GamingPC&ConsolesTech&IT

Microsoft anunță Project xCloud, un nou serviciu de streaming

Companiile par a fi convinse că viitorul jocurilor va consta în transmiterea prin streaming de jocuri pe sistemele clienților, în loc să le cumpere, să le descarce și să le gestioneze în mod individual. Nvidia a promovat GeForce Now de ani de zile și Google a anunțat recent propriul Project Stream bazat pe browser-ul Chrome. Microsoft și-a creat deja credința în acest viitor clar cu Xbox Game Pass, dar acum a dezvăluit serviciul Project xCloud pentru a arăta că viziunea sa pentru streaming de jocuri nu se limitează doar la Xbox.

Project xCloud pare a fi contradictoriu intereselor Xbox-ului în câteva moduri. Microsoft a poziționat serviciul ca o modalitate pentru utilizatori de a juca jocuri fără să fie nevoiți să vă faceți griji cu privire la dispozitivul de care dispuneți, în timp ce Xbox a urmat mantra „oferă exclusive puternice sau nimic”. Proiectul xCloud este în întregime digital, în timp ce una dintre cele mai puternice avantaje ale liniei Xbox One față de PlayStation 4 este suportul pentru Blu-ray 4K. Xbox și Project xCloud nu au în comun decât o litera.

Cel puțin așa s-ar fi întâmplat acum câțiva ani. Dar acum multe jocuri pot fi redate atât pe Xbox cât și pe Windows 10 cu o singură achiziție, compania concentrându-se mai puțin asupra titlurilor exclusive Xbox, și „Xbox” devenind o aplicație pentru Windows 10.

Toate acestea înseamnă că nu este atât de surprinzător să citești astfel de declarații de la Microsoft în 2018 comparativ cu ce fel ar fi fost acum câțiva ani:

Astăzi, jocurile pe care le jucați depind foarte mult de dispozitivul pe care îl utilizați. Tehnologia de game streaming global de ultimă oră a lui Project xCloud vă va oferi libertatea de a juca pe dispozitivul dorit fără a fi blocat la un anumit dispozitiv, dându-vă oportunitatea vouă, jucătorilor, să vă aflați în centrul experienței voastre proprii de jocuri… În cele din urmă, Project xCloud este vorba despre a oferi jucătorilor – fie că preferă consolele sau PC-urile – noi opțiuni legate de când și unde vă jucați, oferind în același timp jucătorilor de pe mobile accesul la lumi, personaje și povesti imersive pe care nu le-au putut experimenta înainte.

Succesul lui Project xCloud va depinde de capacitatea Microsoft de a depăși obstacolele care au afectat negativ alte servicii de streaming a jocului: să se asigure că jocurile arată bine, că există o latență minimă și că oamenii pot juca fără a trebui să aștepte prea mult timp pentru încărcarea jocurilor. Bazându-se pe Azure ar putea ajuta la rezolvarea acestor probleme, dar Microsoft de fapt are câteva obiective destul de înalte pentru serviciu:

Dezvoltatorii și cercetătorii de la Microsoft Research creează modalități de combatere a latenței prin progresele înregistrate în topologia rețelelor și în codarea și decodarea video. Project xCloud va avea capacitatea de a face streamingul posibil pe rețelele 4G și va scala dinamic pentru a împinge limitele exterioare posibile pe rețelele 5G în momentul în care acestea se dezvoltă la nivel mondial. În prezent, experiența de testare rulează la 10 megabiți pe secundă. Scopul nostru este de a oferi experiențe de înaltă calitate la cea mai mică rată posibilă de biți care funcționează în cele mai largi rețele posibile, luând în considerare unicitatea fiecărui dispozitiv și a rețelei.

Microsoft a declarat că testează privat Project xCloud pe smartphoneuri și tablete acum. Compania va permite testerelor să utilizeze controlerul wireless Xbox sau ecranul tactil al unui dispozitiv, cu promisiunea că dezvoltă o modalitate nouă de control tactilă specifică jocurilor, care oferă un răspuns maxim într-o amprentă minimă pentru jucătorii care aleg să joace fără un controler.

Testarea publică a serviciului este programată pentru anul 2019.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button