ȘtiriTech&IT

Microsoft deturnează butonul Start Menu pentru afișarea Copilot

Start Menu este cel mai reprezentativ element Windows și totodată cel mai detestat de Microsoft, compania încercând ani de-a rândul să scape de vechia „moștenire”, dând un alt rol celui mai important buton din interfața Windows.

Inițial a fost Windows 8, sistemul de operare pe care Microsoft îl imagina cu interfața principală bazată pe interacțiune touch, uitând că mai toate PC-urile și laptopurile de la acea vreme erau din categoria celor cu mouse și tastatură. Da, au existat și câteva tablete cu Windows 8, ba chiar și laptopuri, dar acestea erau mai mult exerciții de imaginație și design, decât dispozitive pe care să le poți folosi în viața de zi cu zi. În cele din urmă Windows 8 a fost recunoscut drept inutilizabil pentru treburi serioase, forțând Microsoft să lanseze Windows 8.1, versiunea ușor îmbunătățită dar care nu rezolva problemele fundamentale pe care tot Microsoft le-a creat. Iar dacă te gândești că povestea se termină aici, ei bine nici versiunea inițială de Windows 10 nu a fost cu mult mai reușită, aceasta venind cu buton Start Menu, dar fără un Start Menu funcțional. În schimb, erai tratat cu aceeași listă de aplicații redată în modul full-screen, oarecum funcțională dar deloc necesară unui utilizator de PC.

Adevărata recunoaștere a greșelilor a venit mult mai târziu decât ar fi dorit utilizatorii Windows, când Microsoft a lansat o versiune modernizată de Start Menu, care respecta cumva formatul de afișare tradițional.

Dar între timp a apărut o altă inovație, și mai tentantă decât ecranele touch: AI-ul. Mai mult decât un truc de marketing, Windows Copilot este cu siguranță cea mai credibilă invenție de la Start Menu și până acum. Pentru prima dată avem ceva și mai simplu de folosit decât clicl-click-numele aplicației. Acum apeși un buton și spui cei vrei să faci, iar AI-ul se ocupă de restul.

Iar ca să fie și mai simplu, de ce să mai dai click pe butonul Start. Nu mai bine să pui doar cursorul pe acesta și să ceri pur și simplu? Windows Copilot ar urma să facă asta, Microsoft considerând să simpla asociere a logoului Copilot cu Start Menu nu va fi de ajuns, dacă nu include și un beneficiu imposibil de ignorat la partea de funcționalitate.

 

Denumit ”hover experience” noul mod de interacțiune cu Windows Copilot este testat deocamdată cu utilizatorii Windows Insiders înrolați și pe Beta Channel, funcționalitatea urmând să fie adăugată într-o actualizare viitoare de Windows 11.

Potrivit Microsoft: „Încercăm o nouă experiență de trecere cu mouse-ul pentru Copilot în Windows. Când mutați cursorul mouse-ului peste pictograma Copilot din bara de activități, acesta va deschide panoul Copilot. Panoul Copilot se va închide dacă nu interacționați cu el după deschidere. Aceasta va începe lansarea lent în următoarele câteva săptămâni la Windows Insiders în canalul beta”.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button