Tech&ITPCRSS PaginaDeMediaTECH

Noul kernel Linux 5.15 aduce o mulțime de îmbunătățiri pentru AMD

După reacțiile pozitive pe care le-am primit în urma ultimului material despre Linux, m-am hotărât să mai scriu și despre sistemul de operare gratuit, mai ales când știrile sunt atât de interesante. Noul kernel 5.15 introduce o mulțime de îmbunătățiri pentru utilizatorii de hardware AMD, fie că vorbim despre procesoare sau plăci video.

Linux 5.15 introduce o mulțime de noutăți pentru cei care rulează hardware AMD în sistemele lor, iar schimbările nu se aplică doar publicului mainstream. Îmbunătățiri vor vedea și aceia care rulează servere bazate pe procesoare din seria EPYC. Dar ca să nu o mai lungesc, haideți să vedem cum stă treaba cu noua actualizare:

 • A fost inclus ultimul driver audio pentru APU-urile Van Goch. Asta vine ca o veste bună pentru Steam Deck;
 • O schimbare importantă în codul s2idle va preveni problemele suspend/resume;
 • Introducerea suportului pentru monitorizarea temperaturilor APU-urilor bazate pe arhitectură Zen 3;
 • Introducerea suportului pentru monitorizarea temperaturilor APU-urilor Yellow Carp (încă nelansate);
 • Optimizarea C3 sleep state pentru a preveni problemele întâmpinate când sistemul intră în sleep.

Utilizatorii de procesoare AMD EPYC vor vedea următoarele schimbări odată cu trecerea la Linux 5.15:

 • Introducerea driver-ului AMD PTDMA – Pass-Trough DMA suportă copierea memory-to-memory și I/O pentru dispozitivele NTB;
 • Introducerea driver-ului SB-RMI – Noua interfață sideband remote management interface pentru serverele EPYC facilitează citirea consumului de energie la nivel de socket, limitele de consum și controlul limitei maxime de consum;
 • Un cod KVM nou care suportă 5-level paging – Asta va permite instalarea unei capacități mai mari de memorie RAM.

Nici utilizatorii de plăci video AMD Radeon nu sunt lăsați de-o parte, iar în lista de schimbări introduse de Linux 5.15 regăsim câteva intrări care se referă atât la plăcile video existente, cât și la modele ce vor fi lansate în viitor:

 • Au fost adăugate câteva ID-uri pentru plăci video RNDA2 ceea ce indică fie o serie de refresh-uri, fie se referă la seria RX 7000;
 • A fost introdus suportul pentru AMD Cyan Starfish, un nou design de APU x1 care urmează să fie lansat;
 • Funcția VKMS a fost îmbunătățită pentru a oferi mai multă performanță ecranelor virtuale.

Linux și AMD sunt pe drumul cel bun

Până nu de mult, sistemele cu hardware AMD necesitau ceva mai multă atenție pentru a rula Linux cum trebuie. În această categorie de piață Intel încă deține controlul și permite rularea mult mai „plug&play„, însă cu îmbunătățiri precum cele introduse de kernel-ul 5.15 am putea vedea o luptă de la egal la egal între cei doi producători de procesoare și în spațiul sistemelor de operare gratuite.

Și cine știe? Poate că în viitorul nu foarte îndepărtat vom reuși să facem tranziția de la Windows la o distribuție de Linux. Dacă această posibilitate vă stârnește curiozitatea, atunci urmăriți videoul în care am stat o lună pe Ubuntu și mi-am documentat experiența, cât de clar și sincer am putut.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Un comentariu

 1. Folosesc Linux de foarte multi ani, Arch, doar pe procesoare Intel. Cand m-as intoarce pe pe Win, pai sunt acolo, fiindca am duat boot. Linux-ul e superb, foarte functional, insa pentru uz casnic, pentru treburi profi trebuie sa folosesc Windows-ul. Prea putine programe profi au fost portate pe Linux.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button