ȘtiriPCTECHTech&IT

Micron a dezvăluit module de memorie DDR5 cu capacitate de 24 și 48GB

Cei de la Micron au prezentat câteva module de memorie DDR5 noi-nouțe cu capacități destul de neobișnuite, parcă scoase de pe vremea primei generații de Intel Core i7 pe socket 1366. Vorbim de plăcuțe de RAM de 24, respectiv 48GB. Modulele funcționează cu profilele de memorie AMD EXPO și Intel XMP 3.0 și vor fi numai bune pentru platformele moderne ale producătorilor de procesoare.

Noile module DDR5 de la Micron oferă rate de transfer de 5.200MT/s și 5.600MT/s în combinație cu latență CL46 și tensiune de 1.1V. În timp ce modulele la 5.200 vin în configurațiile standard de 8, 16 și 32GB, cele cu rată de transfer de 5.600MT/s oferă și versiuni de 24 și 48GB. Modulele RAM cu astfel de capacități sunt ceva mai comune pe servere pentru că oferă un raport echilibrat între capacitatea de memorie și nucleele disponibile. Însă faptul că oferă suport pentru EXPO și XMP 3.0 ne indică, cel puțin de data asta, că vorbim despre niște module destinate pieței mainstream.

Asta înseamnă că în viitorul foarte apropiat o să devină comun să vedem sisteme cu 48GB de RAM, ori în cazuri extreme, 96GB DDR5. Valorile astea sunt cumva mediene, astfel distanța de la 32GB RAM la 64GB nu mai pare atât de mare când te poți opri la un kit dual-channel de 48. O veste bună primesc și cei care rulează multe mașini virtuale pentru că în acest fel, un procesor cu 12 nuclee (să zicem AMD Ryzen 9 7900X) ar avea disponibili 4GB RAM per nucleu.

În momentul ăsta nu avem încă o listă de prețuri, dar conform ultimelor studii de piață memoria RAM va scădea în valoare. Asta înseamnă că perioada imediat următoare este numai bună pentru cei care vor să facă trecerea la platforme cu memorie RAM DDR5 deoarece prețurile vor atinge un minim absolut. Chiar și în momentul de față, un kit de memorie cu capacitate de 32GB costă undeva pe la 800 de LEI. Adică cam cât dădeai pe 32GB DDR4 acum vreun an-doi.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button