Tech&ITȘtiri

Meta îți folosește telefonul pe post de cobai fără ca tu să știi, prin intermediul aplicației Facebook

Nici nu au trecut câteva luni de la ultimul scandal și acum Meta este iar în lumina (negativă) a reflectoarelor. Compania din Statele Unite este acuzată de un fost angajat care a fost dat afară la finalul anului de faptul că se folosește de telefoanele utilizatorilor pentru a testa diferite funcții fără ca posesorii telefoanelor să știe.

Practic, această tehnică numită „negative testing” funcționează foarte simplu: cât timp telefonul tău este în idle sau face altceva, aplicațiile Facebook și Facebook Messenger deschise în fundal încep să lucreze. Mai testează o funcție nouă nelansată, mai încarcă o poză nouă pentru a testa condițiile de rețea și așa mai departe.

Partea cea mai nasoală este că asta îți poate reduce semnificativ autonomia telefonului. Iar ăsta a fost unul dintre subiectele cu care George Hayward (angajatul dat afară menționat mai sus) nu a fost deloc de acord, conform New York Post. Când acesta a punctat faptul că descărcarea mai rapidă a telefonului cuiva poate pune persoana respectivă în pericol, răspunsul venit de la colegii lui a fost că aceștia „fac asta pentru binele comun”.

Implicațiile legate de autonomia mai mică a telefoanelor pe care Meta face aceste teste sunt grave. Câteva procente în plus la bateria telefonului pot face literalmente diferența între viață și moarte într-o situație de urgență în care trebuie sunat la 112, spre exemplu.

Hayward a fost dat afară din cadrul companiei în luna noiembrie și inițial a dat în judecată Meta. Dar, din cauza unor termeni de angajare pe care Meta i-a impus, procesul a fost abandonat. Totuși, Hayward a ales să vorbească cu presa despre asta, și asta e un lucru bun. Acum că lumea știe de această practică malițioasă a Meta, organizațiile de reglementare pot lua atitudine. Se va întâmpla asta? Nu se știe, dar este un pas înainte cu siguranță.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button