MORE

Pana si ventilatorul de la procesor te poate spiona

Nu era suficient ca procesoarele emit zgomot aproape imperceptibil care poate fi folosit la decodarea proceselor, acum s-a dovedit ca si ventilatoarele te pot trada in acelasi fel.

Mordechai Guri, un expert de securitate din Israel, a realizat un experiment care arata ca ventilatorul unui calculator poate fi utilizat pe post de transmitator, permitand unei persoane neutorizate sa afle secrete stocate pe un PC.

Ideea nu este foarte diferita de cea cu zgomotul produs de procesor, necesitand un microfon in proximitatea acelui PC. Numai ca spre deosebire de vectorul de spionaj amintit anterior, aceasta chiar necesita infectarea PC-ului victima.

Prin instalarea unui program special care sa actioneze ca un keylogger pe sistemul vizat, datele colectionate pot fi transformate intr-un cod simplu care apoi este trimis prin modificarea vitezei ventilatorului de la procesor. In functie de cat de zgomotos este sau de frecventa bazaitului se pot trimite informatii confidentiale catre un microfon. Poate fi si microfonul de la un telefon mobil, trebuie doar sa se afla la cel mult 8 metri distanta.

Aceasta metoda este capabila sa transmita doar 900 de biti per ora, asa ca nu este vorba de furt masiv de date, dar 900 de biti pe ora este suficient cat sa fie transmisa o parola in cateva minute. Una scurta. In cazul celor care au cate 5 ventilatoare in PC… nu cred ca se poate mari viteza de transfer, dar probabil zgomotul poate fi perceput de la o distanta mai mare.

O noua dovada ca a investi la antifonarea carcasei PC-ului nu este doar un moft, ci pare sa devina o necesitate de securitate.

In acest ritm, ma astept ca urmatoarea stire de acest gen sa fie despre cum suruburile dintr-un PC pot fi folosite pentru a te spiona. In prealabil imi cer iertare daca am dat cuiva ideea de a folosi suruburile pentru spionaj.

[The Register]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

2 comentarii

  1. Oricum cred ca deja se exagereaza ca daca alimentez coolrul de la sursa direct prin canalul de 12 v nu cred ca ma poate spiona ala nu are control de viteza cu pwm :))))

    1. Nu, asculta nu ai inteles ei spune ca tot ce foloseste motoare electrice si anime ce vibreaza poate fi folosit pentru spionaj, asta au spus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button