Tech&IT

NVIDIA și-a încasat o amendă de 5.5 milioane de dolari pentru că a mințit în legătură cu vânzările către mineri

Știți vorba aia cu minciuna și picioarele ei scurte? Ei bine, NVIDIA a simțit-o din plin zilele trecute, întrucât producătorul de plăci video a încasat o amendă de 5.5 milioane de dolari. Motivul? Nu au dezvăluit către investitori câte plăci video de gaming au ajuns de fapt în mâinile minerilor, astfel sunt acuzați de minciuni care au umflat artificial valoarea companiei la bursă.

Ca să fie mai ușor de înțeles, haideți să vă explic pe scurt ce au făcut cei de la NVIDIA ca să își supere investitorii… și de ce părerea lor contează. Fiecare companie care este listată la bursa americană (ori altă bursă) devine publică. Asta înseamnă că oameni ca mine și ca tine pot cumpăra acțiuni, adică o mică parte din companie. Iar dacă această companie o dă în bară, ei bine, pierzi banii investiți. Ori în cazul NVIDIA, mințind în legătură cu sursele de venit, au făcut oamenii să investească în acțiuni pe baza unor informații eronate.

NVIDIA a vândut o minciună frumoasă

Ceea ce unii credeau că sunt investiții într-o companie producătoare de plăci video pentru gaming, s-au dovedit a fi investiții într-un producător de plăci video pentru minat de Ethereum și alte criptomonede. Și în timp ce vânzările sunt vânzări și veniturile sunt importante în jocul de-a acțiunile, investitorii au crezut în tot acest timp că veniturile vin din direcția pieței de gaming, când realitatea era că veniturile și valoarea companiei erau umflate de piața de minat; o piață volatilă care nu oferă stabilitate pe termen lung și este un risc pentru oricine investește bani în ea.

NVIDIA RTX

Iar problema nu este de azi de ieri, ci datează încă din 2018. O statistică ne arată cum NVIDIA a înregistrat o explozie de vânzări spre piața de criptomonede în 2017, atunci când Ethereum a crescut în valoare. Și chiar dacă producătorul a lansat o serie de plăci video dedicate minatului, o parte dintre angajații companiei au observat o creștere însemnată a cererii de plăci video dedicate jocurilor ca rezultat a minatului de criptomonede.

De aici s-a format un efect de bulgăre, iar o parte din criza de plăci video a fost cauzată și de vânzarea produselor de gaming către mineri. Ca rezultat, vânzările NVIDIA au fost mai mari decât de obicei. Asta a ieșit în evidență cel mai bine în 2018, când piața de criptomonede s-a prăbușit și estimările legate de venitul companiei au scăzut cu vreo 500 de milioane de dolari. Auch!

Cei de la NVIDIA nu au recunoscut că ar fi făcut ceva greșit, iar profiturile înregistrate în urma vânzării de plăci către mineri au fost listate sub alte divizii. În urma cercetărilor făcute de US Securities and Exchanges Commission s-a dovedit că această mișcare a fost intenționată, iar cei de la NVIDIA au încercat să inducă în eroare investitorii, astfel compania a fost amendată cu 5.5 milioane de dolari.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button