PC

macOS High Sierra a fost lansat și poate fi acum descărcat

Apple tocmai ce a lansat cea mai nouă variantă macOS pentru calculatoarele sale. Aceasta este ultima lansare de sistem de operare din acest an, după ce săptămâna trecută s-au lansat iOS 11, tvOS 11 și watchOS 4. High Sierra include noul Apple File System pentru Mac-uri cu SSD, actualizări importante la interfața și instrumentele aplicației Photos, Safari 11, iCloud file sharing, câteva îmbunătățiri aduse arhitecturii, și multe altele.

macOS 10.13 este un update gratuit pentru posesorii de Mac, și este compatibil cu toate calculatoarele Mac (fie că sunt de birou sau laptop-uri) care pot rula macOS Sierra (10.12), adică cam toate Mac-urile apărute de pe la jumătatea lui 2010 sau mai târziu, precum și modelele de MacBook și iMac din 2009. Pentru a porni update-ul este necesar să accesați High Sierra din Mac App Store. De acolo puteți descărca kit-ul de instalare pentru a începe procesul de actualizare.

În ceea ce privește noutățile aduse, acestea sunt mai puțin evidente. Așa cum sugerează și numele, High Sierra este mai mult o finisare a update-ului anterior, majoritatea schimbărilor petrecându-se sub capotă, și nu tocmai la vedere. Există multe astfel de îmbunătățiri care, chiar dacă nu se văd, oferă o performanță mai bună a sistemului și pregătesc calea pentru schimbările majore ce vor urma.

Trecerea la Apple File System pentru Mac-urile cu SSD

Aceasta este una dintre acele schimbări care nu se văd, dar se simt. Până în prezent, Apple s-a bazat pe HFS+ în ceea ce privește sistemul de administrare al fișierelor. Începând cu High Sierra, Apple va face trecerea pentru Mac-urile cu SSD la APFS. Apple File System este construit pe o arhitectură nouă, care este concepută cu noile SSD-uri în minte, executând mult mai rapid operațiile cele mai comune cu fișierele. De exemplu, încercați să copiați un folder mare plin de fișiere, și comparați viteza de transfer a datelor; cu APFS, copierea se realizează aproape instant. În afară de asta, noul sistem de fișiere reduce semnificativ și timpii de așteptare la pornire.

Upgrade de performanță pentru Metal 2 și integrarea pe viitor a plăcilor video externe

Apple are o nouă versiune de cadru grafic integrat în High Sierra, numit Metal 2, care aduce dezvoltatorilor un nou API care oferă mai multă performanță. Elementele grafice (cum ar fi tranziția la Mission Control) sunt acum construite folosind Metal 2, rezultând în animații mai fluente. Pe lângă Metal 2, un update ulterior pentru High Sierra va putea de asemenea să activeze suportul pentru plăcile video externe conectate prin Thunderbolt 3, pentru acele aplicații care au într-adevăr nevoie de cât mai multă putere grafică, cum ar fi cele de realitate virtuală și de machine learning.

Suport pentru formatele de fișiere media HEVC și HEIF cu economie de spațiu

Pentru a ține ritmul cu iOS, High Sierra adaugă și suport la nivelul sistemului de operare pentru noile formaturi care ajută la economisirea spațiului pe disc: HEVC pentru video, HEIF pentru poze. Aceste noi standarde păstrează calitatea vizuală, dar ocupă mult mai puțin spațiu pe disc. iPhone 8, iPhone X, iPhone 7, iPhone 7 Plus și noile iPad-uri Pro fac capturi foto/video în noile formaturi, așa că aveți tot interesul să faceți upgrade-ul cât mai rapid pentru a beneficia de o experiență cross-platform cât mai lină.

Instrumente de editare îmbunătățite și o interfață grafică modificată pentru aplicația Photos

Aplicația Photos probabil a primit cele mai multe update-uri evidente pentru utilizator. Apple a dat curs plângerilor utilizatorilor conform cărpra interfața aplicației Photos era prea banală și uni-dimensională. Noua variantă include un panou lateral mereu vizibil care conține o separare clară între albumele cu evenimentele personale și cele generate automat. Utilizatorii acum pot aplica filtre pentru a putea vedea doar acele poze care au fost editate, sau marcate ca favorite. Efectele Loop, Bounce și Live Exposure pentru Live Photos de pe iOS au fost și ele aduse pe Mac împreună cu acest update.

Cea mai mare schimbare pe care o vor sesiza fotografii profesioniști este noul mod de editare. Ajustările pot fi accesate direct din panoul lateral, iar acum există moduri noi de control precum Curbe și Culoare Selectivă care nu erau disponibile anterior. Photos oferă acum și mai multă integrare cu alte aplicații terțe. Este suficient să efectuați click dreapta pe o imagine și să accesați meniul „Editează Cu”, pentru a le deschide în aplicații precum Pixelmator sau Photoshop, modificările fiind salvate automat în librăria Photos.

Funcții noi de browsing în Safari 11

În timp ce utilizatorii pot să actualizeze browser-ul Safari fără să treacă la ultima versiune a sistemului de operare, noua versiune Safari 11 este totuși prezentată ca fiind parte componentă a lui High Sierra, și este așadar inclus în update. Safari 11 aduce cu sine noi instrumente pentru protejarea confidențialității, și oprește videoclipurile de pe diverse site-uri să pornească automat. Dacă un videoclip are o componentă audio, Safari nu va permite pornirea acestuia fără aprobarea utilizatorului. Această opțiune poate fi setată pentru fiecare site sau la nivel global. Alte îmbunătățiri aduse lui Safari sunt pornirea în Reader Mode și controlul accesului la cameră și microfon.

Îmbunătățiri aduse pentru Siri și funcției Spotlight

Din nou, reflectând funcțiile noi aduse în iOS 11, Siri pe Mac primește noile funcții Apple Music DJ, care vor fi baza pentru HomePod, când acesta va fi lansat în decembrie. Siri îți poate învăța preferințele muzicale și oferi recomandări. Acum asistentul digital are intonații vocale și este în general făcut să semene din ce în ce mai mult cu o ființă umană.

Spotlight integrează acum informațiile despre zboruri, așa că este suficient să introduceți numărul zborului ca să găsiși orele pentru decolări sau informații despre destinație. Spotlight a învățat acum să afișeze multiple pagini Wikipedia pentru a răspunde căutărilor voastre.

Adăugarea de tabele în aplicația Notes

La fel ca în iOS 11, Notes poate acum include tabele în notițele sale. Puteți adăuga rânduri și coloane în același mod în care ați face-o în aplicațiile mai complexe de calcul tabelar sau procesatoare de text. Toate schimbările și editările continuă să fie sincronizate în timp real cu celelalte dispozitive (sau ceilalți utilizatori, dacă aveți notițele partajate cu alte persoane). Apple a mai adăugat posibilitatea de a fixa cele mai folosite notiție, astfel încât acestea să fie în permanență în capul listei.

Partajarea fișierelor cu prietenii și familia folosind iCloud

Apropiindu-se din ce în ce mai mult de experiența oferită de Dropbox, High Sierra permite partajarea fișierelor cu alți utilizatori folosind un simplu URL. Dacă le este permis, utilizatorii astfel invitați pot chiar și edita conținutul fișierelor pentru a-și aduce contribuția la un document anume.

Și, apropo de asta, cine folosește Family Sharing, poate acum trece la un abonament comun pentru iCloud Storage. Decât să plătiți pentru spațiul fiecărui utilizator, aveți acum opțiunea de a împărți cu până la șase alți utilizatori un singur abonament de 200 GB sau 2 TB. De cele mai multe ori această funcție este mai avantajoasă din punct de vedere al costurilor, decât să plătiți abonamente individuale pentru fiecare membru al familiei.

Alte îmbunătățiri

  • În timpul unui apel video prin FaceTime, puteți efectua un Live Photo cu un singur click.
  • Sugestii de căutare în aplicația Mail.
  • Butoane pentru AirPlay, Night Shift și Picture-In-Picture pe Touch Bar când vizualizați conținut video.
  • Un nou item Lock Screen în meniul Apple.
  • Aplicația Mail acum își comprimă baza de date pentru a economisi spațiu pe disc.
  • Marcarea mesajelor din iMessages ca citite din banner-ul de notificare.
  • Universal Clipboard acum funcționează între Mac-uri multiple, nu doar între Mac și iOS.
  • Opțiunea de a scrie lui Siri în meniul Accesibility.

În concluzie, High Sierra continuă trendul de îmbunătățiri minore pentru macOS, lucru care are totuși sens, ținând cont că este cel mai matur sistem de operare conceput de Apple. APFS este un update arhitectural major, dar Apple încă nu pare să profite de capacitățile sale pe deplin; nu încă, cel puțin. Îmbunătățirile aduse aplicației Photos sunt binevenite pentru utilizatorii care folosesc iCloud Photo Library, iar cei mai avansați dintre voi vor aprecia noile comenzi introduse.

Ca și aspect negativ, unele aplicații ar putea fi incompatibile cu High Sierra datorită trecerii la APFS, deci este bine să consultați documentația pentru fiecare program în parte și să vă asigurați că nu vor fi probleme înainte de a actualiza sistemul de operare.

Ca de obicei, update-ul la cel mai nou sistem de operare este gratuit, deci este destul de greu să nu îl recomandăm, ținând cont că nu costă nimic. Poate că nu aduce nimic revoluționar, dar Apple continuă să finiseze și să optimizeze experiența pe platformele macOS din ce în ce mai mult.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button