trebuie să îți schimbi modalitatea de logare în calculator. Astfel, trebuie să dezactivezi Windows Hello din setările contului pentru a te loga cu o parolă. Mergi în Start > Settings Accounts > Sign-in options, alegi opțiunea Windows Hello pe care vrei să o dezactivezi și alegi „Remove”.

Mai departe va trebui să mergi în: Start menu Settings Privacy & security > Windows Security App & browser control > Reputation-based protection settings. După verifici Phishing protection care ar trebui să fie activat deja. Celelalte opțiuni pe care ar trebui să te concentrezi sunt „Warn me about password reuse” și „Warn me about unsafe password storage”. Le activezi pe ambele și ar trebui să primești alerte când îți vei scrie parola într-o aplicație care nu e sigură.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button