ȘtiriAuto

De la Logan la.. Legend. Renault schimbă Dacia chinezească pentru un EV asamblat în Europa

Epopeea numită Dacia Spring este pe cale să se încheie, noua divizie Ampere, special creată de Renault pentru fabricarea pe Continent a următoarei generații de EV-uri urmând să livreze ”Legend”, un fel de urmaș al Daciei Logan, dar electrică și cu preț sub 20 de mii de euro, înainte de subvenții.

Apreciată pentru prețul relativ accesibil dar criticată pentru orice altceva, de la performanțe și confort, până la calitatea acumulatorilor chinezești care uneori ajung la „combustie spontană”, Dacia Spring este învinsă până la urmă de intransigența autorităților europene care impun taxe usturătoare pe importurile din China. Tot din același motiv, Dacia Spring nu mai este pe lista autoturismelor electrice pentru care statul francez acordă subvenții. Spre exemplu, fără prima de 5000 de euro, Dacia Spring va ajunge anul viitor să fie mai scumpă decât Citroen e-C3, produs local și cu dotări/finisaje superioare.

Așteptat nu mai devreme de anul 2025, cel mai ieftin EV livrat de noua divizie Renault ”Ampere” ar putea avea un preț de numai 10.000 EUR în echiparea de bază, dacă Statul Român va păstra subvențiile generoase practicate până acum. Potrivit anunțului oficial, “Legend” va avea un consum redus, de numai 100 Whr/km și cu 75% mai puține emisii de carbon pe parcursul unui ciclu de viață, comparativ cu media vehiculelor actuale. Spre comparație, un Tesla Model 3 cu greu coboară sub pragul de 150-160 Whr/km și nici actuala Dacia Spring nu este cu mult mai jos, în ciuda greutății mult inferioare. Citind printre rânduri, putem anticipa că viitorul EV entry-level produs sub divizia Renault Ampere va fi o mașină micuță, cam înghesuită și probabil echipată cu un acumulator de capacitate modestă, acest ultim aspect fiind decisiv pentru obținerea unui cost de fabricație cât mai mic.

Dacia Spring Logan Ampere Legend

Iar acesta va fi atât un concurent pentru Dacia Spring, pe cât un înlocuitor direct, predecesorul importat din China devenind neviabil din punct de vedere economic.

Vestea și mai bună este că divizia Renault Ampere nu este doar pentru modelul ”Legend”, un total de șapte serii de mașini electrice urmând să intre în producție până în anul 2031: Mégane electric, Scenic, R5 și R4, Legend și alte două modele cu nume neprecizat.

Scopul declarat al Renault pentru lansarea diviziei Ampere este acela de “a democratiza piața autovehiculelor electrice”. Teoretic, asta încerca să facă și Dacia Spring, doar că „scurtătura” aleasă de Renault – lipirea siglei Dacia pe un EV ieftin importat din China – a fost doar o improvizație care se lovește acum de „zidul” tarifelor de import și eliminarea subvențiilor EV, impuse de autoritățile europene pentru ajutarea industriei auto de pe continent.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button