ReviewsTECHTelefoane

Motorola Edge 40 Pro – un smartphone cu parfum de flagship (review)

Au trecut aproape 10 ani de când Lenovo a achiziționat divizia de telefoane mobile a Motorola, un brand care ocupase până atunci un loc foarte precar în portofoliul Google. Era însă un Motorola care nu mai avea strălucirea de altă dată, iar Lenovo a avut mult de lucru pentru a revitaliza brandul. Rezultatele nu au venit imediat, dar în ultimii ani, Motorola a început discret, poate prea discret dacă mă întrebați pe mine, să facă telefoane din ce în ce mai bune.

La șase luni de la lansarea oficială a ultimelor telefoane din seria precedentă, Edge 30 Ultra, Edge 30 Fusion și Edge 30 Neo, Motorola lansează azi noul lor flagship, Motorola Edge 40 Pro. În acest articol o să îi analizez construcția, performanțele și voi împărtăși cu voi primele impresii cu acest telefon de top. Și voi începe cu…

Designul și construcția lui Motorola Edge 40 Pro

Motorola Edge 40 Pro vine cu un design foarte familiar dacă ai avut de-a face cu un Edge 30 Ultra: laterale subțiri, modul de camere pătrat (de data asta însă aragaz cu patru ochiuri, nu cu trei, ca la Ultra) și un profil foarte slim. Față de Edge 30 Pro, 40 Pro vine cu o cameră telefoto dedicată și scapă de camera de adâncime de 2MP. Pe față, avem același orificiu rotund pentru camera de selfie.

Dimensiunile lui Motorola Edge 40 Pro sunt foarte apropiate de cele ale generației anterioare, dar evoluțiile sunt pozitive – vorbim de 161,2 x 74 x 8,6 mm, în scădere față de 163,1 x 76 x 8,8 mm, cât avea Edge 30 Pro. Greutatea, în schimb, este cu 3 grame mai mare, ajungând la 199g.

Telefonul se simte mai solid decât generația precedentă, dar asta este probabil și datorită materialelor complet schimbate. Astfel, avem șasiu de aluminiu, Gorilla Victus pe față și un spate tot din sticlă, dar una mată, sidefată. Textura spatelui este extrem de plăcută la atingere și are marele avantaj că atrage amprentele. Culorile disponibile la lansare sunt Interstellar Black (negru, cel pe care l-am testat și noi) și Lunar Blue (un albastru deschis).

Toate butoanele sunt pe partea dreaptă, (cu volumul deasupra). În partea de sus avem unul din difuzoare și un microfon, dar partea de jos e cea mai aglomerată, cu portul USB-C, celălalt difuzor, un microfon și tăvița de SIM. Ecranul este de 6,67 inch, are o rezoluție de 1080 x 2400 pixeli, deci nici aici nu sunt diferențe mari față de generația precedentă. Ecranul are însă două specificații îmbunătățite demne de menționat: rata de refresh este acum de 165 Hz (o valoare extremă pentru un telefon) și ecranul este compatibil Dolby Vision.

Pe ecran regăsim și senzorul de amprentă optic, mutat de pe butonul de power unde era pe Edge 30 Pro. De fapt 40 Pro împrumută multe elemente de design de la modelul Ultra lansat în septembrie anul trecut, deci bile albe aici.

Un lucru care mă fericește mereu când evaluez telefoane este prezența unui pachet care respectă clientul, dar și mediul. Știu, e o contradicție între cele două, dar hear me out. În pachetul lui Motorola Edge 40 Pro vei găsi un încărcător de 125W cu cablul aferent, un hard case transparent și acul pentru tăvița SIM. Prezența unui încărcător are, teoretic, un impact negativ asupra mediului, dar vorbim de un încărcător de putere mare, care încarcă telefonul super rapid (producătorul se laudă cu 23 de minute de la 0 la 100%).

Un astfel de încărcător nu este neapărat ușor de găsit, iar Motorola, spre deosebire de alți producători, a dorit să se asigure că te vei bucura de toate funcțiile telefonului, nu doar să ai încărcare rapidă și să mai dai 30 de Euro pe un încărcător compatibil și suficient de puternic. Revenind la respectarea mediului, ambalajele sunt reciclabile, cartoanele sunt imprimate cu cerneală din soia iar producătorul a evitat să folosească plastic acolo unde nu era necesar.

Mai menționez doar faptul că telefonul este certificat IP68, deci rezistă fără probleme dacă îl scapi în cadă sau îl stropești. Și ca să închei capitolul ăsta, per total, îmi place telefonul. Arată premium, se simte premium, și chiar dacă nimic din construcție sau design nu este revoluționar, Motorola Edge 40 Pro se prezintă foarte corect pentru pretențiile utilizatorilor de flagship-uri.

Specificații tehnice și performanțe

Dacă în ceea ce privește designul, progresul este unul discret, în cazul specificațiilor tehnice, vorbim de un salt mare. Probabil ați ghicit, vorbim de un chipset Snapdragon 8 Gen 2, cu toate avantajele date de noua tehnologie. Astfel, vorbim de o creștere de performanță substanțială, atât la nivelul puterii de procesare, cât și pe partea grafică – procesorul grafic este Adreno 740. Memoria este de 12G LPDDR5X, Stocarea este de 256GB (modelul testat) sau 512GB, iar vestea excelentă este că este de tip UFS 4.0, semnificativ mai rapidă față de UFS 3.1 (cu viteze de transfer de peste două ori mai mari).

Model Motorola Edge 40 Pro
Diagonală ecran 6,67 inch
Tehnologie ecran pOLED
Rezoluție ecran 1.080 x 2.400
Rată de refresh maximă 165 Hz
Chipset Snapdragon 8 Gen2
Memorie 12 GB LPDDR5X
Stocare 256/512 GB UFS 4.0
Stocare suplimentară Nu
Baterie 4.600 mAh
Dimensiuni 161,2 x 74 x 8,6 mm
Greutate 199g

Ecranul este, cum ziceam mai devreme, un pOLED cu rezoluție de 1080 x 2400. Asta se traduce printr-o rezoluție a pixelilor de aproximativ 394 pixeli per inch. P-ul ăla de la pOLED vine de la Plastic, adică panoul folosește plastic în loc de sticlă în componența substratului. Asta îl face mai rezistent și mai subțire, permițând astfel o grosime mai mică a telefonului. În rest, vorbim de toate avantajele OLED – culori vii, răspuns rapid și consum relativ mic de energie.

Conectivitatea este, după cum mă așteptam, excelentă. Am avut la dispoziție Wi-Fi 6E, (dar telefonul este Wi-Fi 7-ready), NFC și Bluetooth 5.3, iar conexiunea USB este 3.2, capabilă să utilizeze la maxim stocarea rapidă. Telefonul nu are jack de căști, dar nu mi se pare o pierdere mare la acest nivel de preț. Pentru mai multe detalii tehnice, poți intra pe pagina produsului.

Am avut timp să rulez câteva teste pe telefon. Astfel, în Geekbench, care a ajuns între timp la versiunea 6, scorurile sunt excelente și sunt în ton cu alte telefoane similare: 1984 puncte în Single Core, 5318 în Multi Core. Scor care, ghici ce, e marginal mai bun decât cel al lui S23. Am rulat și Geekbench 5, pentru a avea o comparație cu telefoane mai vechi, iar scorurile au fost 1475 Single Core și 4906 în Multi Core. Și iată și comparația: Edge 30 Pro scoate aproximativ  3700 puncte în același test.

Show-ul de forță a continuat cu PCMark, unde Motorola Edge 40 Pro a arătat încă o dată că nu se dă în lături de la nicio sarcină – editare foto video, browsing, editare de text, tabele etc. – și a obținut un scor de 15177. Am continuat cu suita 3DMark, în care am rulat Wild Life Extreme. Scorul a fost excelent, 3630. Am rulat și testul de stabilitate, iar Motorola Edge 40 Pro a avut un scor care a variat între 3578 și 2455, cu o stabilitate de 68,6%.  Telefonul s-a încălzit în timpul acestui benchmark, dar nu excesiv.

Bateria este un pic mai mică decât la modelul anterior, 4.600 mAh față de 4.800, însă eficiența chipsetului este semnificativ îmbunătățită, deci autonomia este foarte bună. Nu am avut timp să testez autonomia, dar până acum, telefonul pare să fie capabil să reziste la limită două zile de utilizare. Am putut însă să testez timpul de încărcare (cu funcția de încărcare rapidă activată din setări) și pot să confirm că specificațiile date de producător sunt corecte:

Grafic încărcare Motorola Edge 40 Pro
Grafic încărcare Motorola Edge 40 Pro

În timpul încărcării rapide, telefonul s-a încălzit destul de tare, dar dacă dezactivezi funcția Charge Boost, nu vei mai avea problema asta. Telefonul poate fi încărcat și wireless cu până la 15W și poate încărca alte dispozitive cu până la 5W.

Ultimul capitol este cel legat de camere, dar aici nu o să insist prea mult, pentru că nu am avut prea mult timp la dispoziție să îl testez cum se cuvine, Din specificații,Motorola Edge 40 Pro pare a avea o cameră principală similară cu cea din generația precedentă: 50MP, diafragmă f/1.8, dimensiunea pixelilor 1.0μm (cu tehnologie Quad Pixel care mărește dimensiunea la 2.0μm), PDAF și stabilizare optică.

Camera ultrawide, care poate fi folosită și pentru poze macro, pare și ea identică: 50MP, 114° FOV, diafragmă f/2.2, dimensiune pixeli 0.64μm (1.28μm cu Quad Pixel). Noutatea este camera telefoto, care deși are un zoom de doar 2.0X, este mai bună decât nimic. Specificațiile complete sunt: rezoluție 12MP, diafragmă f/1.6, dimensiunea pixelilor 1.22μm. Camera selfie are 60MP, diafragmă f/2.2 și dimensiunea pixelilor de 0.61μm (Quad Pixel
1.22μm). Iată și câteva poze făcute cu telefonul:

Ce am remarcat este că balansul de alb diferă de la o cameră la alta, lucru vizibil și din exemplele de mai sus. De asemenea, camera UW nu este la același nivel de calitate cu principala, dar asta este normal, până la urmă. Pozele făcute cu principala și cu camera telefoto sunt foarte ok, gama dinamică e bună și detaliile sunt clare. Totuși, nu consider că Motorola este încă la nivelul la care să poate fi o amenințare pentru camera-phones. Cel puțin nu cu modelul Pro, dar cu siguranță va urma și un Ultra. Mai menționez doar că telefonul poate înregistra la 4K 60 FPS și 8K 30 FPS.

Experiența în utilizare

Să vă zic o chestie tare: am desigilat cutia, am început să fac inventarul accesoriilor și m-a lovit un parfum extrem de plăcut. Inițial am zis că s-a dat cineva cu parfum, dar m-am uitat la Marinake care se juca FIFA și Tudorică, îngropat în review-uri de telefoane și ceasuri, și mi-am dat seama că trebuia să caut sursa în altă parte. Prin eliminare, am ajuns la cutia lui Motorola Edge 40 Pro. Două telefoane mai târziu, mi s-a confirmat că toate exemplarele vor veni parfumate în acest fel, urmare a colaborării dintre Motorola și Firmenich (care au creat un parfum care se numește, literal, Motorola Box).

Telefonul se simte foarte bine în mână. Este destul de alunecos, dar textura de pe spate este grozavă, iar grosimea dispozitivului ajută mult la confort. Sistemul de operare (Android 13) este foarte „curat” ca interfață, dar are destul de mult bloatware. Sunt și câteva aplicații/funcții utile, cum ar fi ThinkShield, o aplicație de securitate, Moto Secure, de unde poți configura setările de privacy și Family Space, care oferă utilizatorilor posibilitatea de a crea un „spațiu sigur” unde copiii pot învăța și se pot juca.

Interfața e foarte fluidă, iar dacă setezi și rata de refresh la 165Hz, deja totul devine butter-smooth. Senzorul de amprentă își face treaba foarte bine, iar feedback-ul haptic este plăcut, deși poate un pic cam prea discret uneori. Pentru media și gaming, telefonul este excelent. Luminozitatea măsurată a ecranului depășește 700 niți, deci nu vei avea probleme să folosești telefonul la soare,  boxele stereo se aud bine (chiar dacă le lipsesc un pic joasele și mediile joase) iar chipsetul fluieră în jocuri și nu se încălzește excesiv.

Calitatea vocii în timpul convorbirilor e ok, interlocutorul m-a auzit bine iar zgomotele de fond au fost eliminate eficient cu ajutorul celor patru microfoane. O particularitate care m-a deranjat a fost faptul că telefonul nu pare a avea un difuzor separat pentru apeluri pe față, deci sunetul din convorbire este emis prin boxa de pe partea superioară. Problema mare vine din faptul că nu poți izola sunetul cu urechea, deci dacă vorbești de exemplu într-un spațiu public mai puțin zgomotos, interlocutorul tău riscă să fie auzit de alții.

Per total, o experiență foarte plăcută, deși telefonul nu este perfect. Dar știți cum e, nu există produs bun sau prost, există doar preț prea mare. Și acum ajungem la partea interesantă: Motorola Edge 40 Pro va fi disponibil începând de mâine, 5 aprilie, în rețeaua partenerilor Altex și eMag, la un preț recomandat de 4199 RON, în culoarea Interstellar Black. La acest preț, ai la dispoziție HUAWEI P50 Pro (care are chipset mai vechi), Samsung S23 (care are însă doar 8 GB de RAM) sau iPhone 14 (non Pro, 128 GB).

Merită deci să mergi cu Motorola Edge 40 Pro? Dacă ești în căutarea unui camera phone, nu, dar dacă vrei performanțe excelente la un preț corect, Motorola Edge 40 Pro se bate de la egal la egal cu toate flagship-urile existente în acest moment pe piață.

Design și construcție - 8.5
Specificații tehnice și performanțe - 9
Camere - 8
Experiența în utilizare - 8.5

8.5

Foarte bun

Un flagship corect, chiar dacă nu e nimic revoluționar la el din punct de vedere al designului.

User Rating: Be the first one !

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un Pentium 2 - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button