ȘtiințăȘtiri

Fă cunoștință cu Luna, așa cum nu ai mai văzut-o până acum

Luna este singurul satelit natural al Pământului, și mereu a reprezentat o curiozitate imensă pentru comunitatea de oameni de știință. Momentul cel mai important a fost atunci când noi, ca omenire, am reușit să punem primele ghete pe sol lunar.

Dar curiozitatea savanților nu s-a oprit aici, și în deceniile ce au urmat au tot încercat să afle cât mai multe despre bila imensă care stă pe cer noaptea. Și uite așa se face că nava Orion din programul Artemis 1 al NASA s-a apropiat foarte mult de Lună și a reușit să pozeze pe îndelete partea corpului cosmic care nu se vede niciodată de pe Terra.

Dat fiind faptul Luna se rotește în jurul axului propriu o singură dată la fiecare rotație în jurul Pământului, oamenii nu au putut vedea niciodată „partea întunecată a Lunii”. Prima misiune care a avut ca scop să ajungă pe cealaltă jumătate a satelitului a fost o navă sovietică în 1959, dar abia acum au fost făcute primele poze detaliate cu partea Lunii care nu se vede niciodată.

Imaginile au fost surprinse în timp ce nava zbura la doar 130 de kilometri de sol și reprezintă unele dintre cele mai detaliate poze făcute satelitului nostru vreodată. Mai mult, în drumul ei în jurul Lunii, capsula Orion a depășit recordul de distanță pentru o misiune cu o navă concepută să transporte oameni: 434.500 de kilometri.

Misiunea, pe numele ei Artemis 1, este startul campaniei NASA de a readuce oamenii pe Lună și, mai târziu, pe Marte. Dacă totul se va încheia fără incidente, o rachetă spațială care va transporta și oameni ar putea decola peste doi ani, cu destinația Luna.

Îți las mai jos și video cu momentul în care nava Orion a ajuns aproape de satelit. Este de-a dreptul spectaculos și îți recomand cu căldură să-l vezi (la viteza 2x).

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button