Spațiul rămâne, în continuare, ultima frontieră necucerită de om, și deși specia noastră nu se va plimba nestingherită prin spațiu prea curând, oamenii de știință vin cu inovații din ce în ce mai interesante în acest domeniu. Așa se face că astăzi, Administrația Națională Aeronautică și Spațială (NASA) a lansat cu succes cea mai puternică rachetă făcută vreodată de ei, SLS, în cadrul misiunii Artemis 1.
Această lansare reprezintă primul pas din acțiunea NASA de a ajunge din nou pe Lună, după 50 de ani de la ultima misiune selenară cu echipaj uman. Racheta a costat 4,1 miliarde de dolari, împărțiți între cei 10 ani de cercetare și dezvoltare și materialele de ultimă generație pe care inginerii le-au folosit în construcția ei.
We are going.
For the first time, the @NASA_SLS rocket and @NASA_Orion fly together. #Artemis I begins a new chapter in human lunar exploration. pic.twitter.com/vmC64Qgft9
— NASA (@NASA) November 16, 2022
Racheta care a decolat azi dimineață nu avea la bord oameni, primele zboruri fiind dedicate testării echipamentelor noi. Dacă totul decurge conform planului, NASA a declarat că vrea să mai pună câteva rânduri de bocanci pe cel mai mare satelit natural al Pământului până în 2023.
Toată misiunea va dura până pe 11 decembrie 2022, și se va termina după peste două milioane de kilometri parcurși. Pe lângă combustibilul clasic cu care este alimentată o rachetă, SLS are și niște panouri solare foarte performante care o vor ajuta să ajungă mai departe decât orice altă rachetă lansată de om.
Pe lângă scopul de a testa aparatura și a se asigura că viitoarele zboruri care vor avea la bord și un echipaj uman se vor desfășura în siguranță, o altă întrebuințare pentru SLS este aceea de a lansa câțiva sateliți mici pe drum spre Lună.
Partea interesantă este că racheta proaspăt lansată este atât de avansată încât ar putea fi folosită și în misiunile de pe Marte, un alt corp ceresc pe care omenirea și-a pus ochii, și deși prima misiune către Planeta Roșie nu a avut loc încă, mă aștept să văd niște inițiative serioase în următorii ani.