Dacă folosești Chrome, vei beneficia de un nou mecanism împotriva spam-ului cu notificări emise de site-uri
Google pregătește o ajustare importantă pentru browserul Chrome, asigurând că permisiunile acordate pentru site-urile pe care nu le-ai vizitat în ultima vreme sunt revocate automat. Sunt vizate în special permisiunile relevante pentru abonarea la alerte de notificare, cele pe care mulți au învățat deja să le ignore din oficiu.
Inventat cu mulți ani în urmă ca o măsură pentru a rămâne la curent cu noutățile apărute pe site-urile de care ești cu adevărat interesat, mecanismul de abonare la alerte de notificări a fost abuzat fără milă în scopuri de spam. Practic, fie că e vorba de un magazin online respectabil, un site de știri sau ceva… „deochiat”, abonarea la notificări funcționează precum o capcană: accepți o singură dată, iar apoi ești bombardat cu un șir nesfârșit de oferte/promoții afișate în browser-ul web, sau în lista de notificări pe mobil.
Google a încercat mai întâi să rezolve problema prin introducerea unui ecran de dialog, solicitând confirmare suplimentară a intenției de abonare la notificări. Mai târziu, când nici asta nu a funcționat, compania americană a introdus un mecanism de filtrare, asigurând că site-urile care abuzează de această funcție primesc în mod automat „ignore”, în sensul că sugestia de abonare apare doar marcată discret în zona barei de adrese, dar este respinsă automat, fără ca utilizatorul să fie întrebat dacă dorește sau nu abonare.
Dar cu toate acestea administratorii web au găsit modalități de a abuza în continuare sistemul de notificări. Spre exemplu, poate că ai vizitat un site care ți s-a părut de încredere, ai fost interesat de conținutul acestuia pe moment și ai acceptat să primești alerte pentru conținutul nou publicat, doar pentru a fi bombardat apoi cu tot felul de „oferte” de care nu ești de fapt interesat. Între timp, nu ai vizitat site-ul acela deloc, dar alertele de notificare continuă să apară.

Vezi tocmai aceste situații, browserul Chrome începe să afișeze notificări de tipul „Chrome te-a dezabonat de la notificări” pentru site-ul X, anunțându-te că nu vei mai vedea notificări de la site-urile web pe care nu le vizitezi des. Totul face parte din mecanismul Safety Check de la Google, același folosit și pentru a elimina permisiunile pentru locație și cameră, printre altele, de pe site-urile pe care nu le vizitezi prea des. În situația, puțin probabile, în care dorești să rămâi în continuare la alertele emise de un anume website, este de ajuns să-l vizitezi din nou și să le acorzi permisiunile necesare.

