Un program de inteligență artificială a doborât un record în informatică vechi de peste 50 de ani
Trăim vremuri interesante, în care inteligența artificială nu a ajuns chiar la nivelul distopic din romanele science fiction, dar este pe drumul cel bun. O echipă de ingineri de la compania DeepMind și-au folosit AI-ul pentru a descoperi o metodă nouă de rezolvare a unei probleme fundamentale în matematică. Programul, inițial dezvoltat pentru a juca jocuri de societate, a descoperit o metodă mai eficientă de a înmulți matrici.
Înmulțirea de matrici stă la baza calculatoarelor, așa cum le cunoaștem noi. Această operație este folosită la mai toate lucrurile pe care le face un calculator, cum ar fi afișarea imaginilor pe ecran sau efectuarea de calcule complexe ce țin de motorul de fizică al jocurilor, de exemplu. Faza interesantă este că, nici până în ziua de azi, oamenii de știință nu au găsit cel mai rapid și mai eficient procedeu de înmulțire a acestor matrici.
Conform unui inginer ce lucrează la DeepMind, firma al cărui AI a făcut descoperirea, există mai multe moduri de a înmulți matricile decât există atomi în univers. Schema pe care inteligența artificială a găsit-o este aceea de a simula un joc de societate 3D, unde tabla în sine prezintă o înmulțire ce trebuie rezolvată. Fiecare mutare reprezintă un pas în rezolvarea problemei iar toți pașii adunați reprezintă un algoritm.
Ce se credea a fi cea mai rapidă metodă de a rezolva operația de înmulțire a două matrici de 4×4 numere a fost stabilită tocmai în anul 1969, de către matematicianul german Volker Strassen. Rezolvarea pe care o învățăm noi în liceu are 64 de pași, pe când metoda lui Strassen are 49. AI-ul a reușit să rezolve totul în doar 47 de mișcări. Asta poate nu sună a fi o îmbunătățire semnificativă, dar ține cont de faptul că, în 54 de ani de avansări tehnologice, comunitatea oamenilor de știință nu a reușit să vină cu o rezolvare mai rapidă decât cea a matematicianului german. Până acum.
Și deși îmbunătățirea nu pare masivă, înmulțirea matricilor este un element fundamental în informatică, iar orice îmbunătățiri în acest domeniu vor avea efecte directe și vizibile în viteza de procesare a calculatoarelor. O metodă mai rapidă de rezolvare a unui calcul matematic ce stă la baza a tot ce facem pe calculator, de la muncă, la jocuri, la divertisment și așa mai departe, este un pas foarte important în progresul tehnologic.