Tech&ITȘtiri

ASUS a prezentat primul router Wi-Fi 7 quad-band din lume

Abia începusem să ne obișnuim cu routerele rapide Wi-Fi 6E și uite că ASUS a dezvăluit deja primul router Wi-Fi 7 din lume. Producătorul are un istoric impresionant când vine vorba despre lucruri de genul, ținând cont că primul router Wi-Fi 6 din lume a fost prezentat tot de ASUS, în 2020. Modelul Wi-Fi 7 Are o lățime de bandă impresionantă, arată ca un păianjen întors și estetica urlă cuvântul „gamer” din toți plămânii.

Aș vrea să vorbesc în primul rând despre specificații și partea tehnică, pentru că aici este locul unde tehnologia a avansat cu adevărat. ASUS ROG Rapture GT-BE98 are nu mai puțin de patru benzi wireless distincte: una de 2,4GHz (cu o lățime de 1.376 Mbps), două de 5GHz (fiecare cu o lățime de 5.762 Mbps) și o bandă de 6GHz (cu o lățime de 11.525 Mbps). Pentru comparație, lățimea pentru banda de 6GHz la un router ASUS Wi-Fi 6E este de doar 4.804Mbps.

Dacă ai trecut pe la matematică în liceu o să-ți dai seama repede că lățimea totală de bandă al noului router de la ASUS este de aproape 25.000 Mbps, ceea ce este nemaiauzit până acum pentru categoria asta de produs. Și pe partea de conectică prin fir stăm bine. Pe spatele routerului avem nu mai puțin de trei porturi LAN de 10Gbps, dar și patru de 1.000Mbps.

Dacă totuși consideri (la fel ca și mine) că un astfel de router este cam overkill pentru un apartament de 2-3 camere dar ai vrea să faci trecerea la Wi-Fi 7, compania a anunțat și un model ceva mai potolit. ASUS RT-BE96U renunță la una dintre cele două benzi de 5GHz și la unul dintre porturile LAN de 10Gbps, dar păstrează restul specificațiilor intacte, deci poate fi o alegere mai bună pentru majoritatea oamenilor.

Sub capotă zace un chipset de 2,6GHz quad-core, combinat cu 256MB de memorie Flash și 2GB de memorie RAM, specificiații care sunt mai mult decât suficiente pentru ce are nevoie acest router. ASUS încă nu a anunțat o dată oficială de lansare și nici nu știm prețul, dar cu siguranță nu va fi unul mic. Cât despre disponibilitate, ne putem aștepta să vedem noile routere în prima jumătate a anului.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button