Neo QLED, Mini LED, Micro LED: tehnologii noi, imagine mai buna!
Neo QLED, Mini LED Micro LED, sunt cateva dintre conceptele noi care se vehiculeaza intens pe acest inceput de 2021. Vom detalia mai jos ce sunt ele, cum functioneaza si ce beneficii aduc.
Ce sunt LED-urile?
Hai sa vedem in primul rand ce anume categorii de produse sunt vizate de aceste tehnologii: televizoare, in primul rand, laptopuri si monitoare. Deci… cam toate in afara de telefoane. Si toate se bazeaza pe tehnologia LED, adica light emitting diode (dioda emitatoare de lumina). Atunci cand curentul trece prin ele, emit lumina, si cand nu, nu. Au aparut cam acum 60 de ani, si pe la sfarsitul anilor ’60 erau inca destul de nepractice si extrem, extrem de scumpe, gen 200 de dolari bucata. Cu trecerea timpului, LED-urile au fost evident imbunatatite, devenind mai stralucitoare, mai colorate, dar principiul lor de functionare a ramas acelasi. Astazi sunt peste tot: in displayuri, fie ele telefoane, laptopuri, monitoare sau televizoare, in becurile economice pe care le folosim in casa, pana si luminile cu care filmam multi dintre noi sunt tot led, panouri LED.
De fapt singura mare revolutie petrecuta in acest domeniu in 6 decenii a fost OLED-ul, led-ul organic. Dar OLED-ul este emisiv si nu transmisiv, adica isi emite propria sa lumina, are culori superbe si negru adanc, pentru ca se stinge de tot, si prin urmare, cel putin in ultimii ani, a reprezentat tehnologia cea mai apropiata de perfectiune cand vine vorba despre afisarea imaginii. Dar nu exista produs perfect, si a venit si el cu dezvantajele lui. Pretul mare, care desigur, a scazut mult pe masura ce a devenit un produs de consum din ce in ce mai larg, si pe langa asta, durata de viata mai redusa decat a tehnologiei rivale anorganice. Acea poveste cu burn-in-ul, care desi a fost adresata si s-au gasit tot felul de workaround-uri, constituie inca o frana destul de mare pentru nehotaratii care cauta de exemplu un televizor nou si performant. Si acum sa vedem ce propun noile salturi in tehnologia LED, sa le luam pe rand si sa incepem cu mini-led-ul.
Tehnologia Mini LED
Mini LED, asa cum spune si numele, sunt niste tot niste leduri, dar mai mici. Cat de mai mici? Pai de 5 ori mai mici decat un led de marime medie obisnuit. Si cum se traduce asta in practica? Pai foarte simplu: inseamna ca mai multe, de 5 ori mai multe, pot fi inghesuite pe aceeasi suprafata, adica vor avea o densitate mult, mult mai mare decat actualele leduri, adica in spatele LCD-ului, in spatele ecranului se vor gasi mii si mii de astfel de mini-led-uri, permitand o iluminare mai precisa, mai buna, cu zone de local dimming mult, mult mai numeroase decat pe actualele displayuri.
Adica acea lumina din spate este mult mai bine si mai precis controlata, iar efectele sunt vizibile cu ochiul liber. Stralucire mai mare, negru mai adanc, contrast mai mare, halo si scurgeri de lumina mai mici, implicit performante HDR mai bune, deci o imagine per ansamblu mult, mult mai buna. Si totodata o veste buna pentru necredinciosii in OLED, care se tem de deterioarea in timp a acelor leduri organice, si care acum pot respira usurati ca exista ceva care se apropie din punct de vedere al calitatii imaginii, eliminand insa riscul burn-in-ului.
Si mai are un punct forte: fiind vorba in principiu despre aceeasi tehnologie ca la orice LED traditional, pretul va fi… tot cam pe acolo. Deci mai bun si mai mult, in cam aceeasi bani. Cateva procente in plus la pret pentru o imagine net superioara, sute de euro pe care de altfel le-ai fi dat daca te-ai fi dus spre OLED, cu temerile mentionate mai inainte. Dar, ce trebuie sa retineti de aici: tehnologia mini-led este de fapt acelasi lucru ca led-ul clasic, principiul de functionare este acelasi, doar ca este dramatic miniaturizata. Ledurile sunt mai mici, de fapt mult, mult mai mici.
Ce este Neo QLED?
Samsung indrazneste chiar sa spuna… de 40 de ori mai mici. Si nu este o promisiune, ci gama lor de televizoare Neo QLED 2021, adica de acum, de anul asta va fi exact asa. Neo QLED se va regasi atat pe modelele 4K dar si pe cele 8K. Sau… mai ales pe acestea. Aceasta tehnologie numita si Quantum Mini Led se va gasi in prima faza pe modele pentru „premianti”, cele din gamele superioare de 4K si 8K, si presupune micro-straturi foarte, foarte subtiri, zone compuse de zeci de mii de mini-leduri, iar prin ceea prin ceea ce ei numesc Quantum Matrix sunt controlate toate aceste mii de zone de mini LED-uri cu densitate ridicată, controlând pe fiecare zonă, parametrii imaginii. Suna SF? Este.
Evident ca Neo QLED presupune putere de procesare mai mare, si de aceea au si un nou procesor dedicat de imagine, optimizat, asa numitul Neo Quantum care aduce si un upscale, care desi nu era rau nici inainte, acum este cu atat mai bun. Luminozitatea este clar mai mare, gratie controlului mai precis automat si zonele intunecate sunt mai intunecate, ceea ce duce nu doar la un contrast mai bun, ci si la o experienta HDR mai buna. Si chestia asta cu ledurile mai mici, mult mai mici, mai are o consecinta de design importanta: televizorul devine mai subtire, deci ocupa si mai putin loc, si marginile si mai inguste. Deci te poti duce cu panoul pana la limita maxima.
Evident, ca tot vorbeam despre design, au pastrat si ideea buna, care am si spus ca mi-a placut la vremea aparitiei sale, aceea cu o cutie independenta pentru conectica. Pe noile televizoare 8K Neo QLED ea este acum si atasabila, are un nou sistem de cable management si este mai ergonomica. Si inca ceva, chestie la care ma asteptam, bine astept asta pe televizoare de ani de zile, mai multe functii pentru gaming. Au bagat o optiune care se cheama ultrawide game view, care iti permite sa te joci nu doar in 21/9 ci pana si in 32/9, adica formatul ultra-lat. N-as zice ca neaparat ca ma tenteaza, ci doar ca iti ofera mai multa flexibilitate si ca au inceput sa fie mult mai atenti la segmentul asta de jocuri.
De fapt modelele acestea noi Mini Led sau Neo QLED, cum vreti sa le ziceti, de la Samsung vin cu Freesync Premium Pro, si cu o functie numita PC on TV care optimizeaza experienta conectarii computerului la TV si nu doar a unei console. La cum merge RTX 3080-ul meu si la cum arata jocurile pe el fata de orice consola, e din alta liga, din alta lume, o specie complet diferita.
Deci hai sa tragem o concluzie. Acolo unde backlighting-ul LED clasic avea in cateva zone, cateva zeci de unitati, acelasi zone, dar pe mini-led, pot inghesui acum sute, daca nu mii de mini led-uri, si poti avea pe aceeasi suprafata fizica de afisare, pe televizor, sute de astfel de zone. Imbunatatirea de luminozitate si contrast va fi fantastica, mai mult inseamna si mai bine, si toate astea la un consum de energie mai mic si substantial imbunatatit. Logic, nu? Deci daca esti in cautarea unui Qled de top acum, mai asteapta un pic, sa vina TV-urile Neo QLED, care vor incepe sa apara inca din prima jumatate a lui 2021.
Tehnnologia Micro LED
Dar ce-am zis mai inainte? Ca desi tehnologia mini LED este indiscutabil mai buna decat tehnologia LED de pana acum, este totusi mai mult din acelasi lucru. Nu ofera precizia si iluminarea perfecta a tehnologiilor auto-emisive gen OLED si as zice si ca este cantecul de lebada al acestei tehnologii. Pentru ca viitorul apartine… alteia. Banuiti care, nu? Da, Micro LED, Graalul in materie de imagine. O promisiune pe care o aud de cativa ani buni, care la un moment se vehicula a veni in masa si comercial abia prin 2025. Au mai fost mici incercari comerciale, tot din partea Samsung, deja faimosul The Wall, acel display modular Micro LED, dar care costa atat de mult incat nici macar nu poate fi adus in discutie. Dar hai sa nu anticipam.
Daca Mini LED vi s-a parut mic, Micro LED este de peste 100 de ori mai mic decat un LED conventional. De fapt atat de mic, incat poate servi drept pixel. Simplu si elegant nu?! Asta este de fapt tehnologia care isi propune cu adevarat sa se ia la tranta cu OLED-ul, fara a avea insa niciunul dintre presupusele dezavantaje de fiabilitate ale acestuia. Si nu doar asta, ci oferind in acelasi timp, fata de OLED, luminozitate mai mare si culori mai intense. Cu alte cuvinte, la un TV de dimensiune traditionala, si la rezolutiile actuale, fiecare grup de astfel de Micro LED-uri ar putea fi un pixel individual controlabil in imagine. Grupate cate trei astfel de Micro LED-uri, rosu, verde, albastru, si fiecare astfel de grup constituind un pixel, poate fi iluminat in orice culoare si la orice stralucire vrei, sau, ca la OLED, poate fi stins de tot, ceea ce adauga tehnologiei Micro LED ceva ce actuala tehnologie, fie ea clasica sau mini led nu va putea oferi niciodata: negru absolut si contrast infinit.
Si e anorganic. Pixelii individuali Micro LED nu au proprietatea de a retine, de a pastra imaginea statica in timp, fara sa mai apara degradarea inerenta materialului organic. Si tot fata de OLED, mai vine cu ceva substantial in plus: nivele de stralucire net superioare, de 4-5 ori mai mari decat ale celor mai stralucitoare TV-uri OLED. Dar asta se intampla deocamdata pe hartie. Sau nu?!
Asa cum ziceam si mai inainte, Samsung face teasing acestei tehnologii de cativa ani buni incoace, dar mai degraba cu caracter de utilizare profesionala sau demonstrativa, nu comerciala sau oricum nu de masa. Acel The Wall, despre care vorbeam mai inainte, pe care l-am vazut si eu, este literalmente cat peretele. Dar de ce este atat de mare? Nu pentru ca Samsung a vrut sa fie asa, ci pentru ca nu s-a putut altfel, iar dimensiunile acestea gargantuane erau necesare pentru a atinge deja banala rezolutie 4K. Sau mai pretentioasa, un pic, rezolutie 8K.
Pentru ca Micro LED-urile nu erau suficient de micro. Intre timp au reusit sa le faca mai mici, atat de mai mici incat acum pot reduce dimensiunea la cea a unui televizor obisnuit. Si abia asta este cu adevarat revolutia despre care vorbeam in introducere. Pentru ca in anno domini 2021 Samsung a anuntat televizoare micro led… comerciale. Iar pe cale de consecinta putem deduce ca pe masura ce vor rafina procesul de fabricatie, si vor micsora si mai mult micro led-urile vom vedea diagonale si mai mici, iar asta este un brak-through, o strapungere care arata zorii unei noi ere, unei noi directii in tehnologie in general si in afisarea imaginii in particular.
Momentan sunt doua diagonale, adica 99 si 110 inch, 2,5m si 2,8m, gigantice, dar asa cum ziceam, cu timpul vom vedea cu siguranta si dimensiuni mai omenesti, pe masura ce procesul de fabricatie evolueaza si se ieftineste. De fapt acestea doua apar in prima jumatate a anului si Samsung zice ca tot anul acesta, mai spre final vom vedea si diagonale mai mici. Deci acestea doua folosesc, si tineti-va bine, 24 de milioane de astfel de led-uri emisive, producand asadar lumina proprie, culori proprii si contrast infinit, pentru ca da, se sting complet. Samsung au si condimentat un pic experienta, gen sa poti viziona patru surse simultan pe un singur ecran, sau sa poti sa te joci si sa vezi un walkthrough sau orice altceva in timpul asta pe acelasi TV.
Concluzie
Deci… merita sa cumperi acum asa ceva? Sigur, daca esti foarte bogat. Dat fiind ca sunt putine modele si ca tehnologia este inca la inceput, preturile vor fi probabil colosale, de ordinul zecilor de mii de euro. Dar asa au fost la inceput toate. Imi aduc bine aminte cum acum nici 10 ani un TV 4K era atat de scump. Apoi cele 8K, si apropo, acestea din urma au inceput sa ajunga doar cateva mii de euro. Asa se va intampla si in acest caz. Dar important este ca breakthrough-ul s-a produs, momentul de declick, si ca o noua tehnologie a venit pe piata asta in care, ca principiu de functionare cel putin, nu s-a schimbat mai nimic in jumatate de secol. Deci daca mini led-ul este ultima si cea mai rafinata iteratie a tehnologiei LED de pana acum, Micro led-ul este nici mai mult nici mai putin decat viitorul ei, urmatoarea etapa.