Neo QLED, noul Matrix de la Samsung!
Oricine este pasionat sau pur si simplu informat in legatura cu tehnologiile de afisare a imaginii, este imposibil sa nu fi observat particula din fata noilor televizoare de la Samsung: Neo QLED. Acest Neo reprezinta o schimbare importanta in constructia panourilor LED.
Ce este Neo QLED si prin ce se deosebeste de QLED?
QLED inseamna Quantum Dot LED, adica televizoarele sunt tot LED, dar mai au aplicat un filtru Quantum Dot care mareste contrastul si imbunatateste culoarea. Incepand cu 2017 toate televizoarele din gama premium de la Samsung se numesc QLED si au aceste caracteristici Quantum Dot.
Calitatea imaginii afisate de TV-urile QLED depinde de mai mai multi factori, de la panoul in sine, structura si constructia lui si pana la procesorul de imagine folosit. Televizoarele LED folosesc fie un sistem de iluminare aflat pe marginile panoului, deci lumina va fi mai neuniforma, sau un asa numit Full Array Direct Backlight, adica iluminarea se intampla din spate pe toata suprafata panoului, iar asta inseamna un control mai bun al stralucirii, contrast mai bun intre zonele iluminate si cele intunecate ale ecranului, caracteristica extrem de importanta mai ales pentru HDR.
Mai multe astfel de zone inseamna un control mai bun al diverselor parti ale ecranului, deci cu cat mai multe cu atat mai bine. Neo QLED este asadar tot un miniLED, iar calitatea imaginii va depinde mult de felul in care tehnologia asta este implementata. Avem leduri mult mai mici, iar asta inseamna ca pe aceeasi suprafata de iluminare din spate pot fi puse cu mult mai multe. Asta ce inseamna? Doua lucruri: stralucire mai mare si un control mult mai bun pe zone, si zone mai multe, deci pe cale de consecinta mai putin bleeding si contrast mai mare.
Modele Neo QLED: QN900A
Exista si modele Neo QLED de cateva mii de lei, dar eu m-am oprit la cel mai impunator din noua serie, QN900A, un monstru 8K de 75 de inch. Si as zice ca tehnologia aceasta miniLED isi are locul perfect pe un televizor 8K de felul acesta. Dar prima intrebare care imi vine in minte este aceasta: de unde continut 8K? Nu-i bai, TV-ul are un procesor nou nout, asa numitul Neo Quantum Pro 8K care face un upscaling extrem de bun. Are Quantum Dot si un design slim si elegant, cu acel breakout box despre care am zis nu odata ca imi place maxim.
Adica o cutie externa care contine toata conectica, pe care poti s-o tii ascunsa oriunde, si care se leaga cu panoul printr-un singur fir subtire si transparent. Totul trece pe aici, semnalul video, alimentarea, etc.
TV sau monitor dedicat pentru gaming?
Este imposibil sa nu fi remarcat in ultima vreme ca tot mai multe televizoare vin cu HDMI 2.1, care pare sa fie noua norma in conectivitate. Asta inseamna 4K la 120Hz, deci rezolutie mare si un refresh rate suficient de bun cat sa permita afisarea super-fluida a jocurilor. Acest HDMI 2.1 nu se regaseste acum doar pe televizoare, ci si pe consolele din generatia noua, dar mai ales pe noua generatie de placi video, capabile sa duca gaming 4K la peste 60fps.
Inclusiv modelul Neo QLED discutat aici, acest QN900A, are functii destul de avansate de gaming: Freesync cu aroma Premium Pro, Game Mode automat, si alte cateva feature-uri din acestea cu bataie spre gaming. Televizoarele sunt de multa vreme displayurile preferate pentru console, dar intrebarea mea este aceasta: a venit oare momentul ca ele sa devina displayurile pentru gaming… in general? Acum doar cativa ani, intrebarea asta nu-si avea rostul si pana nu demult, monitoarele de gaming aveau de partea lor viteza, precizia si timpul de raspuns, dar… vad ca producatorii de TV-uri incep sa se preocupe cu adevarat de aspectele acestea.
Frecventa si rezolutie
Sa le luam pe rand: multe TV-uri au acum 120Hz. Dar monitoarele de gaming pot ajunge si la frecvente de 360Hz, iar acest argument cantareste greu… doar in e-sports. Daca insa te uiti spre cea mai buna imagine posibila, atunci televizorul are cateva atuuri de partea lui, dintre care doua extrem de importante: dimensiunea si rezolutia. Daca urmaresti cea mai imersiva experienta, atunci un panou 4K de 65 de inch este greu de egalat de vreun monitor dedicat. Exista si monitoare de gaming 4K de 40 de inch, dar daca vrei sa mai fie si rapide si bune, vor fi si destul de scumpe. Iar 120Hz ai televizorului pe care sa afisezi pana 120 de cadre mi se par indestulatoari si ofera suficienta fluiditate ca sa joci cam orice titlu AAA aparut pe piata. Am experimentat mult gaming in perioada asta de stat in casa, si pe PS5 si pe PC si eu imi pariez banii pe televizor. Am si doua monitoare de gaming, unul de 27 chiar la 240Hz si unul de 43 de inch la 120, dar niciunul nu se compara cu un TV de 65 de inch. Monitoarele de gaming au ramas tributare lui Full HD sau cel mult 2K 1440p, de care va zic sincer ca mi s-a cam luat.
Timp de raspuns si Input Lag
Ar mai fi de discutat timpul de raspuns si input lagul. Aici este mai complicat si TV-urile nu sunt inca acolo, sau cele mai multe dintre ele nu sunt inca. Timpul de raspuns pe monitoarele bune de gaming este intre 1 si 5 ms. Dar producatorii de TV-uri fac eforturi mari sa rezolve chestiunile acestea. Sony, Samsung, LG, toti au primit un imbold puternic anul trecut si anul acesta, si au facut pasi importanti in aceasta directie.
Inclusiv modelul Neo QLED despre care vorbim in acest articol are ceva se se numeste ALLM, auto-low-latency mode. Folosit impreuna cu HDMI 2.1, care suporta asa ceva, si cu surse gen gen Xbox Series X sau o placa video din seria 3000 de la Nvidia, (sigur, daca o gasesti si ti-o permiti) ai parte de input lag extrem de mic, pe langa un timp de raspuns foarte bun. De ce au facut toate astea? Pentru ca statistica arata ca lumea care a stat in casa s-a jucat enorm. Apoi au contribuit si consolele noi lansate la finalul anului trecut, care vin cu 4K si rate mari de refresh.
HDR
Si ultimul dar nu cel din urma aspect este HDR-ul, unde castiga din nou televizoarele, mai ales cele extrem de stralucitoare cum sunt cele din gama Neo QLED. De ce? Pentru ca nivelul de brightness este net superior pe TV-uri fata de aproape orice monitor de gaming, si dupa ce ai jucat odata HDR si vezi cat de bine arata, este greu sa te mai intorci. Monitoarele de gaming inca se taraie in zona lui HDR 400, 600, in vreme ce pe TV-uri vorbim despre HDR 10, 10+ sau Dolby Vision, iar asta gratie luminozitatii net superioare, care se traduce in culori cu mult mai precise si mai vibrante.
Hai sa ne uitam un pic si la preturi. Monitoarele de gaming par sa aiba avantajul ca sunt mult mai ieftine. Oare? Nu chiar. Daca te uiti spre cele bune sau foarte bune, sunt mai scumpe decat un TV oarecare, si chiar decat unul cu functii avansate de gaming. Da, este drept ca in general TV-urile bune tind sa fie mai scumpe la randul lor, dar si cate avantaje in plus aduc, dimensiunile si multifunctionalitatea fiind doar cateva dintre ele.
Concluzie
Este limpede ca TV-urile nu mai sunt ceea ce erau odata, ci au evoluat mult. HDMI 2.1 este un game changer, 120Hz este o frecventa care se regaseste acum pe multe televizoare, si toate functiile acestea gen GSync, Freesync ALLM etc, incep sa apropie din ce in ce mai mult TV-urile de monitoarele dedicate. Daca mai arunci in ecuatia asta si dimensiunile, si stralucirea si HDR-ul si faptul ca TV-ul este smart si ca poti sa faci si altceva cu el in afara de gaming, nu ai cum sa nu realizezi ca TV-ul devine acel unic display to rule them all.
Si peste toate astea adauga si ceea ce am povestit mai inainte despre miniLED. Mi-a placut maxim implementarea Samsung a acestei tehnologii pe seria Neo QLED. Sigur, mi-a placut si monstrul 8K din acest review, chiar daca este mult in afara posibilitatilor mele. Dar ceea ce vreau sa spun este ca un model din asta Neo QLED dintre cele mai accesibile, la cateva mii de lei, acum sau mai incolo, poate fi un all rounder perfect pentru orice vrei sa faci, inclusiv gaming, avand toate specificatiile si functiile necesare unei astfel de activitati. Este ce vrei tu sa fie: televizor pentru programe, ecran de cinema pentru aplicatiile de streaming video si monitor de gaming pentru atunci cand vrei sa te joci.