TECH

Sony RX0 Review – o cameră pentru profesioniști, compactă și rezistentă la apă

Anul trecut, în cadrul IFA, Sony ne-a surprins cu o lansare inedită a unei camere compacte pe care lumea nu o înțelesese prea bine. Acea cameră se numește Sony RX0 și astăzi încercăm să vă explicăm de ce nu este o cameră de acțiune și de ce este greșit să o compari cu GoPro.

Deși RX0 duce spre un action cam la design, aceasta este în realitate o cameră pentru profesioniști, recomandată în special pentru montarea pe drone, pentru filmare în spații înguste sau pentru planuri secundare. Dacă doriți o cameră de acțiune de la Sony, puteți opta pentru FDR-X3000, dar dacă sunteți videograf amator sau chiar profesionist, RX0 este probabil ce căutați.

Cu un senzor CMOS Stacked de 1 inch, RX0 poate filma la rezoluție Full HD intern sau puteți conecta un recorder extern pentru filmare 4k 4.2.2. Acest aspect nu se mai regăsește pe nici o cameră de acțiune, funcția fiind clar una dedicată zonei de videografie. Sony oferă filmare 4k în cameră pe alte modele, dar de ce lipsește această funcție de pe RX0? RX0 face parte din seria RX unde regăsim modele precum Rx100, RX10 sau RX1. RX0 dispune de același senzor performant precum restul camerelor din serie – acesta suportă filmare cu 1000 FPS și S-Log2, dar filmarea 4k lipsește, cel mai probabil, din cauza consumului de energie și a căldurii degajate de procesor.

În partea frontală putem observa lentila Zeiss de 24mm cu f/4. Această lentilă este protejată de o sticlă. Corpul rezistent ne permite să o băgăm sub apă până la 10 metri sau să o scăpăm de la o înălțime de 1.8 metri. Senzorul are o rezoluție de 21MP, iar camera poate filma în format AVCHD, MP4 sau XAVC-S.

RX0 este o cameră minusculă pe lângă frații săi din aceași serie. Cu aceasta se pot realiza diverse setup-uri precum bullet time sau un rig 360. Greutatea lui RX0 este de 96 de grame,  carcasa fiind realizată din duralumin. Datorită senzorului de 1 inch, aceasta se descurcă foarte bine în condiții de lumină scăzută, dar dacă treceți de ISO 3200, zgomotul din imagine este vizibil și este necesară utilizarea unui soft pentru a corecta această problemă.

Fiind un corp foarte mic pentru acest senzor, Sony a integrat o protecție la supraîncălzire; astfel, camera se va închide automat în timpul înregistrării pentru a nu se strica, însă această opțiune poate fi dezactivată, dar cu riscul de a vă arde la mână sau de a strica dispozitivul.

Meniul este tipic camerelor Sony, iar pentru navigare avem la dispoziție butoane fizice în loc de un ecran touch.

Un aspect puțin dezamăgitor este lipsa stabilizării optice și o preferăm în locul focalizării automate. Oricum, ne place camera, iar aceasta face o pereche excelentă alături de camera noastră Sony A7S. Sperăm ca la următoarea versiune să vedem măcar înregistrare direct în cameră 1080p 4.2.2. Până atunci, ne mulțumim cu ce avem. Camera costă în jur de 3300LEI.

 

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button