Tech&ITPCTECH

RTX 4000 va fi răspunsul NVIDIA pentru criza plăcilor video

Generația RTX 3000 de la NVIDIA a fost o lansare reușită pentru producător, însă lipsa de stocuri a umbrit reușitele acesteia. Pentru a evita această situație și cu următoarea serie de plăci video, producătorul a investit sume masive; mai exact, vreo 10 miliarde de dolari care au ajuns în conturile TSMC. În acest fel, plăcile RTX 4000 nu vor fi la fel de rare ca cele din generația curentă.

Seria RTX 4000 va avea la bază arhitectura Ada Lovelace care este construită folosind un proces de 5nm, comparativ cu cel de 8nm de la Samsung pe care-l regăsim în plăcile RTX 3000. Această schimbare va ajuta la creșterea performanței pe un chip de fix aceeași dimensiune, astfel am putea avea o diferență sesizabilă între generații. Același proces de fabricație pe 5nm pare că va sta și la baza plăcilor video RDNA3 de la AMD, astfel pot înțelege de ce NVIDIA a investit atât de mulți bani.

Următoarea serie de plăci video de la NVIDIA urmează să apară până la finalul acestui an. Dacă este să ne luăm după statisticile care ne arată că prețurile sunt în continuă scădere, pe măsură ce plăcile revin în stoc, putem spera că RTX 4000 nu va fi o raritate, ci o revenire la normal. Dar pe de altă parte, dacă performanța va fi mai mare, ne putem aștepta la o majorare a prețurilor de bază, astfel vor fi tot scumpe… dar măcar vor fi.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, dar drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button