Tech&ITTECH

Siguranța pietonilor poate fi îmbunătățită cu ajutorul… mașinilor cu ochi?!?

Da da, ați citit bine, mașini cu ochi

În unul din cele mai neobișnuite experimente pe care le-am văzut recent, cercetătorii de la Universitatea Tokio au montat o pereche mare de ochi (parcă scoși din desene animate) unei mici mașini care se conduce singură. Rezultatul a fost o mai bună protecție a pietonilor.

Perechea de ochi amplasată în partea frontală a vehiculelor fără șofer, ar putea să ajute oamenii amplasați pe marginea drumului. Pietonii ar ști astfel dacă au fost văzuți de mașină și ar putea cunoaște momentul perfect pentru a traversa.

„Dacă mașina nu se uită la pieton, asta ar însemna că mașina nu îl identifică. Astfel, pietonii n-ar judeca greșit când vine vorba de traversarea străzii și asta ar împiedica un potențial accident rutier” , spun cercetătorii Universității Tokio.

Pentru acest experiment, cercetătorii au folosit o mașină de golf căreia i-au făcut câteva modificări ca să pară că nu este nimeni în ea. Perechea de ochi din partea frontală era controlată de către echipa de cercetători, dar în viitor poate fi controlată de inteligența artificială a mașinii pe un model care se conduce singur.

Experimentul a fost unul desfășurat în realitatea virtuală pentru ca cei 18 participanți să fie în deplină siguranță. Voluntarii, dintre care nouă femei și nouă bărbați, au fost rugați să ia decizia de a traversa sau nu în timp ce mașina de golf se apropia. Au avut loc patru scenarii: două în care mașina avea montată perechea de ochi și două în care nu îi avea.

masina cu ochi

Cercetătorii au măsurat cât de des au ezitat oamenii să traverseze în condiții sigure și cât de des au considerat c este periculos. În general, perechea de ochi a contribuit la o traversare a străzii mai sigură pentru participanți.

Este interesantă totuși diferența rezultatelor în funcție de gen. Pentru bărbați, ochii i-au ajutat când era vorba de o situație periculoasă, astfel ajutându-i să se oprească la timp. Pentru femei, ochii au fost corelați cu o creștere a încrederii prin semnalarea momentului de a traversa în siguranță.

„În timp ce factori precum vârsta sau experiența personală pot să afecteze reacțiile participanților, credem că este un moment important care ne arată că participanții la trafic pot avea comportamente sau nevoi diferite care necesită moduri diferite de comunicare într-un viitor al condusului fără șofer”, spune Chia-Ming Chang de la Universitatea Tokio din Japonia.

Nu ar trebui să ne așteptăm să vedem mașini cu ochi supradimensionați la fiecare colț de stradă în viitor. Totuși acest studiu este un bun exemplu pentru tipul de cercetare de care avem nevoie pentru a înțelege mai bine cum pietonii și mașinile autonome interacționează.

Dacă mașinile autonome vor ajunge să fie utilizate uzual, putem vorbi de un obiectiv universal de a păstra pe toată lumea în siguranță. Momentan, pare un drum lung până acolo, asta fiind o veste bună pentru cercetătorii de pretutindeni care pot testa diferite scenarii sau tehnologii.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button