Tech&ITȘtiri

Microsoft spune adio Cortanei

Într-o schimbare majoră, Microsoft a decis în cele din urmă să renunțe la asistentul său vocal, Cortana, în cea mai recentă actualizare Windows 11. Anunțată în mai, Cortana, asistentul vocal al Windows, se alătură acum numelor precum Clippy, ca un alt ajutor digital abandonat de Microsoft.

Pentru cei neinițiați, Cortana nu a fost doar sidekick-ul AI al lui Master Chief din populara serie de jocuri video Halo. Ea a fost un companion activat vocal care putea efectua sarcini, seta memento-uri și furniza răspunsuri direct în Windows. Decizia de a o dezactiva ar putea să nu vină ca o surpriză pentru unii, deoarece platforma s-a orientat treptat către tehnologii noi.

În locul Cortanei vine Windows Copilot, cel mai nou asistent AI de la Microsoft. Spre deosebire de predecesorul său, Copilot este echipat cu un model de limbaj generativ, permițându-i să efectueze o gamă mai largă de sarcini. Acesta include răspunsul la întrebări legate de Windows, sumarizarea documentelor lungi, se ocupă de recomandarea playlist-urilor în Spotify și multe altele. Utilizatorii au, de asemenea, opțiunea Bing Chat, dacă vrei să conversezi cu un asistent AI direct în browser.

Pentru cei care s-au agățat de Cortana, tranziția nu este imediată. Dacă alegi să nu îți actualizezi sistemul de operare, Cortana va rămâne funcțională. Totuși, imediat ce update-ul este făcut, asistentul virtual nu va mai funcționa. Dar, există o rază de speranță pentru fanii digitali. Un anunț oficial în articolul „Sfârșitul suportului pentru Cortana în Windows și Teams” de pe Microsoft Support indică faptul că Cortana nu dispare în totalitate. Ea va rămâne disponibilă în aplicația mobilă Outlook, deși într-o capacitate limitată.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button