Tech&ITPCTECH

NVIDIA va avea o misiune grea atunci când va lansa RTX 4000

Dacă te-ai aflat în poziția în care să-ți cumperi un PC în ultimii doi ani, probabil că ai observat o creștere exagerată a prețurilor pentru anumite componente; cu precădere plăcile video. Iar o parte din problemă a fost cauzată fix de NVIDIA, una dintre companiile care putea pune osul la treabă pentru a contracara această criză de componente. Și după ce nu au fost prea mulți cei care-au pus mâna pe o placă video din seria RTX 3000, viitorul următoarei lansări a producătorului pare destul de nesigur.

Se pare că NVIDIA a avut câteva discuții cu TSMC pentru a-și micșora volumul de comenzi. Alături de ei, ii mai găsim și pe cei de la AMD și Apple. Iar motivul din spatele acestei decizii nu este o altă criză de componente sau ceva de genul, ci piața suprasaturată de plăci video, fie ele noi sau second-hand, care au devenit disponibile după doi ani în care aproape că nu le-am găsit urma.

NVIDIA are prea multe plăci video… ironic.

NVIDIA are stocuri masive de plăci video din seria RTX 3000, dar asta nu înseamnă și că acestea se vor bucura de reduceri… cel puțin nu încă. Dar situația cea mai amuzantă este aceea în care după această criză de plăci video, piața second-hand este inundată de minerii care încearcă să-și recupereze o parte din investiția inițială, vânzând plăci care au funcționat în condiții grele, forjate 24/7 pentru cine știe cât timp. Când pui cap la cap toate astea, înțelegi că RTX 4000 va fi o lansare grea pentru producător, întrucât lumea nu este interesată neapărat de plăci video noi, mai ales că pentru mulți o placă precum RTX 3080 încă este ceva nou pe care nu au apucat să pună mâna.

Adevărata problemă pentru producătorul de plăci video este faptul că plata pentru wafer-urile de 5nm a fost făcută în avans, pentru a-și rezerva poziția. Iar acum, cu o cerere mult prea mică la o ofertă extrem de mare, tabăra verde n-are decât să-și lingă rănile. Și vedem cum amenda de 5.5 milioane de dolari încasată acum câteva săptămâni este o nimica toată pe lângă problemele pe care le înfruntă compania acum. Și chiar dacă nu-mi place să văd asta, cred că o merită cu vârf și-ndesat după ce și-a ignorat clienții fideli în favoarea minerilor care cumpărau stocuri întregi de plăci video.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button