Știință

A fost descoperit un material care are proprietățile unui plastic dar conduce electricitate ca un metal

Comunitatea oamenilor de știință din lume continuă, în fiecare zi, să inoveze și să ducă progresul rasei umane la un nivel din ce în ce mai mare. Recent, niște oameni extrem de inteligenți de la Universitatea din Chicago au descoperit un nou material care poate fi făcut ca un plastic, dar conduce electricitate ca un metal. Descoperirea vine în contradicție directă cu toate regulile pe care oamenii de știință le-au stabilit pentru materialele electroconductoare.

Ca un material să conducă curent electric, atomii și moleculele trebuie să fie așezate într-o configurație foarte densă, pentru a permite electronilor să treacă cu ușurință prin ei. Pentru oamenii de știință, chestia asta era atât de sigură încât se credea că fără această caracteristică, o substanță nu poate fi un conductor de curent. Dar toate astea s-au schimbat.

Cercetătorii americani au reușit această inovație prin așezarea unor atomi de nichel într-un soi de șir de bile făcute din sulf și carbon, iar rezultatele sunt uluitoare. În timpul testelor, savanții au descoperit că acest nou material este capabil să conducă electricitatea cu brio, deși nu are acea structură densă de atomi și molecule la bază, ca orice alt material conductor de curent. Pe deasupra, mai este și foarte maleabil, unul dintre savanți numindu-l inclusiv „plastilină termoconductoare”.

Mai mult, în urma unor teste amănunțite, se pare că această nouă substanță este și foarte stabilă, lucru care contează extrem de mult în aplicațiile de zi cu zi. Conform unuia dintre cercetătorii implicați în proiect, materialul s-a descurcat onorabil când a fost expus căldurii, frigului, aerului și umidității. Mai mult, echipa care a făcut descoperirea a vărsat inclusiv o bază și un acid pe material pentru a vedea cum reacționează, iar rezultatele au fost foarte bune. În plus, este extrem de ușor de creat și nu are nevoie de temperaturi mari sau condiții speciale.

Descoperirea unui nou material conductor de electricitate este un lucru extraordinar. Aceste substanțe stau la baza a tot ce facem în fiecare zi, de la folosirea telefonului și a calculatorului până la mașini. O inovație ca aceasta înaintează în adevăratul sens al cuvântului progresul tehnologic și, cu siguranță, ne vom mai întâlni cu acest material revoluționar și în viitor.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button