A cam fost rafală de plăci video în ultima vreme, iar toate discuțiile legate de RTX 3090 Ti și RX 6950 XT ne-au distras puțin atenția de la restul chestiilor interesante care se-ntâmpla în industria asta a sistemelor custom și a accesoriilor de gaming. Iar astăzi vreau să mai diversificăm puțin activitatea pe-aici și să vorbim despre un monitor de gaming foarte interesant care-a poposit pe biroul de teste, legat la platformă. Este vorba despre LG Ultragear 27GP850!
Despre seria Ultragear de la LG am auzit numai vorbe de bine și automat, am fost destul de curios să testez și eu un astfel de monitor. Na’ să nu ratez cumva trenul hype-ului. Și asta a picat numai bine, pentru că am primit un telefon de la LG care m-au întrebat dacă aș fi interesat să testez cel mai nou model din serie. Și ce-avem aici este un monitor cu diagonală de 27” și cu o fișă tehnică ce va atrage cu siguranță atenția gamerilor. Rămâneți alături de mine pentru a descoperi dacă monitoarele astea Ultragear chiar sunt atât de șmechere pe cât se aude.
Ce specificații oferă LG Ultragear 27GP850?
O privire rapidă peste specificațiile lui LG Ultragear 27GP850 ne oferă câteva informații foarte interesante. Dar o să începem cu generalitățile, ca să înțelegem care este baza de la care plecăm. Și în rol principal, avem un panou Nano IPS cu diagonală de 27” și rezoluție 2560 cu 1440 pixeli. Adică 2K-ul ăla pe care-l tot vând unii producători. Dar ce mi-a atras atenția a fost rata de refresh de 165Hz, ori mai de grabă abilitatea acestui panou de a fi supus unui overclock, ceea ce duce rata de reîmprospătare a imaginii la 180Hz. Adică, după ce-ai făcut overclock la procesor și la placa video, poți să-i dai puțin în gură și la monitor. Bine, cu asterixurile de rigoare întrucât nu ai treabă cu voltaje, teste de stabilitate și alte chestii d-astea.
Un lucru care nu pot spune că m-a impresionat în vreun fel a fost luminozitatea. La numai 400 nits, panoul este clar dedicat unui public interesat de jocuri și cam atât, iar certificarea HDR400 nu îndulcește prea tare oferta. Mi-ar fi plăcut să văd măcar 600-650 nits aici, întrucât panoul oferă o acoperire bună de 98% a spectrului de culoare DCI-P3, iar culorile chiar însuflețesc imaginile de pe ecran. Dar pentru gaming, asta este un detaliu care nu contează chiar atât de mult, deci să spunem că nu strică experiența aaaatât de tare.
Alte caracteristici d-astea de gaming sunt G-Sync de la NVIDIA, cu care monitorul este compatibil și suportul pentru AMD FreeSync Premium. La partea celor de la NVIDIA, trebuie menționat că vorbim despre suport limitat, întrucât monitorul de la LG nu este înzestrat cu un modul hardware dedicat acestei tehnologii. În schimb, soluția de la AMD este ceva mai utilă întrucât certificarea Premium înseamnă că raza de efect a tehnologiei este foarte mare, astfel o medie de 45FPS sau mai mare este de ajuns pentru a te bucura de experiența fluidă de gaming oferită.
Și când le pui cap la cap, deja poți susține un argument valid cu LG Ultragear 27GP850 într-o discuție despre cele mai interesante monitoare de gaming lansate recent. Desigur, în categoria asta de preț. Și ajungi la partea care adaugă ceva mai multă valoare unui produs deja impresionant din punct de vedere tehnic. Producătorul a investit ceva timp în implementarea software a acestui monitor. Asta se traduce într-un meniu de setări care face tot posibilul să-ți îmbunătățească experiența de joc.
Ai moduri de imagine personalizate pentru diferite tipuri de jocuri, de la FPS la RTS și posibilitatea de a-ți crea propriile setări, în funcție de ce nevoi ai. Tot la soluții software intră și tehnologia Dynamic Action Sync, care ajută la timpul de răspuns al monitorului, astfel vezi imaginile în timp real și poți reacționa instant într-o situație critică din joc.
O altă problemă pe care LG încearcă s-o rezolve este legată tot de experiența de joc. Pentru multe monitoare cu panouri avansate, intensitatea negrului este un avantaj foarte bun de-avut, doar că în unele situații, chestia asta poate deveni un dezavantaj. Uneori, scenele întunecate nu sunt potrivite în jocuri de tip eSports, iar funcția Black Stabilizer ajută la asta iluminând spațiile întunecate, astfel poți vedea orice adversar care încearcă să se ascundă în umbre.
Și o ultimă chestie pe care-am văzut-o în timp ce mă jucam niște Counter-Strike a fost posibilitatea de a-ți pune un crosshair pe ecran direct din meniul monitorului. Și în CS poți folosi AWP-ul fără să mai pierzi timp comutând pe lunetă. Nu e mereu acurat, dar este o îmbunătățire care-ți poate oferi un avantaj serios în anumite situații. Cât de corectă este o astfel de îmbunătățire 3rd party în contextului unui joc care se vrea competitiv este alt subiect de discuție, însă cum și perifericele-l fac pe gamer, atâta timp cât este un feature, nu trișezi.
Într-un picior…
Ok, trebuie să recunosc că lista de specificații chiar este darnică și caracteristicile extra ale acestui LG Ultragear chiar adaugă la raportul de calitate/preț. Și după ce-am văzut cam tot ce-are de oferit din punct de vedere al imaginii, vreau să vorbim și despre modul în care este împachetat acest panou. Calitatea construcției unui monitor este un aspect important pe care unii gameri îl ignoră atunci când fac o alegere. Și nu doar odată am auzit de oameni care și-au cumpărat brațe de monitor extra sau alte nebunii d-astea pentru că suportul venit împreună cu monitorul lor fie nu oferea ajustări sau era prea limitat, fie nu oferea stabilitate și imaginea tresărea la fiecare apăsare mai supărată de tastă.
În cazul lui Ultragear 27GP850 pot spune că ne situăm undeva pe la mijlocul clasamentului, cu apucături de ligă superioară. Nu este un monitor cu greutate, cum am văzut matahale de 10-15 kile, iar la numai 4.2kg fără suport, unii ar putea strâmba din nas. Doar na, „nu-i greu dom’le, trebuie să fie greu!” Odată ce i-ai montat suportul ajustabil, mai pune ceva greutate și ajunge să cântărească 6.3kg. Mai bine? Mă gândeam eu.
Suportul oferă ajustare pe înălțime destul de fluidă și te lasă să rotești ecranul în poziție verticală, în cazul în care vrei să-l folosești alături de un alt monitor mai mare, drept ecran secundar. Bine, aste pentru cine-o fi atât de bogat încât să-și ia un astfel de monitor doar ca ecran secundar vertical, pe care să scrolleze pe reddit și forumuri dubioase.
Ca și stabilitate să zicem că este peste medie. Are două picioare lungi care acoperă ceva suprafață, astfel îi oferă un grip bun pe birou. Iar corpul robust al piciorului este și el destul cât să îți pui baza-n el. Pe spatele piciorului există și un soi de clemă pentru wire-management, dar nu pot spune că m-a ajutat în mod special.
Bine, la asta contribuie și așezarea conexiunilor. Acestea sunt dispuse la 90 de grade, pe spatele monitorului. Pe de-o parte e bine că ai acces ușor la ele, dar pe de altă parte este puțin incomod dacă te limitează spațiul și vrei să ții monitorul lipit de perete. Oferta I/O este bunicică și avem cam așa: un DisplayPort 1.4 pentru rezoluție 1440p la 180Hz, două porturi HDMI 2.0 (deci nu e ideal pentru PlayStation 5 și Xbox Series X), un jack pentru căști și două porturi USB 3.0 pe care le conectezi la PC prin intermediului USB-ului de imprimantă de lângă acestea. Și cam asta e… fără luminițe, chestii care se-apind și urlă la tine că ești gamer, ori decizii de design prea îndrăznețe.
Ce-i drept LG a depus un minim de efort aici și întregul ansamblu I/O și punctul de contact cu piciorul stau pe un soi de masă rotundă. Marginile destul de groase ale acestei erecțiuni sunt brăzdate de un soi de mesh de culoare roșie pentru boxele care nu-s înăuntru și ceva baghetă de plastic roșie. Și la fel ca și butonul de 100K subs de pe peretele nostru, pe centru’ spatelui acestui monitor tronează într-un roșu țipător, sigla Ultragear.
Și dacă a venit vorba despre slotul în care se montează piciorul, vorbim despre o prindere în patru puncte cu două urechi metalice. Ai potrivit astea două, ai apăsat pe picior, face click și gata! Ai un buton de release în caz că vrei să-l dai jos, așa că experiența de asamblare este complet tool-less.
Al naibii de bun pentru gaming la viteză mare!
După ce am asamblat monitorul și l-am lăsat să se adapteze puțin pe noul său birou, am zis că este timpul să trec și la treburi mai serioase. Și prin treburi serioase, mă refer la jocuri. Și ce să vezi? Aveam instalat pe platformă și CSGO și Apex Legends și alte câteva jocuri. Numa’ bune toate ca să punem la treaba panoul monitorului de la LG.
Prima dată am început, desigur, cu Cyberpunk 2077 cu Ray-Tracing activat. Buhu, ce imagine! Am simțit că-mi crește glicemia de la atâtea culori și centrul metropolei Night City arată mai de grabă a magazin de bomboane decât un rond plin de reclame luminoase. Și chiar dacă am impresia că în anumite momente culorile dau spre suprasaturare, nu pot spune că mă deranjează. Jocurile ceva mai colorate te țin mai aproape pentru că-ți păcălesc creierul de primată glorificată că ceea ce vezi este eye pleasing. Nu prea realist, dar plăcut la ochi; cam același efect pe care-l vedem și la telefoanele mobile.
Dar după niște Cyberpunk și Guardians of the Galaxy, am intrat în teritoriul jocurilor pentru care a fost construit Ultragear-ul ăsta. Și n-a durat mult până am uitat că trebuia să fac review, fiind mai interesat de rank-up pe Competitive în CSGO. Și după câteva meciuri, ceva care mi-a sărit în ochi în mod plăcut a fost fluiditatea ecranului. Nu are pic de ghosting și mi-a mângâiat răul de mișcare fix unde trebuie, așa că nu m-a luat amețeala după câteva ore de joc din cauza rupturilor de imagine care îți cam taie perspectiva.
Am zis că merită să arunc o privire mai atentă, așa că am intrat pe site-ul celor de la Blur Busters ca să fac câteva teste. Blur nu prea avem, ghosting extrem de greu de sesizat și în mare parte, nimic care să îți strice experiența de joacă. Și combinat cu un NVIDIA Reflex și un G-Sync, trebuie să recunosc că m-a cam pus pe gânduri.
Și chiar dacă nu se vrea el cine știe ce monitor de altceva în afară de gaming, a punctat binișor și în consum multimedia și ceva muncă. Dacă lucrezi cu text, cum se-ntâmpla des pe la noi, cam vrei un monitor care să-ți ofere scrolling curat, fără dâre de pixeli, iar Ultragear 27GP850 a punctat bine aici. Nu te deranjează mizeria de la scroll deloc și este foarte comod să lucrezi într-un document stufos sau într-un Excel ceva mai aglomerat. Ba chiar are și un mod numit Reader care face consumul de text mai plăcut pentru ochi.
Și că tot am ajuns la moduri, dacă–l setezi pe Vivid și dai drumul la un film nu vei fi dezamăgit. Singura chestie ar fi să eviți lumina directă de pe ecran, întrucât luminozitatea este un factor limitator aici. Dar acoperirea mare a spectrului DCI-P3 se simte binișor și dacă ai și-un film la calitate mai mare, chiar te poți bucura de el. Bine, fără HDR1000 și alte d-astea, dar tot e ceva. Și ca să te joci cu toate setările astea, ai la îndemână un joystick așa că nu te vei încurca.
Un lucru la care Ultragear-ul ăsta a excelat, a fost fluiditatea per total. Ai panoul ăsta care scuipă imagini foarte curate, rată de refresh mare la 180Hz și peste toate astea, timp de răspuns de 1ms. Iar pentru jocurile eSports, ăsta este un factor important de luat în considerare. Nu am fost prins în situații în care să am impresia că adversarul a fost cu-n pas înaintea mea, iar răspunsul la comandă a fost mereu instantaneu. Și fix când m-am obișnuit și eu cu fluiditatea imaginii, am băgat nasul în telefonul cu ecran la 60Hz și m-a luat capul.
Un pretendent serios la poziția de „Cel mai bun monitor de gaming al anului 2022”
Știu că LG Ultragear 27GP850 nu are specificații din astea, gen OLED la 1000 de nits și rată de refresh de 500Hz. În schimb, oferă o listă de specificații foarte echilibrată, care excelează în multe privințe și oferă un raport calitate/preț destul de atrăgător. Și dacă tot am ajuns la preț, hai să vă dau și vestea bună. Monitorul ăsta este disponibil pe la circa 1.800 de lei, adică se bate cu modele precum EX2780Q de la BenQ.
Și cred că la ce oferă, începând de la construcția destul de solia și până la suita software, este cam cea mai bună alegere de pe piață în categoria asta de preț. Iar cum ăsta este probabil bugetul celor mai mulți gameri care vor un monitor bun, dar nu simt că e timpul să exploreze modele SF la mia de euro, s-ar putea ca seria Ultragear să fie iarăși o destinație populară. În ciuda limitărilor, precum HDMI 2.0 și luminozitatea de 400 de nits, cei care nu fac altceva în afară de gaming pe PC nu vor avea nevoie de mai mult de-atât. Mai ales că vreau să-l văd eu pe ăla care menține 180FPS la 1440p fără o super configurație și chiar are nevoie de ceva la 240 sau chiar 360Hz.