Știință

NASA lovește cu succes asteroidul Dimorphos

Moment istoric pentru NASA: un asteroid a fost lovit intenționat de o navetă în primul test de apărare a planetei

După 10 luni de zbor în spațiu, naveta DART construită de NASA și-a atins ținta finală, asteroidul Dimorphos. Impactul a avut loc marți la ora locală 2:14, eveniment care a fost primit cu urale de echipa din Maryland.

Asteroidul Dimorphos, despre care vă scriam acum o săptămână, nu prezintă vreun risc de lovire a planetei, însă acest test ar putea ajuta la stabilirea unui mod în care să fie deviate rocile spațiale care ne-ar amenința. ”Intrăm într-o nouă eră a umanităţii, o eră în care am putea avea capacitatea să ne protejăm de ceva precum un impact periculos, riscant, cu un asteroid”, a spus Lori Glaze, director la Divizia de Ştiinţă Planetară a NASA.

În momentul impactului, Dimorphos era la o distanță de 11 milioane de kilometri față de Pământ. Lovitura navetei DART a fost la 17 metri distanță de centrul rocii spațiale, iar viteza atinsă a fost de 6705 m/s.

Planul navetei DART a fost acela de a afecta mișcarea unui asteroid prin impactul său. Rezultatul acestui impact îl vom afla după aproximativ două luni, timp în care oamenii de știință vor stabili dacă orbita rocii spațiale s-a schimbat. Această operațiune (în valoare de 325 de milioane de dolari) face parte din strategia de apărare planetară elabărată de NASA și are rolul de a realiza o minimizare a impactului unui posibil asteroid sau a unei comete asupra Pământului. Momentul istoric în care DART a lovit roca spațială a fost capturat de LICIACube, un satelit oferit de Agenția Spațială Italiană.

imagini asteroid lovit

Imaginile de la Agenția Spațială Italiană arată asteroidul înainte și după impact (asteroidul de circa 160 m lăsând în urma sa un nor de praf și pietre). Una dintre imagini prezintă o sclipire în momentul în care naveta lovește micul asteroid. Aceste imagini sunt doar o parte din cele ce vor urma în următoarele zile.

Dimporhos a fost ales pentru această misiune pentru că dimensiunea sa poate fi comparată cu cea a asteroizilor care ar putea reprezenta o ameninţare pentru Pământ. DART este de circa 100 de ori mai mic decât roca spațială şi, dacă nu și-ar fi atins ținta, ar fi fost plasată pe o orbită care aducea o nouă oportunitate peste doi ani.

În perioada următoare, astronomii vor monitoriza deplasarea asteroidului pentru a măsura cu exactitate cât de mult s-a schimbat orbita lui Dimorphos. În prezent, niciun asteroid cunoscut nu se află pe un curs de impact direct cu Pământul iar datele arată că niciun asteroid mai mare de 130 de metri nu va lovi planeta în următorul secol.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button