Telefoane

iOS 11 este acum disponibil pe iPhone și iPad

Apple tocmai a lansat iOS 11 pentru iPhone, iPad și iPod. Această nouă iterație a sistemului de operare aduce câteva funcții noi, printre care un Control Center reproiectat, o variantă nouă de AppStore, noua aplicație Files, Do Not Disturb While Driving, un nou Lock Screen și multe alte lucruri.

Toate dispozitivele care pot să actualizeze sistemul de operare la noua versiune au de câștigat, dar de această dată iPad-ul este vedeta acestui update. Acum există noi modalități de a partaja și organiza informațiile folosind Drag and Drop, Split View a fost îmbunătățit, iar Dock-ul a fost și el actualizat. Puteți parcurge mai jos lista cu cele mai multe adiții.

iOS 11 este un update gratuit pentru majoritatea utilizatorilor de iPhone, iPad și iPod. Aproape toate dispozitivele care rulează iOS 10 vor putea face trecerea la iOS 11, iar noile modele iPhone 8 și iPhone X vin cu el preinstalat din fabrică.

În principiu, orice dispozitiv mobil Apple cu procesor 64-bit va putea rula iOS 11, iar aici ar trebui să menționăm un detaliu foarte important. Odată cu noua iterație, iOS face trecerea la 64-bit, ceea ce înseamnă că orice aplicație care nu a și-a actualizat clientul de la versiunea de 32-bit la cea de 64-bit va înceta să mai funcționeze odată cu noul update. Pentru a afla dacă aveți astfel de aplicații instalate, puteți naviga la secțiunea General, apoi About, iar apoi Applications. Acolo veți regăsi o listă cu aplicațiile care nu sunt compatibile cu iOS 11.

Mai merită menționat că iPhone 5s, deși poate face trecerea la noul sistem de operare, se va mișca ceva mai încet decât o făcea pe iOS 10. De exemplu, lansarea, deschiderea și închiderea aplicației Apple Mail va dura acum cu 0,4 secunde mai mult pe iOS 11. Pe unii i-ar putea deranja, alții poate nici nu vor sesiza diferența, dar e bine de știut.

Cum iOS 11 este un sistem de operare exclusiv pentru 64-bit, iar iPhone 5, iPhone 5c și a patra generație de iPad având sub capotă procesoare de 32-bit, acestea nu vor putea primi noul update și vor rămâne la iOS 10. Iată ce dispozitive vor putea rula cea mai nouă variantă a sistemului de operare:

 • iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone SE, iPhone 5s
 • iPad Pro de 12.9″, iPad Pro de 10.5″, iPad Pro 9.7″, iPad (generația a cincea), iPad Air 2, iPad Air, iPad mini 4, iPad mini 3, iPad mini 2
 • iPod touch (generația a șasea)

Pentru a efectua update-ul este nevoie să accesați meniul Settings → General → Software Update, iar telefonul trebuie să fie conectat sau să aveți cel puțin 50% baterie pentru ca update-ul să poată porni. Alternativ, puteți aplica update-ul prin intermediul iTunes.

Pe scurt, iată ce aduce nou iOS 11:

 • Control Center a primit un face lift, iar acum toate scurtăturile din acest panou au fost reunite pe o singură pagină a ecranului, după ce în iOS 10 acestea se înșirau pe 3 pagini. Unele scurtături pot avea funcții noi activate prin 3D Touch.
 • Unele iconițe au fost actualizate (cum ar fi cele pentru AppStore, iTunes Store, Calculator sau Maps).
 • Lock Screen și Notification Center sunt acum aproximativ identice, ultimul fiind redenumit Cover Sheet. Acum când glisați de sus în jos pe tot ecranul telefonul va arăta la fel ca în Lock Screen.
 • AppStore a fost complet a fost și el reproiectat, fiecare pagină arătând acum altfel decât în varianta anterioară.
 • Siri are acum o altă voce, mai puțin mecanică și cu mai multă personalitate. Aceste noi modificări o fac pe Siri să sune acum mai uman ca niciodată.
 • Camera a primit și ea noi îmbunătățiri, cum ar fi câteva filtre noi și un cititor de coduri QR care poate fi accesat direct din interfața camerei. Mai mult de atât, Apple a trecut la un nou format pentru poze și videoclipuri, astfel încât acestea vor ocupa acum cu 50% mai puțin spațiu decât înainte. Pentru a fi totuși compatibile cu celelalte platforme, acestea vor fi convertite automat la versiunile JPEG și MP4 atunci când vor fi exportate.
 • Noi efecte ce pot fi aplicate pozelor efectuate cu funcția Live Photos.
 • Funcția Do Not Disturb While Driving, care va opri notificările înainte ca acestea să ajungă la șofer, și poate trimite automat sms-uri celor care încearcă să vă contacteze cât timp sunteți la volan. Dacă vă enervează, această funcție poate fi complet dezactivată din Settings.
 • Funcții noi în Apple Maps, cum ar fi ghidarea pe benzi și informații referitoare la limitele de viteză.
 • Câteva îmbunătățiri pentru tastatură.
 • Aplicația Files cu care puteți să vă organizați fișierele din iCloud și de pe alte servicii similare precum Dropbox și Google Drive.
 • Foarte multe funcții noi pentru iPad precum: Summon the Dock from anywhere, noile moduri Slide Over și Split View, Drag and Drop, integrarea lui Apple Pencil cu aplicația Notes.

În concluzie, iOS 11 este un update grozav pentru toți posesorii de dispozitive mobile Apple, atâta timp cât acesta este dotat cu un procesor 64-bit.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button