TelefoaneTECH

Edge 30 Ultra, Edge 30 Fusion și Edge 30 Neo – primele impresii cu cele mai noi telefoane Motorola

Conform programului de care vă ziceam acum două săptămâni, Motorola a lansat ieri, în cadrul unui eveniment în Milano, trei smartphone-uri: Edge 30 Ultra, Edge 30 Neo și Edge 30 Fusion. Motorola continuă deci seria Edge 30, și bine face. Am fost prezenți la lansare, ba chiar am reușit să analizăm mai în detaliu două din cele trei smartphone-uri. Iată, deci, cele trei dispozitive, precum și primele impresii:

Motorola Edge 30 Ultra, un flagship din toate punctele de vedere

Fără nicio urmă de îndoială, încă de când am văzut primele imagini cu acest telefon, am știut că acesta va fi flagship-ul seriei. De altfel, sloganul pentru prezentarea lui este chiar „Ultra Everything”. Designul, ce amintește de elegantul Samsung S8 Edge, este rafinat și serios, fără însă a fi generic. Dimensiunile lui Motorola Edge 30 Ultra sunt 161,8 x 73,5 x 8,4 mm, iar greutatea sa este de 199 g. Culorile disponibile la lansare sunt Interstellar Black și Starlight White. Negrul mi se pare potrivit pentru acest telefon, parcă Starlight White aduce prea mult a Porsche Cayenne alb (adică epatează într-un mod complet gratuit).

Motorola Edge 30 Ultra
Motorola Edge 30 Ultra

Ecranul mi-a atras atenția în mod special. Acesta este curbat în laterale (așa numita sticlă 2.5D), ceea ce face ca Motorola Edge 30 Ultra să se simtă mai subțire decât cei 8,4 mm. Display-ul, un pOLED de 6,67 țoli cu o rezoluție de 1080 x 2400 (deci cu o densitate de pixeli de cam 395 ppi) este extrem de luminos (1250 niți), este capabil să afișeze peste un miliard de culori și are o rată de refresh mare, de 144 Hz.

Touch Sample Rate-ul, adică frecvența cu care ecranul citește poziția degetelor pe ecran, este de 360 Hz, foarte bună pentru gameri. Adâncimea de culoare este 10 bit, iar ecranul poate reda complet spectrul de culori DCI-P3. Am apreciat și voi aprecia întotdeauna producătorii care livrează telefoanele lor cu folie de protecție preaplicată, și se pare că Motorola a înțeles că sunt mulți ca mine, pentru că Edge 30 Ultra vine cu folie și cu husă transparentă.

Motorola Edge 30 Ultra Edge 30 Neo
Motorola Edge 30 Ultra și Edge 30 Neo

Revenind la partea frontală, bordurile din jurul ecranului sunt foarte mici, iar aici mai găsim doar un punch-hole rotund pentru camera selfie. Cititorul de amprente este situat sub ecran, poate un pic prea jos pentru gustul meu, dar răspunde foarte bine la atingere.

Spatele telefonului este dintr-un aliaj de aluminiu și are un finisaj rugos, aspru, original prin textură (deși încă nu m-am decis dacă îmi place cum se simte la atingere). Aici mai găsim camerele, un trio alcătuit din:

  • un Wide cu senzor gigantic (1/1,22 inch) de 200 MP, cu o mărime a pixelilor de 2,56 micrometri și beneficiind de OIS (stabilizare optică)
  • un Ultrawide de 50 MP, care poate fi folosit și pentru poze macro, cu autofocus
  • O cameră telefoto (2x) de 12 MP, utilizată pentru portrete, cu o lentilă f/1.6 și o mărime a pixelilor de 1.22 μm

Senzorul de 200 MP este un record, Motorola Edge 30 Ultra fiind primul telefon care utilizează un senzor cu o rezoluție atât de ridicată și de o dimensiune atât de mare. Iar dacă tot vorbim de camere, mai menționăm că senzorul pentru camera frontală are 60 MP, cu pixeli de 1.22 μm (în configurația quad, deci practic asta este dimensiunea pentru 4 pixeli) și lentilă cu diafragmă f/2.2.

Sunetul este și el la înălțime: Motorola Edge 30 Ultra are boxe stereo, cu Dolby Atmos, și dacă despre calitatea sunetului pot zice că este peste medie, nivelul de sunet la volum maxim e de-a dreptul impresionant. Da domne, e o glumă prea la îndemână ca să nu o fac: Edge 30 Ultra e foarte tare.

Fiind un telefon top de gamă, nu putea să aibă decât un chipset ultra-performant. Acesta este Snapdragon 8+ Gen1 5G, cuplat cu până la 12 GB RAM și până la 512 GB stocare. Evident că l-am pus la treabă, iar rezultatele sunt pe măsura așteptărilor. În Geekbench 5, scorul Single Core a fost de 1310, iar cel Multi Core de 4229, excelent! În 3DMark, procesorul grafic Adreno 730 a reușit 2766 puncte în testul Wild Life Extreme, iar în PCMark (testul Work 3.0 Performance) am avut un excelent scor de 17522.

Motorola Edge 30 Ultra Geekbench

Sloganul Ultra se aplică până și la baterie: 4610 mAh, încărcare rapidă cu până la 125W, încărcare wireless cu până la 50W și power sharing cu până la 10W. I-aș fi făcut și un test de viteză de încărcare, dar bateria a venit încărcată la 68% și efectiv nu am avut cum s-o descarc atât de repede. Oricum, estimez că încărcarea completă durează undeva la 20 minute.

Prețul comunicat de Motorola pentru Edge 30 Ultra este de 899 EUR, un preț foarte ok pentru ce specificații are și cum arată, zic eu.

Motorola Edge 30 Fusion, un flagship killer performant

Motorola Edge 30 Fusion se poziționează în clasa telefoanelor FE (sau Plus) de la Samsung, adică un smartphone cu performanțe imediat sub cele ale unui flagship. Fiindcă nu am reușit să punem mâna pe telefon decât la prezentare, vă voi spune acum doar ce am aflat în cadrul evenimentului de la Milano. Astfel, telefonul este un pic mai mic decât varianta Ultra dar beneficiază de același design premium, cu ecran curbat pe laterale.

Ecranul OLED are 6,55 țoli și specificații similare cu ale lui Ultra: 1080 x 2400 pixeli (deci peste 400 pixeli per inch), 144Hz rată de refresh maximă, un miliard de culori și compatibil HDR10+. Luminozitatea maximă specificată de producător e ceva mai mică, de doar 1100 niți, dar rata de sampling pentru poziția degetelor este tot 360Hz, ca la fratele mai mare.

Spatele telefonului are o textură complet diferită de a celorlalte două telefoane, fiind asemănătoare pielii (dar există și variante fără piele ecologică pe spate). Am mai întâlnit un astfel de material la Xiaomi 12S Ultra, și pot zice că mi-a plăcut în ambele cazuri. Dimensiunile telefonului sunt 158.5 x 72 x 7.5 mm (sau 7.7 pentru versiunea cu piele) și greutatea este de 168 sau 175 grame. Culorile disponibile la lansare sunt mai multe decât la Ultra: Cosmic Grey, Neptune Blue, Aurora White și Solar Gold.

Camerele de pe spate sunt un Wide de 50 MP cu PDAF (focus cu detecție de fază) și stabilizare optică, un 13 MP Ultrawide care se folosește pentru macro și… atât? Mda, se pare că inginerii de la Motorola au ales să nu pună un senzor dedicat pentru telefoto. Pe spate mai apare o cameră dar este una folosită exclusiv pentru detectarea adâncimii (distanței față de obiectiv). Camera frontală este una cu 32 MP și autofocus.

Motorola Edge 30 Fusion
Motorola Edge 30 Fusion

Chipsetul folosit este un Qualcomm Snapdragon SD888+, adică fix caii putere de pe telefoanele flagship de acum un an sau doi. Motorola Edge 30 Fusion dispune de 8 GM RAM și până la 256 GB de stocare. Mai menționez doar datele pentru baterie: 4400 mAh, capabilă de încărcare rapidă la 68W. Nu se menționează wireless charging, deci cel mai probabil nu este disponibil.

Prețul comunicat? 599 EUR, o diferență substanțială față de fratele mai mare. Pe la 3000 de lei, cât ar trebui să fie la noi, poate fi o opțiune excelentă pentru cei care vor un telefon extrem de performant, dar nu vor sau nu își permit flagship-uri.

Motorola Edge 30 Neo, un smartphone cu un raport preț-calitate excelent

Ultimul din listă este mezinul Edge 30 Neo, un mid-ranger care se poziționează sub Edge 30, având specificații foarte bune pentru prețul la care va fi oferit. De fapt, să vi-l și zic: Motorola Edge 30 Neo a fost anunțat la doar 369 EUR. Dar hai să vedem ce primești la un preț de sub 2000 de lei.

Pentru început, designul nu mai este atât de extravagant, fără șmecherii gen laterale curbate, ecran 2.5D. Dimensiunile telefonului sunt 152.9 x 71.2 x 7.8 mm, iar cu o greutate de 155g aproape că poți spune că este un telefon compact după standardele actuale. Oricum, de simțit se simte ușor, dar nu într-un mod rău. Pe spate, telefonul păstrează o textură asemănătoare cu cea a lui Motorola Edge 30 Ultra, dar parcă se simte chiar mai bine la atingere. Dacă e ceva ce mă deranjează, este că butoanele de volum sunt prea mici, trăsătură pe care o împarte cu toți frații din seria Edge 30.

Motorola Edge 30 Neo vs Ultra
Motorola Edge 30 Neo (stânga) și Edge 30 Ultra (dreapta)

Motorola Edge 30 Neo vine la pachet cu o husă transparentă, dar fără folie preaplicată pe ecran. Culorile disponibile sunt Very Peri, Black Onyx, Ice Palace și Aqua Foam. Culoarea Very Peri (desemnată drept culoarea Pantone a anului 2022) e foarte interesantă și combinația cu textura mată îi dă nuanțe speciale.

Dar să revenim pe față. Ecranul OLED al lui Motorola Edge 30 Neo nu are aceleași performanțe precum cele de la frații mai mari, dar tot este unul foarte bun: 6,28 țoli, rezoluție 1080 x 2400 pixeli, rată de refresh de 120 Hz, Touch Sample rate de 240 Hz și luminozitate maximă 1000 niți. Subiectiv, pus lângă un Ultra, nu vei sesiza diferențe decât la luminozități foarte ridicate, calitatea reproducerii imaginilor fiind foarte asemănătoare – adică excelentă.

Camerele sunt: un senzor de 60 MP în spatele unei lentile Wide cu stabilizare optică și PDAF, o cameră Ultrawide de 13MP care e folosită și pentru poze macro, iar camera de selfie are 32 MP. Nimic special, dar nici ceva care să fie sub limitele clasei.

Motorola Edge 30 Neo

Chipsetul folosit este Qualcomm Snapdragon 695, perfect pentru un mid-ranger. Telefonul are până la 8 GB de RAM și 256 GB de stocare. Am avut versiunea cu 8 GB în teste, iar performanțele sunt decente: în Geekbench Single Core am înregistrat 671 de puncte, în Multi Core 1919, iar în PCMark 10091. Pe partea grafică am înregistrat un scor decent, de 1205 puncte în testul Wild Life din 3DMark și 358 în Wild Life Extreme.

Bateria lui Motorola Edge 30 Neo este de 4020 mAh și beneficiază de aceeași valoare maximă pentru încărcarea rapidă ca și varianta Fusion, adică 68 W. Din cele trei telefoane, Neo mi se pare cel mai interesant pentru piața noastră. Flaghip-uri și telefoane peste 3000 de lei avem cu duiumul, dar un smartphone cu adevărat frumos și cu specificații echilibrate sub 2000 lei, mai răruț.

Motorola Edge 30 Neo

Per total, o lansare foarte interesantă de la Motorola, niște telefoane arătoase și cu specificații potrivite segmentelor cărora se adresează. Vor urma, cu siguranță, teste amănunțite, dar eu zic deja că Motorola reintră ușor ușor în joc. Era și cazul, la ce experiență au în spate și la ce tehnologii livrează în dispozitivele lor.

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un HC - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button