ȘtiriTech&IT

Microsoft adaptează ChatGPT pentru agențiile de spionaj americane

Microsoft adaptează ChatGPT pentru nevoile agențiilor americane de spionaj, eliminând anumite caracteristici ce au permis divulgarea de informații confidențiale obținute de la angajații companiilor care s-au folosit de versiunea publică de ChatGPT pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.

Potrivit informațiilor preluate de Bloomberg, adaptarea ChatGPT-4 pentru agențiile americane de informații este ”complet divorțată de internet”, asta însemnând că deși AI-ul va putea accesa internetul pentru colectarea de informații și îndeplinirea anumitor sarcini, orice solicitări venite din internetul public sunt în esență blocate. Asta permite agențiilor de spionaj să-l folosească într-un mod care să protejeze informațiile clasificate. Mai exact, nu vor trebui să-și facă griji că ChatGPT încorporează date clasificate în bagajul său de instruire, informații care s-ar putea strecura în răspunsurile oferite utilizatorilor obișnuiți, neafiliați guvernului SUA.

Nu vrei să învețe despre întrebările pe care le pui și apoi să dezvăluie cumva aceste informații”, precizează William Chappell, CTO Microsoft.

Versiunea alternativă de ChatGPT rulează pe o rețea specializată de servere cloud, izolată de internetul public și este folosită deja de peste 10.000 de angajați din mai multe agenții de informații. Totuși, software-ul rămâne în faza de testare, timp în care eficiența și siguranța oferită îi vor fi monitorizate îndeaproape.

Cert este că, la fel ca alte companii private, agențiile de informații afiliate guvernului SUA au arătat un interes puternic pentru software-ul AI generativ, intenționând să folosească puterea acestuia pentru accelerarea activităților desfășurate. Cu doar câteva luni în urmă am aflat că și CIA a lucrat la propriul software AI asemănător ChatGPT, adaptat pentru a analiza și rezuma rapoarte de informații din surse publice. Scopul pare a fi acela de a ajuta analiștii să condenseze în timp util ceea ce altfel ar constitui o avalanșă de date și rapoarte zilnice.

Apoi puteți trece la nivelul următor și puteți începe să discutați și să puneți întrebări mașinilor pentru a vă oferi răspunsuri, generate pe baza surselor de informare disponibile. Colecția noastră poate continua să crească și să crească fără alte limitări în afară de costuri”, declara Randy Nixon de la CIA, cu ocazia unui interviu acordat acum câteva luni.

”Am trecut de la ziare și radio, la ziare și televiziune, la ziare și televiziune prin cablu, la internet de bază, la date mari și pur și simplu continuă.”

Microsoft precizează că dezvoltarea versiunii ChatGPT-4  modificată conform cerințelor formulate de agențiile americane de informații a durat aproximativ 18 luni, compania lucrând la acest proiect imediat după ce acordul său cu OpenAI a fost finalizat la începutul anului 2023.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button