SecuritateTech&IT

Guvernul din Marea Britanie scanează fiecare dispozitiv conectat la internet pentru a descoperi vulnerabilități

Guvernul din Marea Britanie a început să scaneze toate dispozitivele conectate la internet de pe teritoriul Regatului Unit pentru a descoperi eventuale vulnerabilități și pentru a judeca gradul de pregătire pe care țara o are în fața unui atac cibernetic masiv.

National Cyber Security Centre (NCSC) este autoritatea guvernamentală care se ocupă de siguranța cibernetică din Marea Britanie și acest proiect a fost pornit la începutul lunii noiembrie. Scanările funcționează cu ajutorul unor request-uri trimise către servere și către dispozitive, iar informațiile precum răspunsul la request, data, timpul și adresa de IP a calculatorului/telefonului/serverului sunt notate într-o bază de date.

Apoi, NCSC analizează datele pentru a vedea dacă versiuni ale diferitor programe sau aplicații în care au fost găsite vulnerabilități se regăsesc în rezultatele obținute în urma request-urilor trimise. Aceste scanări au rolul de a stabili cât de pregătit ar fi Regatul Unit în fața unui atac cibernetic.

Conform unei postări pe blog-ul oficial NCSC scris de un oficial al autorității guvernamentale, scanările efectuate de guvern sunt foarte similare cu cele efectuate de companiile private de cyber securitate. Mai mult, se pare că aceste scanări vor fi din ce în ce mai complexe, cu fiecare val nou de informații, iar asta va ajuta NCSC să protejeze spațiul digital al țării mai eficient.

De menționat este faptul că oricine poate trimite un mail la NCSC în care să ceară ca anumite adrese de IP să nu fie scanate. Asta înseamnă că, dacă ești în Marea Britanie și nu vrei ca guvernul de acolo să îți mai verifice calculatorul sau telefonul din când în când, tot ce trebuie să faci este să le dai de veste pe mail, iar ei îți vor lăsa intimitatea în pace.

Între timp, în România:

cereri on-line

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button