ȘtiriȘtiință

Odysseus, un modul spațial american, va aseleniza în perioada următoare

Este primul vehicul spațial american care aterizează pe suprafața Lunii de la misiunea Apollo 17, din 1972

Odysseus, un modul spațial pentru aselenizare, a fost lansat în primele ore ale dimineții de joi, 15 februarie, la o zi după ce o defecțiune tehnică a amânat prima încercare de lansare, scrie The New York Times. Modulul spațial a decolat cu o rachetă SpaceX Falcon 9 de la Centrul Spațial Kennedy al NASA, din Florida.

Primele câteva minute ale zborului s-au desfășurat conform planului, cu racheta îndreptându-se spre spațiu și treapta a doua a vehiculului separându-se puțin mai târziu de booster-ul Falcon 9. Aterizarea modulului spațial este programată să aibă loc pe 22 februarie, în apropierea craterului numit Malapert A, situat la aproximativ 300 de km de polul sud al Lunii, pe partea vizibilă a acesteia.

Dacă totul merge conform planului, acesta va deveni primul vehicul spațial american care aterizează pe suprafața Lunii de la misiunea Apollo 17, din 1972.

SpaceX și NASA au transmis în direct desfășurarea zborului.

 

Detalii despre Odysseus, modul spațial creat de Intuitive Machines

Intuitive Machines, compania privată care a construit modulul robotic, se ocupă cu explorarea spațiului. Aceasta a fost fondată în 2013 și are sediul în Houston, Texas. Compania a proiectat unele drone aeriene și nave spațiale, inclusiv Vehiculul de Reintrare Universal (URV) și alte sisteme și instrumente de zbor.

Odysseus are un design tip Nova-C și este un cilindru hexagonal cu șase picioare, având aproximativ 4,3 metri înălțime și 1,5 metri lățime. Cântărește aproximativ 1.905 kilograme. Intuitive Machines subliniază că modulul spațial are aproximativ aceeași dimensiune cu Tardis, o cabină telefonică britanică veche, din serialul de televiziune științifico-fantastic „Doctor Who”.

Modul spațial NASA captură VideoFromSpace YouTube
captură VideoFromSpace / YouTube

Ce dotări are noul modul spațial

NASA a plătit companiei 118 milioane de dolari pentru ca modulul spațial să ajungă pe Lună și încă 11 milioane de dolari pentru dezvoltarea și construcția celor șase instrumente cu care este dotat Odysseus:

  • Un instrument pentru a reflecta fasciculele laser;
  • Un instrument LIDAR pentru a măsura cu precizie altitudinea și viteza navei spațiale pe măsură ce coboară pe suprafața lunară;
  • O cameră stereo pentru a filma valurile de praf ridicate de motoarele modulului de aterizare;
  • Un receptor radio cu frecvență joasă pentru a măsura efectele particulelor din apropierea suprafeței lunare asupra semnalelor radio;
  • Lunar Node-1, un sistem de navigație autonom;
  • Un instrument în rezervorul de propulsie care va folosi unde radio pentru a măsura cantitatea combustibilului din rezervor.

Modulul spațial mai transportă și alte câteva încărcături, inclusiv o cameră construită de studenții de la Universitatea Aeronautică Embry-Riddle din Daytona Beach, Florida; un instrument precursor pentru un telescop lunar viitor; și un proiect artistic realizat de Jeff Koons.

NASA speră ca această abordare, cu mici module spațiale, va fi mult mai ieftină, permițându-i să trimită mai multe astfel de misiuni mai frecvent. În același timp, agenția spațială americană se pregătește să trimită astronauți înapoi pe Lună, în cadrul programului Artemis.

 

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button