Tech&ITȘtiri

John Carmack, unul dintre pionierii tehnologiei VR, a părăsit Meta

Tehnologia VR încă nu este în punctul în care o putem numi tehnologie mainstream. Căștile VR sunt încă foarte scumpe (un Meta Quest 2 costă în jur de 2.500 de lei), ai nevoie de un calculator puternic dacă alegi să cumperi o cască care nu are un sistem integrat în carcasă și sunt destul de puține jocuri bune care chiar merită jucate.

Dar un om stă tare în spatele acestei idei și pare suficient de determinat încât să își conducă propria companie către dezastru: Mark Zuckerberg. Am știut că omul ăsta are de gând să meargă all in pe acest viitor distopic în care facem cumpărăturile în metavers și tot acolo mâncăm și bem apă atunci când compania sa pe nume Facebook s-a transformat în Meta.

Dar chiar și înainte de asta, semnele erau acolo. În 2014, Facebook a cumpărat compania Oculus care tocmai lansase Oculus Rift, prima cască VR care a arătat oamenilor ce înseamnă această experiență în realitatea virtuală.

John Carmack este unul dintre principalele minți din spatele proiectului inițial Oculus, companie în cadrul căruia a avut poziția de CTO (Chief Technical Officer) în momentul în care Zuckerberg a finalizat tranzacția. El a continuat pe același post până în 2019, atunci când a optat pentru un rol mai lejer în cadrul companiei: consulting CTO.

carmack metavers
Avatarul lui Carmack din metavers

Dar acum, John Carmack a demisionat oficial. Conform unei postări pe contul său de Facebook, Carmack nu mai era mulțumit de direcția în care compania se îndrepta. El a lăudat casca Meta Quest 2 spunând că „este foarte aproape de idealul inițial”, dar a criticat acțiunile companiei în legătură cu goana după viziunea lui Zuckerberg.

O altă critică adusă de Carmack companiei pe care tocmai a părăsit-o este creșterea prețului căștii Meta Quest 2 și introducerea headset-ului Meta Quest Pro, care la 1.500 de verzișori, este departe de a fi un produs de masă. Și fix asta l-a deranjat pe Carmack, care și-ar fi dorit ca această tehnologie să evolueze în ceva cât mai accesibil pentru toată lumea, nu în jucării prost implementate pentru bogați și pasionații de tehnologie.

Un exemplu destul de bun care să întărească ce am zis mai devreme este casca VR Oculus Go. Acesta a fost un proiect care l-a avut la conducere pe Carmack, iar ideea din spate a fost să creeze o cască care nu are nevoie de un calculator ca să funcționeze, este ieftină și poate fi folosită oriunde, de oricine.

carmack quest go
Oculus Go

Sigur, nu putea să ruleze cele mai frumoase jocuri și era limitată în mai multe moduri, dar a reprezentat o variantă bună pentru cei care își doreau să vadă despre ce e vorba pe bani puțini, că până la urmă despre asta e vorba. Dacă aduci această tehnologie în mâinile a cât mai mulți oameni, atunci ei devin interesați în idee și doar așa poate ajunge în mainstream.

Ce s-a întâmplat cu Oculus Go? Ei bine, în 2020, după 2 ani, Meta a încetat să mai vândă dispozitivul. Mai rău este că nu au venit cu un înlocuitor. Oculus Go a avut un MSRP (Manufacturer Suggested Retail Price) de 199 de dolari, în timp ce Quest 2 are un MSRP de 399 de dolari, deci nu există termen de comparație.

Quest 2 este mai puternic, mai rafinat și mai deștept, dar asta nu contează atunci când costă de două ori mai mult. It defeats the purpose. Asta a venit, fără îndoială, ca o lovitură sub centură pentru Carmack, care a declarat public că și-ar fi dorit ca Meta să fi continuat pe drumul ăsta al căștilor VR accesibile.

Pe lângă implicarea lui în tot ce ține de realitate virtuală, Carmack a fost și unul dintre fondatorii id Software, o companie micuță și deloc influentă care a lansat titluri precum: DOOM, Quake și Wolfenstein 3D. Acum înțelegi de ce plecarea lui de la Meta este, cu adevărat, o veste tristă.

John Carmack a fost unul dintre oamenii care a pus cap la cap bazele gaming-ului în anii ’90. Pe deasupra (și probabil și mai important în contextul actual) el și-a imaginat tehnologia VR nu ca o goană după bani și lumi virtuale fără sens și substanță, ci ca o unealtă care îi poate face pe oameni mai uniți, mai deștepți și mai fericiți. Asta a fost ceea ce Carmack a vrut, dar se pare că Zuckerberg are alte planuri…

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button