BusinessPC&ConsolesReviewsTech&IT

MX Brio, webcam flagship de la Logitech. ”Now you see me” în 4K (review)

Imaginea e clară ca și cum te-ai privi în oglindă

Logitech MX Brio este prima cameră web 4K pe care o testez și ”Now you see me” nu mai e doar un titlu de film, ci o realitate. Nu este nici un fel de magie la mijloc, doar tehnologie de calitate. De dimensiunile unui kit de țigară electronică, are un shutter fizic pentru confidențialitate, un un mod pentru ”a filma lucruri de pe birou” și un senzor mai special.

Probabil cele mai interesante aspecte ale acestei camerei MX Brio sunt simplitatea și complexitatea pe care le oferă în utilizare. O poți folosi direct din cutie, doar conectând-o la computer (point and shoot) sau poți face ajustări avansate din meniul aplicațiilor Logitech Option, Logitech G Hub și Logi Tune

Am primit camera la test cu o zi înaintea prezentării pentru presă a acesteia. Evenimentul online s-a desfășurat pe Zoom, aplicație pentru care MX Brio este certificată. Am conectat camera la laptop, pe portul USB-C, și am selectat-o în aplicația Zoom, în locul celei native.

Cameră web Logitech MX Brio pe Zoom

Eram în contralumină și nu mă vedeam perfect pentru ceilalți participanți la demonstrație, dar imaginea arată infinit mai bine decât pe camera implicită. Am dat switch între ele de mai multe ori, pentru comparație. Până la urmă nu trebuie să fii expert ca să-ți dai seama ce diferență este între HD (720p) și 4K (3840 x 2160p) și, totuși, diferențele nu țin doar de rezoluție.

În zilele următoare, ca să am acces la toate opțiunile oferite de MX Brio, am pus pe laptop Logitech G HUB. În timp ce așteptam să se instaleze mă uit la meniul implicit al camerei 720p de pe laptop. Apăs o iconiță, ca aceea care pe smartphone te-ar duce în camera selfie, și mă transferă pe MX Brio.

Imediat remarc două schimbări importante: unghiul de filmare al camerei și calitatea imaginii. Imagine nativă a laptopului este parcă în ceață, cu o expunere extrem de ștearsă, pixelată, și cu încadrarea în dreptul pieptului. Când schimb pe camera Logitech apare o imagine clară, ca o oglindă, care încadrează capul așa cum ar trebui.

După instalarea Logitech G HUB a trebuit să fac câteva modificări speciale, pentru că softul la liber nu vede camera, nefiind lansată. După actualizarea specială și un update de firmware am ajuns la meniul avansat al MX Brio, care este o combinație între setările unei camere foto, opțiunile din Adobe Photoshop și cele ale unui camere de supraveghere.

 Logitech MX Brio meniu avansat

Din aplicația Logitech G HUB poți:

  • modifica distanța focală / unghiul de cuprindere (65, 78, 90 grade) face zoom până la 400%, unghiul din care filmează camera dreapta-stanga și sus (din săgeți ca la o cameră de supraveghere);
  • modifica expunerea (+-), ISO, selecta modul AUTO, compensa în lumină slabă, activa HDR;
  • modifica manual balansul de alb sau lăsa pe AUTO, selecta manual temperatura de culoare, luminozitatea, contrastul, saturația etc;
  • schimba de la autofocus pe manual focus.

Specificații Logitech MX Brio

Vorbeam la început de dimensiunile unui kit de țigară electronică, mai exact are 44 x 98 x 36mm și cu tot cu piciorul de sprijin/ poziționare cântărește 176 de grame. Camera este dintr-un aluminiu finisat mat, într-o culoare argintie, neutră, care se potrivește cu orice monitor sau laptop. Chiar și cablul USB-C la USB-C (USB 3.0), cu dimensiunea de 1.5 metri, este pe gri, ca să nu atragă atenția. Obiectivul ultra-wide e format din 5 elemente.

Logitech MX Brio pe monitor

MX Brio are două microfoane care flanchează obiectivul ultra-wide și un led care rămâne aprins atât timp cât camera e activă. Microfoanele folosesc inteligență artificială pentru a scăpa de sunetul din background, opțiune binevenită, dar nu știu cât de utilă. De obicei intrăm în ședințe din camere izolate de zgomotul exterior. Camera folosește un senzor Sony Starvis de 8.5 MP, care explică și sensibilitatea mai ridicată în lumină slabă și calitatea HDR și filmează 4K cu 30 fps sau 1080p cu 60 fps.

Show Mode sau modul pentru ”a filma lucruri de pe birou”, cum i-am spus eu, este o opțiune cu AI care sare peste cadrele intermediare și prezintă celor din partea cealaltă a ecranului doar ce vrei tu să arăți. Întorci camera web către obiectul dorit și focalizează orice schiță, carte sau ce ai tu de arătat persoanei de la celălalt capăt al apelului video.

Prin utilizarea structurii sale retroiluminate, tehnologia STARVIS a senzorului de la Sony amplifică sensibilitatea la lumină de peste 4,6 ori, în comparație cu senzorii convenționali iluminați frontal, îmbunătățind astfel captarea în spectrul infraroșu apropiat (NIR) și optimizând gama dinamică înaltă (HDR) pentru a produce imagini de calitate, cu zgomot redus, chiar și în condiții de iluminare scăzută. Detalii pe larg aici.

Cameră web Logitech MX Brio pe Zoom

Am pomenit de AI pentru îmbunătățirea sunetului, dar Logitech spune că folosește AI și pentru îmbunătățirea imaginii. După cum știți, nu mai există nici un produs fără AI în zilele noastre.

Alte aplicații care funcționează cu MX Brio sunt  Microsoft Teams, WebEx, Skype, FaceTime, Google Meet, Streamlabs și OBS. Camera e compatibilă cu sistemele de operare Windows 10 sau mai nou, macOS 10.15 sau mai nou, ChromeOS și Linux. În prezentarea camerei s-a discutat și despre faptul că poate fi folosită ca o cameră externă pe iPad, deci adaug și iOS.

Logitech MX Brio din spate

Deși nu ne interesează direct în folosire, MX Brio e construită din aluminiu cu conținut scăzut de carbon ”low carbon” și 75% plastic reciclat.

Lucruri mai puțin bune la Logitech MX Brio

Primul este pe cât de adevărat, pe atât de subiectiv, dar cred că nu voi fi singurul care se va lovi de aceast mic inconvenient. Am vrut să conectez camera la desktop, dar m-a împiedicat cablul USB-C și faptul că n-am găsit un adaptor la USB-A în cutie sau printre lucrurile mele. Deși n-am întâmpinat nici o problemă tehnică, camera s-a încălzit semnificativ în prezentarea de circa o oră, pe Zoom.

Logitech MX Brio conținut cutie
Conținutul cutiei camerei Logitech MX Brio.

Când închizi shutter-ul fizic nu se oprește și sunetul, doar imaginea, așa că ai grijă să oprești și microfonul din aplicație pentru a evita surprizele neplăcute. Cablul inclus este foarte gros și relativ greu, iar asta conduce la o manevrabilitate redusă și în anumite cazuri modifică la întâmplare poziția camerei.

Concluzie

Principalul avantaj al camerei Logitech MX Brio este calitatea extrem de înaltă a imaginii, care poate evidenția, însă, și cele mai fine riduri. În ansamblu o recomand celor mai pretențioși utilizatori de camere web.

Logitech MX Brio obiectiv

Aceștia vor fi deopotrivă interesați de calitatea 4K, multitudinea de opțiuni de calibrare a camerei, de aspectul ei profesional, și nu vor avea nimic de obiectat când vine vorba de prețul de 229 euro sau echivalentul în lei, respectiv 1150 lei.

 

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button