ReviewsPC&ConsolesTech&IT

Mercusys Halo H80X, cutii albe cu parfum de Wi-Fi 6 (review)

Sistem Mesh pentru utilizare casnică

Mercusys Halo H80X este un sistem Mesh Wi-Fi 6, destinat utilizării casnice, cu acoperire mare, viteză bună, o aplicație intuitivă, un design curat și compact, un preț care nu-ți rupe buzunarul și o garanție peste medie. Lansat pe piața din România în vara lui 2023 a fost anunțat ca primul sistem Wi-Fi 6 home din portofoliul Mercusys.

Design și construcție Mercusys Halo H80X

Am testat sistemul Mercusys Halo H80X format din 3 unități, dar mai există și o variantă cu două, pentru spații mai mici. Unitățile sunt identice, albe, din plastic, de dimensiunile unei cutii de parfum sau ale unui calup de brânză / cașcaval, așa la vreun kilogram. Mai exact, fiecare unitate măsoară 128 × 81 × 83,7 mm. În față, stânga jos, au un led pentru stare, iar în dreapta, numele companiei. În spate sunt cele trei porturi Ethernet gigabit și alimentarea.

Mercusys Halo H80X unități

Deasupra au un orificiu pentru răcire, la fel și dedesubt, dar acolo mai sunt și piciorușele gri cauciucate. Au un design simplu, care nu atrage în mod special atenția, exact așa ar trebui să fie, nu e o piesă decorativă, ci un dispozitiv utilitar.

Specificații și testare Mercusys Halo H80X

Mercusys spune că Halo H80X acoperă o suprafață de 650 metri pătrați, eu l-am testat într-un apartament cu două camere și mai puțin de 10% din aria maximă de acoperire. Am pus o unitate în dormitor, alta în camera de zi și ultima, în bucătărie. Cel din dormitor a fost conectat pe fir, am folosit o conexiune Digi, abonament de 1000 Mbps. Cele 3 formează un triunghi de semnal în casă; cel din camera de zi e separat de un perete de unitatea principală, iar cel din bucătărie e separat de doi pereți.

Sistemul Wi-Fi 6 este dual band, și promite o viteză teoretică totală de 2402 Mbps în banda de 5 GHz, respectiv 574 Mbps în banda de 2.4 GHz.

Inițial m-am conectat fără parolă, am creat rețeaua (Router4) și pe celelalte două le-am adăugat din aplicația Mercusys, pe rând. Poziția în casă se poate seta pe nivele, dacă ai o casă cu un etaj sau două, și pe camere. Aplicația e simplă, intuitivă, dar dacă ai nelămuriri poți să consulți și ghidul din cutie.

Mercusys Halo H80X conectare aplicație

Am activat Fast Roaming, am actualizat sistemul, am făcut Network optimization fiind într-o zonă superaglomerată, pe telefon mai apar cel puțin 10 routere ale vecinilor, plus ale mele. La final am adăugat 5 dispozitive în rețeaua lui Halo H80X: 4 wireless și unul pe fir. Aplicația îți dă o notificare pentru fiecare nou dispozitiv adăugat, așa că o să știi dacă apare vreun intrus în rețea. Mercusys spune că Halo H80X susține până la 150 de dispozitive conectate.

Meniul principal al aplicației, dar și cel avansat, arată așa.

Mercusys Halo H80X aplicație setari

Implicit va porni în modul Router, dar poate fi schimbat, dacă e necesar, în mod Access Point.

Iată rezultatele obținute pe aplicația Speedtest pentru Android: valoarea cea mai mare e obținută în camera cu unitatea principală, a doua în camera de zi, iar a treia, în bucătărie.  Mercusys Halo H80X rezultate Speedtest

În bucătărie am conectat la a treia unitate Halo H80X un PC cu Windows 11, pe fir, și am făcut testul Speedtest în browser.

Mercusys Halo H80X rezultate Speedtest PC

Dar să nu înțelegi greșit aceste rezultate, nu orice dispozitiv conectat la Halo H80X va obține aceleași cifre. Viteza conexiunii este influențată de mai mulți factori, printre care se numără:

  • compatibilitatea dispozitivului tău cu standardul Wi-Fi 6;
  • cât este de performant în general dispozitivul, dacă e flagship vei obține o viteză mai mare;
  • densitatea rețelelor și interferențele din împrejurimi;
  • distanța și obstacolele fizice (cum ar fi pereții și ușile) dintre dispozitivul tău și sursa de semnal la care ești conectat.

Dacă am vorbit de obstacole fizice și interferențe e bine de menționat că Halo H80X utilizează tehnologiile MU-MIMO și Beamforming.

Cutia mare, roșie, conține: 3 unități Halo H80X, 3 alimentatoare electrice, 1 cablu Ethernet RJ45, ghid de instalare rapidă și garanție.

Concluzie

Mercusys Halo H80X este o soluție solidă pentru cei care caută un sistem Mesh Wi-Fi 6 fiabil pentru acasă. Oferă o acoperire extinsă, viteze consistente și o interfață de utilizare prietenoasă, fiind potrivit pentru o gamă largă de medii casnice, de la apartamente mai compacte, până la case mai spațioase. Designul său discret, funcționalitatea robustă și o garanție de 3 ani îl fac un sistem mesh atrăgător pentru cei care vor să-și actualizeze soluția de internet.

Dacă te întrebi de ce să mai achiziționezi un sistem Wi-Fi 6, când Wi-Fi 7 e pe drum, zic să te uiți la diferența de preț și la câte dispozitive compatibile ai cu ultimul standard wireless.

În acest moment, prețul sistemului Mercusys Halo H80X în magazinele online variază între 850 și 900 de lei.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button