Știri ITRSS PaginaDeMedia

NASA a angajat SpaceX pentru a-i trimite un satelit într-o călătorie de 628 de milioane de kilometri

Nici călătoriile în spațiu nu mai sunt ca pe vremuri, iar de unde NASA era sinonim cu expedițiile în afara Pământului, astăzi am ajuns să vorbim despre un subiect cu totul diferit. Compania de pe tricourile și hanoracele tuturor adolescenților a angajat SpaceX pentru a-i trimite un satelit până pe una dintre lunile lui Jupiter. Astfel, compania lui Elon Musk va facilita o călătorie de 628 de milioane de kilometri până pe Europa, luna acoperită de gheață a gigantului gazos.

Iar toată combinația asta cu SpaceX le salvează celor de la NASA nu mai puțin de un miliard și jumătate de dolari. Inițial, călătoria urma să fie realizată cu ajutorul lui Space Launch System (SLS) construit de Boeing. Dar pe măsură ce data lansarii se apropia, agenția aerospațială a Statelor Unite a decis că folosirea unui vehicul comercial precum rachetele lui Elon Musk ar salva o mulțime de bani.

NASA va plăti 178 de milioane de dolari pentru călătoria cu SpaceX

Satelitul care va ajunge pe luna Europa se numește Europa Clipper și va pleca în lunga sa călătorie cu ajutorul rachetei Falcon Heavy de la SpaceX în luna Octombrie 2024. NASA avea nevoie de o rachetă care poate căra mai bine de șase tone de încărcătură (doar satelitul cântărește 6.065 kg) și care să aibă un sistem Mars Earth Gravity Assist (MEGA). Sistemul MEGA va asigura momentumul necesar călătoriei de șase ani a satelitului către luna lui Jupiter.

Estimările inițiale din partea NASA vorbeau despre cel puțin patru momente în care satelitul va avea nevoie de un assist gravitațional pentru a fi propulsat pe traiectoria corectă până în vecinătatea lui Jupiter. Asta înseamnă că în drumul său ar trebui să treacă pe lângă Pământ, Marte și Venus, însumând 628 de milioane de kilometri. Cu toate acestea, s-ar părea că trecerea pe lângă Venus ar putea fi evitată, mai ales că este cea mai riscantă datorită nivelului foarte mare de radiații.

Aceasta este o victorie imensă pentru SpaceX și pentru Elon Musk, întrucât un astfel de contract îi oferă încă o confirmare că lucrurile se îndreaptă în direcția corectă pentru companie. Iar pe măsură ce rachetele Starship nu vor mai exploda în timpul testelor, cine știe ce misiuni îndrăznețe vom mai vedea din partea companiei?!

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button