Tech&ITPCRSS PaginaDeMediaTECH

NVIDIA a lansat cea mai slabă placă video din 2022

M-am săturat să scriu știri despre plăci video high-end pe care majoritatea oamenilor nu vor ajunge să pună mâna, așa că astăzi sar la extrema opusă și vorbesc despre o placă video pe care nu și-o dorește nimeni. NVIDIA GeForce GT 1010 și-a făcut apariția în premieră în baza de date Geekbench, ceea ce înseamnă că se apropie de lansare.

Noua placă video a fost listată și pe pagina cu drivere NVIDIA și face parte din familia de produse GeForce 10. Folosește aceeași arhitectură Pascal ca și surorile mai mari, doar că chip-ul grafic este un GP108 SKU entry-level. Specificațiile includ 256 de nuclee CUDA, frecvența de bază de 1228MHz și un Boost de 1468MHz. NVIDIA GeForce GT 1010 este dotată cu 2GB de memorie GDDR5 și are o interfață pe 64 de biți. Cu un consum de numai 30W, nu are nevoie de alimentare suplimentară și performanța este undeva între GT 1030 și GT 710.

Ce performanță oferă NVIDIA GeForce GT 1010?

Știu că termenul de performanță este generos pentru o astfel de placă video, dar dacă tot am la îndemână rezultatele obținute în Geekbench, aș putea la fel de bine să le trec într-un tabel. Voi compara GT 1010 cu GT 1030 pentru a înțelege unde se situează în raport cu aceasta.

CUDA Vulkan Open CL
GT 1010 7730 7677 7983
GT 1030 10328 10178 10699

Diferența dintre cele două plăci entry-level de la NVIDIA este de circa 35 de procente în favoarea GT 1030. Bine, nici că aș fi avut alte așteptări de la cea mai slabă placă video dezvoltată pe o tehnologie de acum șase ani. Iar dacă până acum nu vi se pare nimic aiurea, trebuie să ținem cont că ambele plăci oferă mai puțină performanță decât un soluția grafică integrată Intel Iris Xe. Aceasta din urmă obține cam 13.000 – 14.000 de puncte în aceleași teste.

NVIDIA GeForce GT 1010 Feature

Singurul scenariu în care o placă de acest fel mi se pare cât de cât utilă este pentru conectivitate. Procesoarele high-end precum AMD Ryzen 9 5950X sau Intel Core i9-12900KF nu oferă o soluție grafică integrată, iar unii oameni nu au nevoie decât de puterea oferită de procesor, placa video servind strict pentru conexiunea la un monitor. Mă aștept să vedem cel puțin un HDMI pe zona de conectivitate și poate și DVI, mai ales că mulți potențiali cumpărători s-ar putea folosi de acest port.

Prețul pentru o NVIDIA GeForce GT 1010 este de 40 de dolari, ori euro pentru europenii bogați. Asta înseamnă că va fi mai ieftină decât un joc precum Shadow Warrior 3 despre care am vorbit ieri. Dar sper că este de la sine înțeles că la un astfel de preț, nu are nicio șansă să ruleze vreun joc modern la detalii decente. Pentru un sistem low-end sau pe care să rulezi chestioare retro și emulatoare, s-ar putea să fie o soluție decentă.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button