
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat joi, 21 martie, prima rezoluție globală privind inteligența artificială care încurajează țările să protejeze drepturile omului, să protejeze datele personale și să monitorizeze AI pentru siguranță, scrie Reuters. Cu circa o săptămână în urmă, și Parlamentul European a aprobat Legea Inteligenței Artificiale, care garantează siguranța și respectarea drepturilor fundamentale, în timp ce stimulează inovația.
Inteligența artificială între riscuri și dezvoltare durabilă
Inițiativa ONU, propusă de Statele Unite și susținută de peste 120 de state membre, stabilește un cadru internațional pentru promovarea unor sisteme AI care respectă drepturile omului și contribuie la dezvoltarea durabilă, accelerând progresul către atingerea celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale ONU.
The UN General Assembly on Thursday adopted a landmark resolution on the promotion of “safe, secure and trustworthy” artificial intelligence (AI) systems that will also benefit sustainable development for all
Read more ⤵️https://t.co/xuDcyI4qRL pic.twitter.com/5LpKWvCuBf
— UN News (@UN_News_Centre) March 21, 2024
ONU cheamă toate statele membre și părțile interesate să se abțină de la utilizarea sistemelor de AI care contravin aduc atingere drepturilor omului. Este un apel clar pentru protejarea drepturilor individuale în era digitală, afirmând că „aceleași drepturi pe care oamenii le au offline trebuie protejate și online, inclusiv pe parcursul ciclului de viață al sistemelor de inteligență artificială.”
De asemenea, documentul recunoaște discrepanțele tehnologice existente între și în cadrul țărilor, îndemnând la cooperare internațională pentru a ajuta națiunile în curs de dezvoltare să se bucure de acces echitabil la tehnologie, să închidă decalajul digital și să îmbunătățească alfabetizarea digitală.
Această rezoluție istorică subliniază angajamentul global pentru abordarea provocărilor și oportunităților prezentate de AI, recunoscând în același timp potențialul imens al acestei tehnologii de a accelera progresul către atingerea celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale ONU. Prin adoptarea fără vot a acestei rezoluții, comunitatea internațională și-a exprimat încrederea în capacitatea AI de a transforma societatea în moduri pozitive, însă a accentuat necesitatea unei abordări prudente pentru a preveni abuzurile și riscurile asociate.
Înaintea adoptării rezoluției, ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, și-a exprimat speranța că ”dialogul inclusiv care a condus la această inițiativă va servi drept model pentru abordarea viitoarelor provocări legate de inteligența artificială, în domenii precum pacea și securitatea și utilizarea responsabilă a autonomiei militare a AI”. Aceasta a mai spus că este oportunitatea și responsabilitatea comunității internaționale „de a guverna această tehnologie, mai degrabă decât a o lăsa să ne guverneze”.

Administrația Biden a îndemnat legislatorii să reglementeze inteligența artificială, dar congresul american e polarizat pe acest subiect și progresele sunt deocamdată minime. Între timp, Casa Albă a încercat să reducă riscurile AI pentru consumatori, lucrători și minorități, consolidând în același timp securitatea națională printr-un nou ordin executiv, în octombrie 2023. Consilierul pentru Securitate Națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că a durat aproape patru luni pentru a negocia rezoluția, dar că aceasta oferă „un set de principii de bază pentru a ghida pașii următori în dezvoltarea și utilizarea AI”.