PC

Nvidia Shield: o consola pe care PS4 si Xbox One vor trebui s-o ia in serios!

Nvidia Shield este un produs care… n-a prea fost luat in serios. Nici „afara”, iar la noi cu atat mai putin. La noi, cu exceptia catorva entuziasti, gen colegul Andrei Ene care a facut eforturi considerabile pentru a-si achizitiona imediat dupa lansarea comerciala „primul” Shield, prea putini au fost interesati de aceasta linie de produse. Si asta, desi produsele in sine au fost excelente, s-a intamplat oarecum pe buna dreptate. Haideti sa vedem de ce.

„Primul” Shield a fost mai degraba… un controller cu display 🙂 , un soi de extensie a PC-ului (pe care se presupune ca il detii deja, si are in el, evident, o placa grafica Nvidia). Aveti in linkul de la inceputul acestui paragraf „constatarile” lui Ene despre acest produs, iar aici frustrarile sale cand a aflat ca update-ul pentru acest produs… nu venea si in Romania. Nu mai reiau.

Nvidia Shield 1

 

Tablet Shield, urmatoarea „incercare” a acestei game, nu a fost nici ea un mare succes mioritic. Pentru ca… nu prea stim de ce. Poate pretul, nu tocmai mic, disponibilitatea, nu tocmai mare, si limitarile inerente unui dispozitiv care contine in denumirea sa cuvantul „tablet”. Romania este o piata de gaming destul de PC oriented, din motive pe care nu le mai reiau, dar pe care le gasiti aici. Iar consolele actual gen care totusi au penetrat, sunt clasicele deja si previzibilele PS4 (mai mult) si Xbox One (mai putin).

Nvidia Shield tablet-and-contoller

Nvidia Shield insa este o gama ce nu se da batuta, iar ultima versiune a acestei „suite” a starnit valva la momentul anuntarii, nu cu prea mult timp in urma (mai putin… la noi, evident!). Nvidia sunt o companie care nu accepta infrangerea, cu atat mai putin in gaming, propriul lor playground, si cu atat mai mult cu cat consolele „populare” de la Sony si Microsoft sunt „motorizate” de… AMD. Consolele populare, asa cum le-am numit mai devreme, au si vor avea mereu cateva atuuri de partea lor: traditia si popularitatea, numarul mare de utilizatori familiarizati deja cu ele, dar mai ales titlurile premium si comunitatea din jurul lor. Si unde acestea nu conving (desi ar vrea tare, tare mult) este… rezolutia, si experienta multimedia, exact punctele in care noul Shield vrea sa „loveasca”. Procesorul Tegra X1, o adevarata racheta balistica, ii permite consolei sa „play-eze” fisiere/filme 4K la 60fps au audio Dolby 7.1, si accelereaza hardware formate ca VP9 (Youtube) sau H265, adica exact ceea ce nu prea poate face concurenta. Mai suporta HDMI 2.0 si HDCP 2.2, ceea ce o face future proof. Si inca ceva: Android TV! Si se pare ca tura asta, Google nu mai glumesc, pornind cu toate motoarele turate la maxim spre distributia de continut video. Cel mai mare ecosistem de aplicatii de pe planeta vine (sau a cam venit deja) direct pe televizor. Iar asta este valul pe care Nvidia vrea sa-l incalece!

Nvidia Shield Console

But what about… games?! Pentru ca pana la urma asta este o functie… hai sa zicem esentiala a unei console 🙂 Evident jocurile de Android intra aici. Si nu-s putine. Apoi… Grid: titluri AAA de PC la 1080p/60 direct din cloud. Sunt deja destul de multe disponibile, gen Dirt 3 sau Batman Arkham Origins. Apoi streamingul (deja cunoscut de la precedentele versiuni Shield) direct de pe PC (cu placa grafica Nvidia). Poti juca asadar pe ea tot ceea ce contine deja PC-ul tau.

Vor fi toate aceste argumente suficiente pentru a inscrie Nvidia in cursa „greilor” Sony, Microsoft, Nintendo? Nu stim inca. Ceea ce insa stim cu siguranta este ca eventuala ei adoptie mai larga in Romania va depinde dramatic de criteriul mioritic decisiv: pretul la raft! Bine, pana acolo ar trebui sa mai vorbim, spre deosebire de generatiile Shield precedente, despre disponibilitate, promovare si altele asemenea 🙂

 

Articole asemanatoare

Back to top button