PCTECHTech&IT

Mai multe detalii despre Snapdragon 1000

Luna aceasta au început să apară vești despre existența unui chipset Snapdragon 1000, construit de Qualcomm special pentru a se lupta cu Intel pe segmentul de PC-uri portabile de putere redusă.

Iar în ultima vreme au început să apară și câteva noi detalii despre acest chipset. Spre exemplu, acum știm că din cei 12W pe care acest chipset îi poate devora, doar 6.5W sunt prelevați de procesor. Restul energiei este alocată tuturor celorlalte componente ale chipset-ului, de la grafică la memorie, comunicații și așa mai departe.

Că veni vorba de memorie, Snapdragon 1000 suportă până la 16GB de memorie RAM, de tipul LPDDR4X, alături de stocare sub forma a două unități flash de 128GB, în format UFS. Așa că să nu vă așteptați ca acest chipset să fie găsit prea curând în sisteme menite să fie folosite pentru sarcini care vor devora foarte mult spațiu de stocare. Nu de alta, dar este un procesor ARM, nu poate face minuni… sunt totuși curios dacă poate rula Crysis, din moment ce este menit să ruleze Windows 10, cu suport pentru aplicații de x86.

Snapdragon 1000 mai suportă comunicații de tipul LTE cu o viteză de până la 1Gb/s, Wi-Fi de tipul 802.11 ad, tot cu o viteză de 1Gb/s, și spre deosebire de alte chipset-uri Snapdragon, are un socket. Poate fi inserat și scos dintr-un sistem fără a fi nevoie de un pistol de lipit.

Tot ansamblul este mult mai mare față de restul generației curente de chipset-uri Snapdragon, dar rămâne mult mai mic față de dimensiunile unei componente similare marca Intel. Asta atât pentru că un procesor ARM este drastic simplificat față de unul x86, cât și pentru că Snapdragon 1000 este construit pe procesul de 7 nanometri al celor de la TSMC, în timp ce intel încă se mai află pe cel de 14 nanometri.

O dezvăluire oficială a chipset-ului este iminentă, iar produse care se folosesc probabil vor fi disponibile de anul viitor pe piață.

[Ars Technica]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button