ȘtiriTech&IT

Microsoft confirmă un bug Windows 10 care induce crash-uri în aplicații

Microsoft anunță corectarea unui bug indus de un patch recent distribuit pentru PC-urile echipate cu versiunea Windows 10 22H2, identificat a fi la sursa blocajelor manifestate în numeroase aplicații atunci când sunt rulate de pe conturi de utilizator non-admin.

Problemele Windows 10 au apărut după distribuirea actualizării KB5043131 (September 2024 preview update), aplicații precum Quick Assist, Microsoft Teams, Windows Narrator și alte aplicații non-Microsoft încetând să mai funcționeze. Utilizatorii mai experimentați au descoperit că le pot face să pornească dacă folosesc opțiunea ”Run as administrator” disponibilă la click-dreapta pe scurtătura aplicației respective, însă pentru restul problema a rămas în așteptarea unei soluții oficiale din partea Microsoft.

Între timp, dezvoltatorul Windows a venit și cu o explicație pentru problemele apărute:

Este posibil să întâmpinați această problemă în orice aplicație care setează UIAccess=true în timp ce încercați să rulați aplicația ca utilizator non-admin. Atributul uiAccess=true din fișierul manifest al unei aplicații este utilizat pentru a solicita ca aplicației să i se acorde privilegii mai mari.”

Aplicațiile afectate sunt lansate din mai multe căi securizate, inclusiv folderul ProgramFiles și subdirectoarele acestuia, %systemroot%\system32 și %systemroot%\syswow64 (pentru versiunile de Windows pe 64 de biți).

Până la distribuirea unui remediu oficial prin intermediul Windows Updates, Microsoft recomandă dezinstalarea patch-ului KB5043131 pe PC-urile afectate. Alternativ, pentru sistemele administrate de companii poate fi accesată opțiunea Known Issue Rollback Group Policy folosind Group Policy Editor, căutând la secțiunea Local Computer Policy sau Domain policy. În urma selectării remediului temporar pregătit de Microsoft va fi necesară repornirea PC-urilor afectate.

Reamintim că actuala ediție Windows 10 22H2 este versiunea finală de Windows 10, Microsoft confirmând că nu va aduce noi actualizări care să extindă sau să îmbunătățească funcționalitatea disponibilă în forma actuală. Totuși perioada de suport tehnic garantat pentru acest sistem de operare se încheie abia pe 14 octombrie 2025, ceea ce înseamnă că microsoft va oferi în continuare pach-uri de securitate și remedii esențiale pentru corectarea unor bug-uri care afectează buna funcționare a sistemului de operare, cum se întâmplă și în cazul de față. Totuși, asta nu înseamnă că patch-urile necesare sunt tratate cu aceeași urgență de care s-ar bucura utilizatorii de Windows 11, putând dura câteva săptămâni până ce o problemă nou descoperită să primească un remediu concret.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button