
În ultimii ani, de când au apărut pe piață telefoanele foldable, brand-urile încearcă să se întreacă unele pe altele, venind cu modele din ce în ce mai avangardiste, ce dispun de feature-uri care încearcă să impresioneze clienții și să eclipseze competiția. Tocmai din acest motiv, adesea îmi e dat să aud întrebarea „care este cel mai bun telefon foldable?”, atât din partea prietenilor mei, care sunt în căutarea unui nou telefon, cât și în secțiunea de comentarii a articolelor și clipurilor noastre.
Și râspunsul meu este mereu același, și anume, că în opinia mea nu există un cel mai bun telefon foldable. Fie că vorbim despre Samsung Galaxy Fold 6, Honor Magic V3 sau Mate-ul celor de la Huawei, fiecare model are anumite avantaje și dezavantaje, care mențin o oarecare balanță între ele. Chiar și așa, o dată la ceva timp, reușesc să pun mâna pe câte un model care, într-un fel sau altul, reușește să mă surprindă, și să-mi creeze o impresie bună.
Tocmai despre un model de genul, care a reușit să mă surprindă atât prin construcția sa cât și prin hardware-ul inclus de producător vreau să vă vorbesc azi, și anume Oppo Find N5. Acesta este cel mai nou model de pliabil al celor de la Oppo, care vine echipat cu Snapdragon 8 Elite și o tonă de funcții și caracteristici care-l fac o alegere de top, dar înainte să ajungem acolo, eu zic că ar trebui să vorbesc mai întâi despre aspectul telefonului, și ce m-a făcut să mă îndrăgostesc de el de când l-am văzut prima dată, pe când nici măcar nu știam cât de potent este.
Ca o mențiune înainte să începem, nu va fi un review Full, pentru că am avut foarte puțin timp la dispoziție să ne cunoaștem cu Find N5, vedeți mai jos de ce.
Design
La prima vedere, Find N5 este al naibii de arătos, chiar și atunci când nu este pliat, grație panoului LTPO OLED de 6.62 inch, dar și marginilor fine și subțiri, care îl fac ușor de ținut în mână. De fapt, Find N5 este cel mai subțire foldable de până acum, cu o grosime mai mică de 9mm atunci cânt este pliat, și de 4.21mm atunci când este deschis.
Panoul principal, adică acela de 8.12 inch este și el un LTPO OLED impresionant, certificat Dolby Vision și HDR10+, cu o rată de reîmprospătare a cadrelor de 120 Hz și o luminozitate maximă de 2.100 de nits în peak. Practic, avem un screen-to-body rațio de 90.4%, ceea ce înseamnă că atunci când telefonul este depliat, poți să te uiți liniștit la filme, seriale sau clipuri pe YouTube pe un ecran considerabil mai mare decât cel al unui barphone convențional, fără să fii nevoit să vezi bările negre uriașe ale șasiului telefonului la marginile ecranului.
Totuși există un mare dezavantaj, unul pe care-l întâlnim la absolut toate pliabilele care au adoptat acest format depliat pătrățos: nu sunt cele mai prietenoase cu conținut 16:9. Pentru că oricât de mare sau mic ar fi, aici încă vorbim despre un format pătrat care nu poate reda astfel de conținut decât flancat de 2 imense bări negre.
Da, în continuare pentru scrolling de social media e la fix, cu opțiunea de a deschide chiar mai multe ferestre simultan iar modul de asignare a locației ferestrelor este ușor de deprins, fiind similar cu sistemul implementat pe Windows.
Mi-a plăcut și atenția oferită tastaturii, care, dacă apelezi la ea cât timp telefonul este depliat, va fi separată în 2, cu spațiu în mijloc, astfel încât să poți ajunge ușor la orice tastă cu ambele mâini, chiar și dacă ai degetele mai scurte.
Desigur, și sistemul de pilere oferit de Oppo este unul incredibil de inteligent, și îi oferă telefonului cel mai subtil crease din câte am văzut până acum. Nu s-a ajuns încă în punctul în care putem spune că telefoanele au un crease insesizabil, dar nici nu suntem prea departe cu acest telefon, ceea ce mi se pare genial.
Spatele are un design deja clasic pentru flagshipurile OPPO, cu un modul de camere care iese în evidență, cum era de așteptat pentru a susține grosimea necesară obiectivelor din dotare, dar nu este atât de mare încât să eclipseze într-un mod urât restul telefonului, așa cum am mai văzut în trecut la alte modele similare, din aceeași categorie.
Greutatea de 229 de grame este și ea una ideala, el fiind cu doar 30 de grame mai greu decât un iPhone 16 Pro, ceea ce nu-i rău deloc pentru un foldable, care din start are o greutate mai mare decât ceea ce ne e dat să vedem de obicei.
În pachetul lui Find N5 regăsim, pe lângă telefonul în sine, și încărcătorul cu tot cu brick-ul aferent, un prim semn de întrebare, pentru că teoretic EU se cam împotrivește, dar și o husă foarte utilă pentru persoanele mai neîndemănatice.
Per total, pot spune că mă declar mulțumit de cum arată telefonul, dar și de cum se simte acesta atunci când îl ții în mână. Acestea fiind spuse, a venit momentul să intrăm ceva mai mult în specificațiile tehnice, și ce ascunde Find N5 la interior.
Specificații Tehnice
În primul rând, telefonul vine motorizat de o variantă pe 7 nuclee a lui Snapdragon 8 Elite, procesorul flagship curent al celor de la Qualcomm, ceea ce-l face pe Oppo Find N5 nu doar frumos, ci și puternic, cu capabilitatea de a lupta aproape ca de la egal la egal cu orice telefon high-end lansat în ultimele luni. De ce zic aproape? Vom afla puțin mai jos.
Pe lângă asta, telefonul mai vine și cu 16 GB de memorie RAM și 512 GB de stocare, cantități mai mult decât suficiente, zic eu, pentru orice tip de utilizator. Pe partea de camere, avem o principală de 50MP, un ultrawide de 8MP și un telephoto periscop de 50 MP, deloc rău pentru un telefon de acest gen. De asemenea, ambele camere frontale, adică atât cea de pe ecranul extern cât și de pe cel principal, sunt de 8MP.
Camera
Tot aici, pot spune că telefonul face poze chiar bune și chiar mă declar mulțumit de experiența de utilizare pe care am avut-o atunci când l-am folosit pentru asta.
Pozele făcute cu focala principală pot fi confundate cu cele ale unui flagship recent fără probleme. White balance-ul este bun, cu un dynamic range competent, după cum putem observa din detaliile redate chiar și în zonele umbroase din aceste poze:
Nici cu pozele cu zoom nu mi-e rușine deloc, Find N5 având în dotare un obiectiv telephoto de 50MP chiar capabil.
Și la capitolul Macro stăm bine.
Un feature întâlnit deseori la pliabile este posibilitatea de a-ți face selfie-uri cu obiectivul principal. Acestea vor ieși net superioare celor efectuate cu camera selfie, deci dacă ești mare fan selfies ține cont de acest aspect. Mai mult de atât, dacă vrei să pozezi pe cineva care ulterior te pune să refaci pozele de 53424 ori, ei bine tot în cazul telefoanelor de acest tip, poți să arăți pe ambele ecrane preview-ul camerei, extrem de util pentru încadrarea perfectă din prima.
Mai jos câteva exemple de selfie-uri atât cu camera principală, cât și cu cea selfie. Suna ciudat fraza dinainte dar mulțumim pliabilelor pentru acest nou tip de comparație necesar.
Un alt capitol la care Find N5 strălucește sunt portretele. Culorile redate sunt vii, iar tonurile pielii excelente și nu are sens să menționez că detecția subiectului a funcționat foarte bine constant, exemple mai jos:
Teste sintetice
Așa cum era de așteptat, telefonul a spulberat absolut toate testele sintetice la care l-am supus, primul dintre acestea fiind Geekbench 6, unde am obținut 7.744 de puncte Multi-Core și 2.762, un scor pe măsura așteptărilor mele de la acest telefon.
Odată rulat și Wild Life Extreme, cu un scor total de 5.792 de puncte și o stabilitate termică raportată de aproximativ 55-60% în Stress Test am de fapt o imagine completă a situației.
Există un compromis pe care-l faci inevitabil când subțiezi prea tare dispozitive în general, fie ele laptopuri, tablete sau telefoane, iar acest compromis este răcirea și acest lucru se vede și în cazul lui OPPO Find N5. Cele 7 nuclee prezente în versiunea puțin toned-down a lui Snapdragon 8 Elite, au produs performanță aproape cât 80% din valorile atinse de versiunea întreagă a lui 8 Elite, adică aproximativ 10 mii de puncte întâlnite atât pe Galaxy S25 Ultra, cât și pe alte telefoane testate. Și Wild Life Extreme se plasează tot pe la 80% din performanța procesorului „întreg” deci comportamentul este constant.
Îmi imaginez că poate acest 8 Elite mai șchiop ar stoarce extra capabilități dacă nu ar avea și constrângerile spațiului limitat din carcasa lui Find N5, dar nu vom știi până nu-l vom vedea într-un telefon dotat cu o răcire mai bună.
Cred că nu mai e necesar să menționez că, chiar și la scorurile puțin reduse pentru acest procesor, nu cred că există task la care să dea fail, fie că vorbim despre gaming sau activitățile legate de productivitate.
AI
Tradiționala suită de funcții AI este prezentă și pe Find N5, dintre cele mai utile enumerăm Circle-to-Search, funcția etern valabilă pe majoritatea telefoanelor recente cu Android și AI Eraser cu care poți scoate oameni sau obiecte din poze cu ușurință.
În continuare implementarea OPPO a Eraserului are de furcă din când în când cu umbrele rămase în urma oamenilor sau obiectelor șterse dar dacă revii de suficiente ori asupra imaginii vei obține un rezultat demn de postarea pe social media, unde imaginea oricum va fi comprimată.
AI Studio este o aplicație prin care-ți poți genera poze cu ajutorul AI, după cum indică și titlul. Acesta necesită ca și inspirație câteva portrete personale și conexiune la Internet plus cont înregistrat la OPPO. Rezultatul poate fi foarte amuzant, precum colegul Tudorică’ Pirat.
Există o funcție nouă denumită AI Call Summary, dar este rezervată doar pentru Asia momentan, așa că nu am reușit să ne jucăm cu ea.
Difuzoare
Nu te aștepți să fie mare lucru în carcasa unui telefon de 4.2 milimetri grosime, dar uite că OPPO a reușit să îndese în carcasa lui Find N5 niște difuzoare chiar capabile. Nu vor fi cele mai puternice difuzoare întâlnite vreodată pe un telefon, dar trebuie să insist încă o dată cu acei 4.2 milimetri grosime, care fac ca performanțele acestora să fie cu atât mai bune. Mediile sunt suficient de diferențiate de înalte ceea ce e întotdeauna bine și da. bass-ul nu este cel mai puternic întâlnit, dar nici incinta nu este suficientă cât să acopere mai multă forță deci admirăm performanța acestora.
Baterie
Pe partea de baterie, Find N5 vine echipat cu una bazată pe tehnologia nouă Siliciu Carbon, de 5.600 mAh, adică poți să-l folosești lejer timp de o zi întreagă înainte să fii nevoit să-l bagi la încărcat. Mai mult de atât, această tehnologie nouă și mai compactă a bateriei contribuie ceva la milimetri grosime economisiți.
Încărcarea este și ea foarte eficientă, grație fast charge-ului de 80W prin fir și 50W wireless, ceea ce se traduce prin mai puțin de o oră de timp de așteptare atunci când vrei să-ți încarci telefonul de la 0 la 100.
Ca la oricare alt pliabil recomandăm să nu-l încărcați pliat, pentru că ecranul va fi la centrul sendvișului de baterii încinse de la încărcare și își va pierde din elasticitate în timp, lucru care va duce la adâncirea crease-ului. Chiar dacă ignori problema crease-ului, căldura și panourile OLED nu au fost niciodată prieteni buni.
Concluzie
Nu cred că o să fiți surprinși de faptul că pentru mine, Oppo Find N5 este cel mai interesant telefon pe care am pus mâna în ultimele luni și chiar pot spune că am fost mulțumit de el din toate punctele de vedere. Sincer să fiu, e fix genul de telefon pe care l-aș cumpăra ca să-l folosesc ca daily driver.
Dar tocmai de aici se naște principala problemă pe care o are acest telefon: nu se găsește în România. Da, nu ați citit greșit, în momentul de față acest telefon nu se găsește în magazinele de la noi, motiv pentru care e ceva mai greu să-l achiziționezi, dacă asta îți e intenția.
Sper, totuși, ca acesta să apară eventual și în magazinele de la noi, și de preferat la prețul său de listă, adică undeva pe la 1.200-1.300 de euro, ceea ce nu mi se pare mult pentru ceea ce are de oferit acest telefon.