Tech&ITPCTECH

Cea mai slabă placă video de la NVIDIA a devenit și mai slabă

Viteza melcului turbat engaged!

NVIDIA a lansat GeForce GT 1010 la începutul anului 2022 și atunci o numeam „cea mai slabă placă video” a producătorului… cel puțin pentru acest an. Și când credeam că nu se poate mai rău, iată că cei de la Colorful ne-au dovedit contrariul și au lansat o versiune de GT 1010 cu memorie DDR4, comparativ cu chip-urile de memorie DDR5 folosite de versiunea originală.

Primele informații despre GT 1010 de la Colorful au apărut în baza de date VideoCardz. Specificațiile par desprinse din reclama pentru un PC de gaming ieftin de prin 2017 și sună cam așa: tehnologie de fabricație pe 14nm, 256 nuclee CUDA, frecvență de bază de 1151MHz și frecvență Boost de 1379MHz, viteza memoriei este de 2.1Gbps, cu o capacitate de 2GB DDR4 și un bus de 64 biți. Toate acestea necesită un consum de 20W și placa oferă conectivitate HDMI… ba chiar are două astfel de porturi.

O altă chestie care mi-a atras atenția la această listă de specificații este similaritatea cu GT 1030 DDR4. Adică vorbim despre aceleași frecvențe, același TDP și configurație de memorie. Singura diferență reală este făcută de numărul de nuclee CUDA. Unde aici avem 256, sora mai mare oferă 384. Măcar avem un format single-slot cu un sistem de răcire miniatural și probabil foarte silențios.

NVIDIA nu se oprește însă aici. Producătorul va lansa încă o placă video ieftină în curând, zvonurile indicând faptul că GTX 1630 ar putea veni chiar săptămâna viitoare. Iar toate astea sunt așa, mizilicuri, înainte de marea lansare de la finalul anului când vom face cunoștință cu RTX 4000 și vom fi martorii următorului pas în evoluția plăcilor video; ori feriga lipsă din procesul de evoluție de la GPU la reșou.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button