
Lansat recent și în Europa, Meta AI, chatbot-ul identificat cu simbolul unui cerculeț colorat afișat în interfața aplicațiilor Facebook, Messenger, Instagram, and WhatsApp va fi conectat și la datele utilizatorilor de pe continent, compania lui Mark Zuckerberg reușind să obțină acceptul instituțiilor europene.
Oficial, antrenarea algoritmilor Meta AI folosind datele utilizatorilor europeni va ajuta la îmbunătățirea serviciilor meta asigurând că utilizatorii primesc răspunsuri cu adevărat relevante pentru ei. Neoficial m europeniMeta va putea monetiza cu atât mai eficient conturile atribuite utilizatorilor, prin afișarea de reclame personalizate și promovarea altor servicii conexe.
Astfel, ceea ce a început ca o „sperietoare” pentru utilizatorii Facebook și Instagram este pe cale să devină noua normalitate, fiecare poză și postare distribuită de utilizatorii Facebook, Instagram sau trimisă pe WhatsApp deveni parte din experiența colectivă a modelelor AI folosite de Meta. Spre exemplu, atunci când un utilizator va pune diverse întrebări chatbot-ului Meta, textul generat de acesta va putea încorpora idei și fragmente din postările distribuite pe rețelele sociale controlate de companie. Similar, imaginile sintetizate cu ajutorul modelelor AI vor putea include unele obiecte, peisaje și chiar fețe din pozele Instagram, anonimizate prin contopirea trăsăturilor faciale de la mai multe persoane diferite. Toate acestea doar prin obținerea unui consimțământ formal din partea utilizatorilor ale căror date sunt „recoltate”, luând forma unui acord pe care dacă l-ai acceptat o singură dată, rezultă că toate datele tale sunt de acum „hrană” pentru Meta AI..
Astfel, săptămâna viitoare, utilizatorii europeni ai platformelor Meta vor începe să primească notificări în aplicație și e-mailuri care explică datele pe care Meta vrea să le folosească pentru a antrena Meta AI și „cum va îmbunătăți acest lucru AI la Meta și experiența generală a utilizatorului”.
Bine de știut, datele care aparțin utilizatorilor sub 18 ani nu vor fi utilizate pentru instruire. Dar dacă te înscrii în categoria de vârstă vizată te poți folosi de notificările afișate pentru a refuza colectarea datelor tale. Meta precizează că va fi afișat un link unde vă veți înregistra obiecția:
Aceste notificări vor include, de asemenea, un link către un formular în care oamenii se pot opune la utilizarea datelor lor în acest mod în orice moment. Am făcut acest formular de obiecție ușor de găsit, citit și utilizat și vom onora toate formularele de obiecție pe care le-am primit deja, precum și pe cele nou trimise.
Meta spune că are nevoie de aceste date pentru a adapta Meta AI la piața europeană:
Asta înseamnă totul, de la dialecte și colocvialisme, la cunoștințe hiper-locale și moduri distincte în care diferite țări folosesc umorul și sarcasmul la produsele noastre. Acest lucru este deosebit de important pe măsură ce modelele AI devin mai avansate cu funcționalitate multimodală, care cuprinde text, voce, video și imagini.
Decizia anunțată este publicată după o suspendare inițială a folosirii AI în spațiul comunitar, în timp ce autoritățile europene urmau să analizeze modul în care datele colectate aveau să fie folosite de companie.
Cert este că practicile folosite de Meta nu reprezintă o noutate, întreaga industrie AI fiind clădită prin colectarea la scară largă și folosirea (cu sau fără consimțământ) a datelor public disponibile pe internet. Soluții precum ChatGPT și Gemini nu ar fi ajuns niciodată atât de puternice fără acces discreționar și practic nelimitat la internetul public. Abia după ce aceste modele au început să câștige popularitate au apărut și îngrijorările pe teme încălcare a intimității și drepturilor de copyright, internetul devenind mult mai strict în sensul limitării accesului la unele informații.